PRIKACTIES LEERKRACHTEN OP 27 JUNI

Basisonderwijs in Boxtel steunt 'PO In Actie'

PÅL JANSEN

De landelijke staking in het basisonderwijs op dinsdag 27 juni die georganiseerd is via Facebookgroep PO in Actie (Primair Onderwijs in Actie) kan ook in Boxtel op brede steun rekenen. Verschillende schoolbesturen geven al aan rekening te houden met de zogeheten 'prikactie': door heel Nederland leggen leerkrachten die schooldag het eerste uur hun werk neer. Hoeveel van de ruim tweehonderd Boxtelse basisschoolleerkrachten dat voorbeeld volgen, is nog niet bekend. ,,Maar dát er leraren aan mee gaan doen, is wel duidelijk", vertelt directeur Ton Reijnen van stichting Sint-Christoffel.

Nicole Durlinger is leerkracht op jenaplanschool De Molenwijk in Boxtel van combinatieklas groepen 6, 7 en 8. Sinds leerlingen uit het speciaal onderwijs erbij zijn gekomen, is voor haar de werkdruk enorm toegenomen. ,,Iedereen is van harte welkom, maar dan moet ik ook de middelen hebben om het rond te krijgen", vertelt Durlinger. ,,Sinds de inpassing van het speciaal onderwijs hebben we er niets bijgekregen. Geef me een onderwijsassistent en goed ict-materiaal."

,,Ik heb een leerling met ernstige enkelvoudige dyslexie waar ik anderhalf uur extra zorg voor schrijf in de week. Daarvoor moet ik een uitgebreid behandelplan uitwerken en dat vooraf evalueren. Vervolgens houd ik een gesprek met de ouders waar ik een verslag over moet schrijven. Iedere drie maanden wordt er geëvalueerd, is er weer een gesprek met de ouders en schrijf ik daar opnieuw een verslag over", zegt Durlinger. ,,Ik wil een iPad voor die leerling en iemand die haar een uurtje in de week helpt met taaloefeningen. Ik hoef daar toch zeker geen zevenhonderd evaluaties voor te schrijven? Ik heb in totaal 28 leerlingen, dus ja..."

STAKINGSACTIES

Nicole is een van de Boxtelse basisschoolleerkrachten die hoogstwaarschijnlijk staakt tijdens de prikactie. Hoewel er binnen de meeste scholen nog een en ander afgesproken moet worden tussen leerkrachten, leiding en ouders, weet ook directeur Ton Reijnen van stichting Sint-Christoffel, waar acht van de elf Boxtelse basisscholen onder vallen, al te vertellen dát er docenten gaan staken. ,,Wij ondersteunen als Sint-Christoffel de actie. Die is tweeledig: de werkdruk moet verminderd en de salariëring eerlijker."

SALARIS EN WERKDRUK

Basisschooldocenten starten met 2.346 euro wat op kan lopen tot 3.686 euro. Terwijl dat in het voortgezet onderwijs begint op 2.601 euro en oploopt tot 4.639 euro. Opleiding en werkniveau is echter gelijk. Het landelijke initiatief PO in Actie wil dan ook eerlijker salaris voor de basisschoolleraar; er dreigt een landelijk tekort voor de scholen tot wel 10.000 fte in 2025, wat ook al voelbaar is op Boxtelse basisscholen. Zo vertelt directeur Edwin Vugts van basisschool De Oversteek in Liempde: ,,Iedere dag merken we dat we leraren te kort komen. Aan vervangers komen is erg lastig. Dus bedenken we telkens intern creatieve oplossingen."

Vaste werknemers zijn vooralsnog goed te vinden laat Reijnen van Sint-Christoffel weten. ,,Maar goede invallers vinden, is steeds lastiger. In het westen sturen ze al klassen naar huis. Gelukkig hoeven wij dat nagenoeg niet te doen, maar op deze koers gaat dat ook in Boxtel voorkomen."

Docente Annemiek de Vries van De Oversteek vindt de salarisverhouding 'raar', maar vooral de werkdruk steekt. ,,De wet Passend onderwijs (leerlingen uit het speciaal onderwijs moeten nu naar het reguliere basisonderwijs, red.) is een van de dingen waar we tegenaan lopen; dat kost tijd en geld. Daar komen alle administratieve lasten nog bij."

Volgens onderzoek van CBS/TNO uit 2014 kampt 21,3 procent van de basisschoolleerkrachten met burnout-klachten. Zij werken gemiddeld zeven uur per week over volgens de Algemene Onderwijsbond. ,,Je wilt niet klagen; het is een geweldig vak", vertelt leerkracht Durlinger. ,,Maar als je vraagt of ik dit twintig jaar volhoud, dan zeg ik nee."

Vooralsnog houdt ze het tempo enigszins bij. ,,Omdat ik in de weekenden terugkom; afgelopen zaterdag nog", vertelt ze. ,,Maar ik moet weer gaan. Ik heb nog drie oudergesprekken. Daar gáán we weer..."

Mocht er in het nieuw te vormen regeerakkoord geen extra geld vrijkomen voor het basisonderwijs, dan gaat PO in Actie een hele week staken. ,,En dan niet in een week die fijn aansluit op de vakantie", gaf een woordvoerder in april al aan.