Afbeelding
Foto:

ZOMERS BOXTEL GENIET VAN TOETERS & BELLEN ÉN OMMEGANG

CarillonProm en processie: pure passie

De Bloedmirakelweek die Boxtel achter de rug heeft, is in alle toonaarden geslaagd. Met name het CarillonProm Toeters & Bellen aan de voet van de Sint-Petrustoren zorgde zaterdagavond een bijzondere beleving. Maar dat de Heilig Bloedprocessie een dag later weer eens uit kon trekken, zorgde eveneens voor veel blije gezichten. En voor opluchting...

Toeters & Bellen groeide uit tot een feestelijk zomeravondconcert waar de onlangs gerestaureerde beiaard in de Sint-Petrustoren voor het eerst sinds vijf jaar weer bespeeld werd. In een imponerend samenspel met de Gildenbondsharmonie en enkele solisten lieten drie beiaardiers horen hoe fraai het klokkenspel na de omvangrijke opknapbeurt klinkt.

Voor aanvang van het optreden liet pastoor Jacques Grubben zich ontvallen dat hij met spanning de weersvoorspellingen had gevolgd. Niet zozeer voor de CarillonProm, want die zou tóch wel door zijn gegaan. Als het regende bood de basiliek immers onderdak aan de muzikanten en de ruim zeshonderd luisteraars.

De spanning van Grubben was vooral ingegeven door het al dan niet doorgaan van de Heilig Bloedprocessie. ,,Ik ben nu zeven jaar in deze parochie werkzaam. En nog maar twee keer kon de ommegang volledig door de straten trekken. Je gaat er zowaar nog wat van denken", zei Grubben. Grinnikend: ,,Als het morgen opnieuw zou regenen, had ik overwogen om mijn functie neer te leggen. Maar gelukkig wordt stralend weer voorspeld..." En de meteorologen hadden het bij het rechte eind. Na twee jaar op rij te zijn afgelast, trok de processie zondag door de straten.

De Bloedmirakelweek opende vorige week woensdag met een lezing door pater Hans de Visser in de Sint-Petrusbasiliek. Circa honderd belangstellenden luisterden onder meer naar het verhaal over Henrick van Ranst, bouwheer van het laatmiddeleeuwse rijksmonument.

Een uitgebreid verslag in woord en beeld van Toeters & Bellen en de Heilig Bloedprocessie is te lezen op de pagina's 12 en 13.

FOTO BOVEN: Toeters & Bellen werd door het carillon en de Gildenbondsharmonie geopend met de hymne Portantes Sanguinem Sacrum. Tijdens de uitvoering droeg de broederschap met diezelfde naam het (lege!) schrijn van de Heilig Bloeddoek over het kerkplein. (Foto: Gerard Schalkx).