Afbeelding
Foto: Lieke Faber

VANAF MORGEN IN JACOB-ROELANDSLYCEUM

Theaterstuk Witte Geit:
verrassend herkenbaar

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,De energie straalt van het podium af. Ik word écht vrolijk van wat de spelers laten zien. Hopelijk denkt het publiek er ook zo over", glundert Lieke Faber. Samen met muzikaal leider Dave Hanhart en bijna twintig spelers werkte de regisseur sinds eind vorig jaar aan theaterproductie Witte Geit. ,,Ik heb iedereen zien groeien." Morgen, vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni wordt het Jacob-Roelandslyceum drie dagen lang omgetoverd tot camping. Voor alle voorstellingen zijn nog kaarten te koop via www.podiumboxtel.nl.

Totaaltheater waarbij muziek, theater en film elkaar afwisselen en alle spelers constant op het podium te zien zijn. Zo omschrijft Faber de nieuwste Boxtelse theaterproductie die zich afspeelt op een camping aan zee. Spelers van Jesus Christ in Concert wilden na deze productie in de Heilig Hartkerk graag door met elkaar en dat resulteerde in Witte Geit.

Al ging dat niet zonder slag of stoot. ,,Witte Geit is zó anders dan Jesus Christ in Concert. Het publiek wist bij die productie wat ze moest verwachten en dat is nu niet zo. Witte Geit bevat veel humor en dat is niet gemakkelijk over te brengen naar toeschouwers. Daarom houd ik mijn spelers constant voor dat ze moeten weten waarom ze dingen zeggen in het stuk. Mensen kopen een kaartje om een leuke avond te hebben en moeten blij de zaal uit komen en liefst de volgende dag wéér willen komen."

VEEL GEVRAAGD

De regisseur heeft een goed gevoel over Witte Geit. ,,Dit is echt mijn ding: zelf iets schrijven. In combinatie met Dave is het een stuk geworden dat staat. Voor mensen wordt het één brok herkenning. Wie heeft er nou niet af en toe ruzie met zijn zus of een kleine huwelijkscrisis? Herkenbare situaties die verrassend worden neergezet. Zo weet ik zeker dat mensen bij 'Het wordt zomer' na dit stuk niet meer aan Rob de Nijs, maar aan Witte Geit denken..." Faber roemt de rol van Dave Hanhart. ,,We vullen elkaar goed aan en hebben behoorlijk wat gevraagd van de spelers. Zo hebben we op het laatste moment het lied 'Zij gelooft in mij' van André Hazes geschrapt en er zijn twee liedjes voor in de plaats gekomen die door elkaar gezongen worden. Een van de pareltjes van de voorstelling..."

BOXTEL BRUIST

Momenteel worden de laatste puntjes op de i gezet en vanavond wordt de generale repetitie gespeeld in het Jacob-Roelandslyceum. ,,Vervolgens breken we de hele boel weer af om het een dag later 's avonds weer op te bouwen. Overdag is het JRL immers weer een school", lacht Faber. Ze hoopt dat de zaal drie dagen lang volledig gevuld is. ,,We hebben natuurlijk te maken met allerlei andere evenementen dit weekend, zoals activiteit in spiegeltent Bon Salon. Boxtel bruist!"

Talloze lokale organisaties, onder wie ook stichting Brabants Centrum, steunden Witte Geit. Faber: ,,Daar zijn we iedereen heel dankbaar voor. Die dankbaarheid tonen we in de voorstelling. Hoe? Dat is uiteraard nog een verrassing..."

FOTO ONDER: De cast van Witte Geit tijdens de laatste repetitie in het Jacob-Roelandslyceum. Vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 juni wordt de theaterproductie op de planken gebracht. (Foto: Lieke Faber).