Juryleden Ad Mulders, Ans Schoenmakers, Gerard Ketelaars en Nettie Wassenaar beoordeelden dinsdag de baksels van het KBO-taartenfestival in spiegeltent Bon Salon. (Foto: Peter de Koning).
Juryleden Ad Mulders, Ans Schoenmakers, Gerard Ketelaars en Nettie Wassenaar beoordeelden dinsdag de baksels van het KBO-taartenfestival in spiegeltent Bon Salon. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEDEN KBO BOXTEL GENIETEN VAN LUNCH EN MUZIEK

Smakelijk taartenfestijn in Bon Salon

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Appelworteltaart, quiche, cognactaart, aardbeien-mascarponetaart, cake met vanille en schuimtaart: spiegeltent Bon Salon leek dinsdagmiddag even op het bekende televisieprogramma 'Heel Holland Bakt'. Verschillende leden van de KBO Boxtel hadden zich in hun eigen keukens uitgesloofd en brachten hun baksels mee naar kasteelpark Stapelen waar ze aan een uitgebreide inspectie werden onderworpen door een deskundige jury...

Ruim tachtig leden van de Katholieke Bond van Ouderen, voor wie 2017 in het teken staat van het 65-jarig bestaan, genoten dinsdag in de spiegeltent van een luxe koffietafel. Hopelijk had iedereen niet zijn buikje volledig rond gegeten, want na de uitgebreide lunch was het tijd voor het taartenfestival. Op een lange tafel, midden in Bon Salon, werden prachtige taarten en cakes uitgeserveerd, gebakken door creatieve leden van de KBO.

De eerste proefronde was voor Gerard Ketelaars, Ad Mulders, Ans Schoenmakers en Nettie Wassenaar. De vier leden van seniorenorkest Buchestelle, die zorgde voor de muzikale omlijsting van de activiteit, vormden de deskundige jury. ,,Waar Gerard vroeger een bijbaantje had bij een banketbakker, was Ans voorheen schoonheidsspecialiste. Zij let dus met name op de schoonheid van de taarten", lachte Wassenaar. ,,Ad let vooral op de smaak, terwijl ik een coördinerende rol inneem. Én ik ben een snoeperd..."

Mien Dekkers was verantwoordelijk voor de schuimtaart met karamelbrokjes. ,,Die bak ik al vele jaren. Een groot deel van Lennisheuvel kent mijn taart dan ook", grinnikte ze. ,,Je hebt slechts enkele ingrediënten nodig: eieren, suiker en slagroom. Bovendien kun je de schuimdelen bewaren in de vriezer en de karamel in een afgesloten bak. Binnen een mum van tijd staat de taart dan op tafel."

800 GRAM AARDBEIEN

Voor de grote aardbeien-mascarponetaart van Claudine Daverveld was liefst 800 gram aardbeien nodig. ,,En kwark, mascarpone, sinaasappelsap, eieren en suiker", somde Daverveld op. ,,Ik kwam de taart tegen op internet en het leek me een mooie uitdaging. Bovendien bestaat mijn gezin inclusief kleinkinderen uit dertien personen. Zij kunnen allemaal smullen van dit grote baksel." Jurylid Ketelaars liet al doorschemeren dat de aardbeien-mascarponetaart zijn favoriet was. Het bleek ook het winnende gebak te zijn. Daverveld mocht een beker en oorkonde in ontvangst nemen. Mien Dekkers eindigde als tweede, gevolgd door Jet van Oosterhout.

Nadat de jury alle taarten had beoordeeld op originaliteit, uiterlijk, het deeg en de smaak, was het de beurt aan de KBO-leden. Zij sloten de luxe koffietafel af met een lekker stukje taart...