Afbeelding
Foto:

BOXTELSE CROSSER AAST OP EK-TICKET IN TSJECHIË

Podiumplekken voor Kay Karssemakers

De Boxtelse motorcrosser Kay Karssemakers heeft afgelopen weekend met succes deelgenomen aan twee wedstrijden om het open Nederlands kampioenschap 85cc grote wielen. Zaterdag stond de 12- jarige Kay achter het starthek in Son, zondag ging de titelstrijd verder in het Overijsselse Sint-Isidorushoeve. De crosser van het HMX No Fear Husqvarna Racing Team wist met een derde en tweede plaats in het dagklassement beide dagen op het podium te eindigen.

Zaterdag stond Kay achter het starthek in Son voor de achtste ONK-wedstrijd van het seizoen. In de tijdtraining zocht hij lang naar de snelle lijnen en wist hij in de laatste ronde zijn eigen tijd te verbeteren. Hiermee verzekerde hij zich van een goede startplaats in beide manches.

In de eerste manche zat Kay er niet goed bij toen het starthek naar beneden viel en op een vijfde plaats begon hij aan de wedstrijd. Gedreven ging hij op jacht naar de rijders voor hem, maar tot overmaat van ramp kwam hij ten val. De crosser viel terug naar de tiende plaats. Het lukte om terug te komen op de vierde plek.

In de tweede manche ging Kay beter van start en dook hij na de eerste bocht naar de tweede plaats. Even later nam hij de leiding en ontstond een spannend gevecht tussen de twee koplopers. Totdat de wedstrijd werd afgevlagd en de rijders zich moesten opomaken voor een herstart. Meer dan teleurgesteld kwam Kay van de motor en maakte hij zich klaar voor een nieuwe kans.

Bij de herstart kwam de Boxtelaar niet verder dan de vijfde plaats. Het lukte om enkele plekjes op te schuiven en de tweede plek te veroveren; de kopman bleef echter buiten bereik van de crosser.

POLE POSITION

Zondag ging het ONK verder op het circuit in Sint-Isidorushoeve. Vol goede moed stond Kay 's ochtends klaar voor de tijdtraining. Gebrand reed hij een aantal snelle rondetijden en met pole position in handen keek hij uit naar beide manches. In de eerste manche reageerde de crosser goed op het vallen van het starthek en dook hij na de eerste bocht op de vierde plaats. De jacht op de kopman was geopend, maar Kay moest genoegen nemen met de tweede plaats.

In de tweede manche vertrok Kay als achtste. Met veel passie werd een aantal rijders gepasseerd en lukte het de Boxtelaar om opnieuw de tweede plaats in het veld te bemachtigen. Een val wierp hem terug en meer dan een tweede plaats zat er ook in deze manche niet in.

EK

Met een derde plaats in het dagklassement op zaterdag en een tweede plaats in de eindrangschikking op zondag, kijkt Kay tevreden terug op de wedstrijden in Son en Sint-Isidorushoeve. In de tussenstand om het ONK verstevigde de jonge Boxtelaar zijn tweede plaats.

Komend weekend staat de laatste kwalificatiewedstrijd om het Europees kampioenschap op het programma in Schwedt (Duitsland). Hier zal Kay er alles aan doen om zijn vierde plaats in de tussenstand te verdedigen en zich te verzekeren van een startplaats in de finale van het Europees kampioenschap in Loket (Tsjechiƫ) op 22 en 23 juli.

FOTO LINKS: Kay Karssemakers in actie tijdens het ONK in Son. (Foto: collectie familie Karssemakers).