Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEMEENTE ONDERVRAAGT 4.000 JONGEREN TUSSEN 8 EN 18 JAAR

Boxtel peilt belangstelling voor skatebaan Van der Voortweg

Wethouder Van den Broek hoopt dat jongeren massaal zullen deelnemen aan de ondervraging, die online plaatsvindt onder regie van bureau Toponderzoek. Bij voldoende respons hoopt hij met zijn ambtenaren inzicht te krijgen in de wensen van de jeugd, met name in de wijk Centrum-Breukelen waar relatief weinig speelgelegenheid is. ,,Om goed te weten welke wensen en ideeën onder jongeren leven, hebben we besloten om iedereen in deze leeftijdsgroep aan te schrijven", lichtte ambtenaar Werner van der Velden deze week toe.

Hij vervult samen met collega Hans Mols de functie van wijkmakelaar en is nauw betrokken bij de behoeftepeiling. Niet alleen jongeren in alle Boxtelse wijken zijn uitgenodigd om mee te doen, ook de jeugd in Liempde en Lennisheuvel is per brief geïnformeerd en kan online vragen beantwoorden.

Enkele maanden geleden werden de eerste plannen voor een skatebaan aan de Van der Voortweg tijdens twee bijeenkomsten in café Den Boer aan de Corpus besproken met omwonenden van het grasveld. Het ging toen, zo beklemtoonde wethouder Van den Broek, om beginspraak. Boxtel wil inwoners in een heel vroeg stadium bij plannen betrekken en wensen en ideeën die in wijken en buurten leven meenemen in de uitwerking.

POPULARITEIT

Volgens wijkmakelaar Van der Velden is tijdens de beginspraakfase gesproken over de skatebaan aan de Van der Voortweg. Aanleiding was het gemis aan voldoende speelgelegenheid in Centrum-Breukelen, maar zeker ook de populariteit van de skatesport. ,,We zien dat de skatebaan in Boxtel-Oost intensief gebruikt wordt en hebben het idee dat skaten de jeugd voorlopig zal blijven boeien."

In de brief geeft wethouder van den Broek aan dat het plan bestaat om een soortgelijke skatebaan te realiseren als in Boxtel-Oost. ,,Denk aan een ramp die ongeveer even groot is en geschikt is voor beginners en gevorderden. Ook zijn combinaties mogelijk, zodat je kunt skaten, steppen en BMX'en."

Tijdens de gesprekken met omwonenden van het grasveld aan de Van der Voortweg werd duidelijk dat de bewoners willen weten of er voldoende animo is voor een tweede skatebaan en of de locatie de juiste is. Van der Velden: ,,We hebben ruiterlijk toegegeven niet over cijfers te beschikken en dus het initiatief genomen om de behoefte onder alle jongeren in de gemeente Boxtel te peilen."

NIET VOORUITLOPEN

De wijkmakelaar wil niet vooruitlopen op de uitkomsten van de ondervraging omdat de uitnodigingen deze week pas zijn verstuurd en deelnemers tot zondag 25 juni kunnen reageren. ,,Daarna brengt Toponderzoek alle uitkomsten in kaart en ontstaat een beeld. De resultaten van de behoeftepeiling gaan we breed verspreiden, ook via sociale media omdat die veelvuldig door de jeugd worden gebruikt."

Van der Velden sluit niet uit dat er verrassende uitkomsten boven komen drijven. ,,We vragen niet alleen naar de kansen voor een skatebaan aan de Van der Voortweg, maar willen ook weten wat er verder leeft en welke voorzieningen jongeren missen. Daar kan zó maar uitkomen dat de jeugd een heel specifieke voorziening wenst. En dan moeten we daar natuurlijk serieus naar kijken."

FOTO BOVEN: Archiefopname van het speelveld aan de Van der Voortweg in Boxtel. Het terrein is mogelijk in beeld voor de aanleg van een skatebaan, maar de gemeente Boxtel peilt eerst de behoefte onder alle jongeren van 8 tot 18 jaar. (Foto: Peter de Koning).

Liempde

LandaGucha Festival

Landgoed Velder is zaterdag 22 juli het decor voor het LandaGucha Festival. Voor de tweede editie is flink uitgepakt met een line-up van tientallen artiesten, waaronder het Amerikaanse We Are GTA, Kraantje Pappie en de Puinhoop Kollektiv. Kaartjes kosten 24,50 euro. De camping is vanaf vrijdag geopend: kosten variëren van 5 euro voor een tent tot 20 euro voor caravans. Kijk voor meer informatie op www.landagucha.com.

Modern Classic Music

Diverse leerlingen van de Modern Classic Music School uit Boxtel treden zaterdag 8 juli om 20.0 uur op in de Liempdse Barrier - BarHier. Zij spelen semi-akoestische nummers met diverse instrumenten onder leiding van de Modern Classic Band. De toegang is gratis.