SP wil meedenken over extra opties huishoudelijke hulp

PÅL JANSEN

De Boxtelse SP-fractie heeft middels een brief aan het college van B. en W. gevraagd om uit te zoeken hoe een kwetsbare groep geholpen kan worden met klussen rondom het huis. Het gaat om mensen met beperkingen, een smalle beurs en een ontoereikend netwerk, laat fractievoorzitter Dave van de Ven weten. ,,Die krijgen hier in ieder geval niet via de huishoudelijke hulp ondersteuning voor."

De voorzitter van de lokale SP-fractie pikte al een aantal signalen op van mensen die moeizaam zelf klussen rondom hun huis kunnen oppakken, zoals de stoep schoonmaken of de tuin onderhouden. ,,Dat soort taken behoorden nooit tot de huishoudelijke hulp", beaamt Van de Ven. ,,Maar als dat niet vanuit het netwerk van een inwoner wordt opgepakt, gebeurt er niets. Dan zitten zij binnen schoon, maar is het om hen heen smerig."

Op 20 april stelde de SP hier ook schriftelijke vragen over. Het college antwoordde dat het schoonmaken van de buitenkant van het huis niet valt onder huishoudelijke hulp. ,,En toch wringt dit binnen onze fractie", staat in de brief. ,,Regelingen binnen gemeente Boxtel in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en in breder verband zijn er om mensen te ondersteunen bij zaken die zij zelf niet meer kunnen of geregeld krijgen. Maar de Wmo en andere regelingen binnen gemeente Boxtel voorzien kennelijk onvoldoende in gevallen waarbij sprake is van een samenloop van omstandigheden."

De SP vraagt daarom aan het college of er al acties zijn ondernomen voor deze groep. Zo niet, dan vraagt de fractie of B. en W. iets willen ondernemen hiervoor en om oplossingen te bedenken. De SP wil meedenken. ,,Misschien kan er een pool van vrijwilligers worden opgericht of wil een opruimteam van de WSD dit oppakken", zegt voorzitter Van de Ven.

Liempde

Ladies Bingo

Een grote picknicktafel, schoonheidsbehandeling, een creatieve workshop: er is van alles te winnen tijdens Ladies Bingo op maandag 19 juni in Het Wapen van Liempde. Deelneemsters krijgen bovendien een welkomstcocktail en verschillende hapjes. Er worden tien rondes bingo gespeeld. Ontvangst is om 19.30 uur, de bingo start om 20.00 uur. Kosten: 25 euro. Aanmelden kan bij Josephine Bekkers via telefoonnummer 06-29 08 06 40, door te mailen naar info@wapenvanliempde.nl of in Het Wapen van Liempde.