Afbeelding
Foto:

MUZIEKTHEATERORKEST REPETEERT MET DANSGROEP F-ACT

Ervaren hoe leuk 't is muziek te maken

Ervaren hoe leuk het is samen muziek en theater te maken. Dat is het doel van een onlangs geïntroduceerd muziektheaterorkest. Meerdere keren per jaar wordt het op projectbasis gevormd. De eerste repetities zijn achter de rug en gistermiddag oefenden de orkestleden voor het eerst met de jeugdige zangers en dansers van musicalschool F-Act. En dat gebeurde op bekende melodieën van 'Ti-Ta-Tovenaar' en 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?'

Het muziektheaterorkest is één van de initiatieven die is ontwikkeld vanuit 'Muziek is de sleutel'. Dat is een methode die door Michel Bergman, consulent muziekeducatie van CultuurBox, samen met muziekscholen en -verenigingen is ontwikkeld om het lokale muziekonderwijs te versterken. Iedereen die één jaar muziekles heeft gevolgd, mag meedoen aan het project dat zes repetities en een uitvoering omvat.

Voor het eerste project meldden zich vijftien muzikanten aan. Samen met een zang- en dansgroep van F-Act treden zij zaterdag 1 juli vanaf 20.00 uur op in Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche. Voor deze uitvoering zijn speciale arrangementjes geschreven op melodieën die Vincent Renes van F-Act gebruikt voor zijn musical 'Het geheim van de Torenkruiers'. Die familievoorstelling wordt een week later door de Boxtelse musicalschool tweemaal opgevoerd in Oirschot.

In tegenstelling tot deze musical is de uitvoering van het muziektheaterorkest er niet op gericht om zo góed mogelijk te presteren. ,,Het gaat er vooral om de combinatie van theater en muziek te ervaren en uit te voeren met een grote diversiteit van instrumentalisten", meldde voorzitter Paul van Alphen van Boxtel's Harmonie, toen hij het muziektheaterorkest in april in deze krant introduceerde. Nu zijn het nog uitsluitend leden en leerlingen van de plaatselijke muziekkorpsen die meedoen, maar ook mensen die een snaar- of tokkelinstrument bespelen zijn bij volgende projecten welkom. Beginners en gevorderden kunnen aanhaken.

EVEN WENNEN...

Voor de dans- en zanggroep was het gistermiddag in brede school Wilgenbroek wel even wennen om met live muziek te repeteren. ,,Jullie spelen wel wat langzamer dan de geluidsopname waarmee we anders oefenen", constateerde Karin Tooren, die de kinderen van F-Act les geeft. ,,We kunnen straks best wat sneller spelen hoor. Dit is een héél goed orkest. Maar eerst nog goed naar de noten kijken; die staan nog niet zo lang op de lessenaar...", lachte dirigent Willem Gerritsen.

Het debuutoptreden van het muziektheaterorkest in Muziekhuis Boxtel is zaterdag 1 juli om 20.00 uur gratis toegankelijk. Na de zomervakantie start een nieuw project. Mensen die belangstelling hebben, kunnen nadere informatie opvragen via e-mail: info@boxtelsharmonie.nl. De musicial 'Het geheim van de Torenkruiers' in theater De Enck te Oirschot begint zaterdag 8 juli om 20.00 uur en zondag 9 juli om 14.00 uur. Kaarten à 15 euro zijn te bestellen via www.musicalfact.nl.

FOTO LINKS: Het nieuwe muziektheaterorkest repeteerde gisteren in brede school Wilgenbroek met de zang- en dansgroep van de plaatselijke musicalschool F-Act. Zaterdagavond 1 juli staat een uitvoering op het programma in Muziekhuis Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Voorspeelavond

De leerlingen van Boxtel's Harmonie laten zaterdag 17 juni van 19.00 tot 21.00 uur horen hoever zij met hun opleiding gevorderd zijn. De openbare voorspeelavond is gratis toegankelijk en vindt plaats in Muziekhuis Boxtel (Passage Riche 4).