Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPLEIDINGSCENTRUM BRANDPREVENTIE OPENT DEUREN

Blusco: speelpaleis voor volwassenen

PÅL JANSEN

Blusco. het Boxtelse opleidingscentrum voor brandpreventie, heropent vrijdag 30 juni officieel haar deuren, gevolgd door een open dag op zaterdag 1 juli. Oprichter en eigenaar Eugène van Geffen gaf alvast een rondleiding door het bijzondere pand...

Terugkomend van de zolder waar een 'hennepkwekerij' zit met daaronder een kantoor, ligt er onder aan de trap plots een vierkanten schaal waar vuur uit opstijgt. ,,Ja, en nu?", zegt brandpreventiespecialist Van Geffen. Na het vuur te zijn gepasseerd, vervolgt de eigenaar en oprichter van Blusco geeft een rondleiding door zijn 'dorp': een grote hal met daarin verschillende gebouwen om levensechte brandoefeningen te kunnen doen. ,,Daar in de hoek waar de molen staat, gaan we stofexplosies nabootsen. Dat plekje stond eerst leeg. Toen ik na ging denken over wat daar moest komen, dacht ik plots: we zitten natuurlijk aan de Runmolen. Dus dat is nu de Runmolen geworden", lacht Van Geffen.

BLUSCODORP

Zonder verder al te veel te willen verklappen, kan de hal gezien worden als een kleine gemeenschap: een Bluscodorp. Met industrie, bouw, nutsvoorzieningen, horeca (voor een stukje 'Brabantse gezelligheid') en zelfs een flatgebouw met daaronder kleine schuurtjes. ,,In 's-Hertogenbosch staan er heel veel van dat soort gebouwen", vertelt Van Geffen. ,,In die schuurtjes staat allerlei brandgevaarlijk spul, zoals olie, wasbenzine en kacheltjes. Ik sprak een bewoner wel eens aan daarop: of diegene beseft wat het voor gevolgen kan hebben voor de bovenburen. Dat kan goed misgaan in een flat. Kijk maar naar wat er gebeurde Londen."

Regelmatig zijn het brandgevaarlijke situaties waar hij bedrijven en woningcorporaties over adviseert, maar preventie gaat ook om voorkomen van onnodige alarmeringen, zegt Van Geffen. ,,De brandweer kreeg bijvoorbeeld regelmatig een melding van een van de appartementen op Stapelen. Ze kwamen er maar niet achter waarom het alarm steeds afging. Ik werd gevraagd om daar te kijken en zag dat de melder vlak bij de douchecabine stond; door de waterdamp ging 'ie af. Bij andere woningen was de melder een meter van de cabine geplaatst."

OPLEIDING

De inwoner van Lennisheuvel richtte Blusco in 1995 op en betrok voor het eerst een pand in 's-Hertogenbosch in 2003. Na de verhuizing naar een huurpand aan de Kruisbroeksestraat in Boxtel, kon hij eindelijk bouwen aan een opleidingscentrum exact zoals hij het voor ogen had. ,,Zoals we het hier gedaan hebben, wilde ik het altijd al hebben. Het is ook tegenover mijn huis", vertelt Van Geffen. ,,De grond waar we nu op zitten, was eerst landbouwgrond. In 2000 werd het bouwgrond; sindsdien had ik dit op het oog."

Het gebouwde pand bestaat, naast het nagebootste dorpje, uit een kantine met balustrade vanwaar mensen naar het schouwspel kunnen kijken, een magazijn met brandpreventiemiddelen die Blusco verkoopt en twee instructielokalen waar de theorie onderwezen wordt. ,,Dat hoort bij een cursus. Maar het grootste gedeelte van ons opleidingscentrum is toch wel de ruimte voor praktijkoefeningen", verwijst Van Geffen naar het dorp. Dat is namelijk het leukste, weet hij: ,,Het is hier net een speelpaleis voor volwassenen."

Vrijdag 30 juni is de opening van Blusco voor genodigden, waarbij ook burgemeester Mark Buijs aanwezig zal zijn. Zaterdag 1 juli is de open dag. ,,Iedereen is dan welkom. De mensen zien demonstraties en krijgen workshops. Kinderen mogen bijvoorbeeld brandjes blussen. En we gaan iets doen met reanimeren", wil Van Geffen alvast verklappen. De dag begint om 11.00 uur en eindigt om 16.00 uur. Toegang is gratis.

FOTO BOVEN: Eugène van Geffen opent binnenkort zijn nieuw ingerichte opleidingscentrum aan Runmolen 2. De oefenruimte is een klein, brandgevaarlijk dorp. (Foto: Peter de Koning).


GEMEENTEN OP ZOEK NAAR ANDERE LOCATIE

Biomassaplein: dassenburcht in Liempde gooit roet in eten

De gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Best en Vught maakten in september vorig bekend een tijdelijk en kleinschalig biomassaplein te willen opzetten. De in 2004 gesloten milieustraat van de voormalige gemeente Liempde aan de Brukelsestraat leek hiervoor de meest geschikte locatie, maar recent veldonderzoek van Buro Maerlant wijst uit dat op het terrein een dassenburcht aanwezig is. De vier gemeenten zoeken momenteel een andere locatie.

Het was de bedoeling dat snoeihout uit de vier gemeenten naar de oude milieustraat in Liempde werd vervoerd om daar gedroogd en versnipperd te worden tot chips en shreds. Die worden als duurzame grondstof ingezet, onder meer voor bodemverbetering, brandstof en de productie van duurzaam bioplastic. Om hier ervaring mee op te doen, wilden de deelnemende gemeenten een proef opstarten met een looptijd van maximaal vier jaar. ,,Het is natuurlijk jammer dat er nu een streep moet door de Liempdse plannen voor het biomassaplein, maar wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Dassen zijn beschermde dieren, er zijn er niet heel veel meer van. Het is dus heel bijzonder dat we ze in Liempde hebben en daar moeten we zuinig op zijn", laat wethouder Peter van de Wiel weten. Hij geeft aan dat er momenteel overleg is over alternatieve locaties. ,,De noodzaak voor een biomassaplein is er namelijk nog steeds."

In de vier gemeenten blijft jaarlijks zo'n 5.500 ton snoeihout over. De biomassa blijft tot de verkoop eigendom van de gemeenten. Op die manier brengt het hout geld op waarmee een fonds gevuld wordt om het landschap te versterken.