Afbeelding
Foto: Rick den Besten

Echte kenners en liefhebbers delen fietspassie voor de Tour de France

TOURSPEL LIEMPDE 2017

In de aanloop naar de start van het Tourspel Liempde blikt een aantal bekende en minder bekende wielerkenners en -liefhebbers vooruit op de Tour de France en vertellen ze iets over hun passie voor de wielersport. En natuurlijk geven ze enkele tips voor lezers die meedoen aan de zesde editie van het Tourspel Liempde... ,,Koen de Kort is een ongekende klasbak!"

KEUTENBERG

Wethouder Peter van de Wiel van de gemeente Boxtel is geboren en getogen in Liempde en fietst al vele decennia. ,,Ik heb misschien wel twintig jaar op en neer gefietst naar de school in Eindhoven waar ik lesgaf. Op mijn wielerfiets natuurlijk, met frisse kleren in een rugzakje. En eerst douchen natuurlijk voordat ik voor de klas ging staan."

Van de Wiel is een gepassioneerd wielrenner. ,,Ik stap elke zondagochtend met drie vrienden op de fiets. Afgelopen weekend was ik met mijn dochter twee dagen in Zuid-Limburg om alle heuvels te beklimmen. Kijken of ze ook de Keutenberg opkwam. En dat lukte!" De wethouder heeft ontelbare fietskilometers gemaakt, ook in tochten, zoals Luik-Bastenaken-Luik, Diekirch-Valkenswaard en de Marmotte in de Alpen. ,,Op één dag over de Croix de Fer, de Madeleine, de Galibier en Alpe d'Huez."

De Tour de France volgt Van de Wiel op de voet. ,,Het liefst zou ik elke etappe live kijken en de ontknoping zien. De samenvatting is 's avonds minder leuk omdat je dan al weet wie gewonnen heeft." 'Natuurlijk' doet de wethouder mee aan het Tourspel Liempde. ,,Mijn team zal sowieso bestaan uit Peter Sagan, Chris Froome en Marcel Kittel. Zekerheidjes! En ik denk dat John Degenkolb met hulp van Koen de Kort een sprintje bergop kan winnen." De Kort omschrijft hij als 'een ongekende klasbak'. ,,Koen weet als geen ander hoe hij dienstbaar moet fietsen. Hij is snel in de sprint, maar vooral slim. En dat bewonder ik."

JAN JANSSEN

Liempdenaar Anton Ganzeboom is het boegbeeld van de Ster ZLM Toer en al vele decennia betrokken bij de wielersport. ,,De liefde voor het wielrennen ontstond in 1968. Jan Janssen won de Tour de France na een afsluitende tijdrit naar het Parc des Princes in Parijs. Ik zat op de camping in Ettelbrück in Luxemburg."

Ganzeboom was schaatser, maar had een wielerlicentie omdat hij in de zomer vooral op de fiets zat. ,,Inmiddels houd ik me al vele jaren bezig met wielrennen. Ik begon in 1985 bij de stichting Wielerronde Eindhoven en organiseerde later onder andere de Pro Tour ploegentijdrit in die stad. Ook was ik betrokken bij de wereldbeker en het wereldkampioenschap veldrijden."

Welke renners zet Ganzeboom in zijn team van het Tourspel Liempde? ,,Al sla je me dood zeg... ik weet eigenlijk heel weinig haha. Maar vooruit, Marcel Kittel en André Greipel moeten erin. In de bergen tip ik Quintana en Nibali. Contador misschien? O ja, en Amund Grøndahl Jansen van Lotto-Jumbo. Heel groot talent!" Koen de Kort? ,,Een geweldige renner die zeer waardevol is voor elke ploeg waarbij hij rijdt. Hij weet welke kwaliteiten hij mist om zelf goede uitslagen te rijden en is een meester in de sprinttrein."

CIRCUS

Fotograaf Gerard Schalkx van Brabants Centrum was in 1996 een van de kartrekkers van Ville de Tap, een evenement ter opluistering van de doorkomst van de Tour de France in Liempde. ,,Ik ben vooral iemand die graag leuke dingen organiseert. In 1996 was de gemeentelijke herindeling net een feit en met Ville de Tap wilden we als Liempde een stukje eigenheid laten zien."

