STEUN AAN KINDEREN VOEDSELBANK

Brede Scholen start met uitgifte sport/cultuurpas

MARC CLEUTJENS

Kinderen die in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel willen meedoen aan naschoolse sport- en cultuuractiviteiten, kunnen binnenkort gebruik maken van een sport- en cultuurpas. Stichting Brede Scholen Boxtel staat aan de wieg van dit initiatief waardoor kinderen niet meer met contant geld naar een activiteit hoeven te gaan. Bovendien worden de passen ook gratis verstrekt aan kinderen van cliënten van de Voedselbank.

Volgens directeur Ghislaine de Brouwer van Brede Scholen Boxtel is het belangrijkste uitgangspunt van de naschoolse activiteiten dat alle kinderen kunnen meedoen, ongeacht de thuissituatie. In samenwerking met Buurtsport Boxtel, de gemeente Boxtel en het bestuur van de Voedselbank is het plan opgevat om sport- en cultuurpassen te gaan uitgeven. ,,Iedereen die zijn of haar kind wil laten meedoen aan een naschoolse activiteit, kan bij Brede Scholen Boxtel een pas kopen. Daarop staat aangegeven voor welke activiteit de pas geldt en wordt bij elke deelname een vakje ingekleurd."

SIGNAALFUNCTIE

De Brouwer licht toe dat kinderen van gezinnen die cliënt zijn bij de Voedselbank - momenteel voedt deze organisatie 480 monden in de regio Boxtel - gratis een sport- en cultuurpas kunnen krijgen. De passen worden verstrekt via de voedselpakketten die wekelijks worden opgehaald. ,,Alle kinderen die meedoen aan onze activiteiten, moeten dus straks een pas laten zien. En niemand kan zien of ouders wel of niet betaald hebben voor een pas. De privacy is hiermee gewaarborgd."

De directeur van Brede Scholen Boxtel legt uit dat de sport- en cultuurpas na de schoolvakantie op grote schaal ingevoerd zal worden. In overleg met schoolbesturen en directies van basisscholen wil ze bovendien bereiken dat leerkrachten hun signaalfunctie nog meer gaan gebruiken. ,,Leerkrachten kennen de kinderen in hun klas het beste en weten vaak ook hoe de thuissituatie is. Ze kunnen vragen of kinderen zich aan willen melden voor sport- en cultuuractiviteiten en eventueel ook bij de ouders polsen of er animo is."

KINDERVAKANTIEWEEK

De Brouwer hoopt dat op deze manier meer kinderen gebruik gaan maken van naschoolse activiteiten en iedereen gelijke kansen krijgt om talenten te ontwikkelen. ,,Deze week starten we met de communicatie over de sport- en cultuurpas. Ook hebben we in de voedselpakketten van de Voedselbank een brief gedaan waarin we wijzen op de mogelijkheid om gratis mee te doen aan het kindervakantieweek." De directeur van Brede Scholen Boxtel geeft aan dat in eerste instantie duizend sport- en cultuurpassen zijn gedrukt. Ze zijn geldig voor alle activiteiten, zoals sporten, muziek en cultuur.

De naschoolse activiteiten worden momenteel op vier locaties in de gemeente Boxtel aangeboden. Dat zijn naast brede school De Wilgenbroek ook de Prinses Amaliaschool (Selissen), de Angelaschool (Breukelen) en basisschool De Oversteek (Liempde). Ook op de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel worden met enige regelmaat activiteiten gehouden.