Schalkx zag de Tour de France nadien vaak passeren, vooral in zijn geliefde Meuse-streek waar hij veel vrienden heeft. ,,Ik volgde meerdere etappes, bijvoorbeeld rond het Lac de Madine en de ploegentijdrit over de Voie Sacrée van Verdun naar Bar-le-Duc. De wielersport op zich volg ik niet zo, ik houd vooral van het hele circus eromheen. Want dat is de Tour de France: een groot circus."

Schalkx neemt Koen de Kort op in zijn team. ,,Ik ken Koen al heel lang, vooral van fotosessies. Hij is een geweldige vent zonder sterallures. Altijd tijd voor een praatje, nooit te beroerd om te poseren. Hij eindigt op plek 43 in het klassement. Wie ik verder opstel voor het Tourspel? Bauke Mollema, Peter Sagan en Steven Kruiswijk moeten erin, al weet ik niet of ze mee gaan doen. O ja, Contador. Altijd een kanshebber..."

MALLORCA

Kapelaan Geoffrey de Jong van de Heilig Hartparochie bekent geen groot wielerkenner te zijn, maar houdt naast wandelen en klimmen ook van fietsen. ,,Ik ben met een vriend tweemaal naar Mallorca gereisd om te wielrennen. Eenmaal hebben we de San Salvador beklommen. Boven vind je een kapel waar veel Spaanse wielrenners hun shirtje achterlaten. Twee jaar geleden zijn we naar de top van de Puig Mayor gefietst, toch zo'n 1.500 meter hoog. Onderweg dacht ik wel eens: waar ben ik aan begonnen. Maar je op de top staat, is het een geweldige overwinning."

De Jong volgt de wielersport op afstand. Vraag hem niet naar de bekende wielrenners die nu wel of geen kans maken op etappezeges of naar mogelijke kanshebbers op de eindzege in de Tour de France. ,,Ik kan niet urenlang op de bank hangen om het wielrennen te kijken, al vind ik de landschappen vaak prachtig. Ik heb het vaak te druk om te kijken..." Meedoen aan het Tourspel Liempde lijkt de kapelaan leuk. ,,Al heb ik geen idee wie ik moet opschrijven. Het spel is sowieso een geweldig initiatief waaraan iedereen kan meedoen omdat je twee heel mooie doelen steunt."

LA COURSE

De link tussen Puck Moonen en wielrennen is voor iedereen wel duidelijk. De Liempdse profwielrenster staat sinds 2017 onder contract van Lotto Soudal Ladies, de vrouwentak van de gelijknamige wielrenploeg. Ze is nu hard aan het trainen voor enkele belangrijke wedstrijden. ,,Zaterdag rijd ik het NK dus daar train ik nu voor. En voor La Course, de wielerwedstrijd voor vrouwen die aan het einde van de Tour wordt gereden."

De Tour had in het verleden ook een versie voor vrouwen: La Grande Boucle Féminine, voor het laatst in 2009 gereden. Op initiatief van Marianne Vos werd in 2014 La Course opgericht, als aanzet voor een nieuwe Ronde van Frankrijk voor wielrensters. Deze wedstrijd duurt dit jaar voor het eerst twee dagen. ,,Degenen die op de eerste dag in de top twintig eindigen, mogen meedoen aan de tijdrit, de volgende dag in Marseille. Maar daar hoor ik denk ik nog niet bij."

Voor de winst in het eindklassement heeft Moonen verschillende prominenten op het oog, hoewel ze benadrukt dat het koffiedik kijken is: Christopher Froom, Richie Porte en Nairo Quintana. In haar ploeg kiest ze uiteindelijk voor Richie Porte als klassementsrenner. ,,Daarnaast wil ik in ieder geval Bram Tankink hebben. Geweldige vent! Voor de sfeer en voor de interviews. Daarnaast Bob Jungels, Jos van Emden, Fernando Gaviria, Koen de Kort, Tim Wellens en Nathan Peter Haas. Oh ja, Thomas de Gendt. En pak Dylan van Baarle er ook maar bij."

FOTO BOVEN: Koen de Kort tijdens de proloog van de Tour de France in Utrecht in 2015. (Foto: Rick den Besten).

De Liempdse wielrenster Puck Moonen verdiende dit seizoen een contract voor de profploeg Lotto Soudal en rijdt veel internationale koersen. Haar gouden tip voor het Tourspel Liempde: Richie Porte. (Foto: Peter de Koning).