IMPULS VOOR BOXTELSE ECONOMIE

Muisstil cruisen op de Dommel met fluisterboot

LONNEKE HOONDERT

Het winterse evenement Boxtel on Ice met schaatsbaan nabij de Zwaanse Brug, een dino-app die de tienduizenden bezoekers van het Oertijdmuseum naar het centrum moet lokken en Stapel op Sint. Het zijn slechts enkele voorbeelden van initiatieven die een steuntje in de rug hebben gekregen met geld uit het economisch stimuleringsbudget dat de gemeente Boxtel in 2014 instelde. En als het even meezit krijgt Boxtel er deze zomer nóg een toeristische trekpleister bij. Dit weekend gaat Rob Strik van Strik Recreatie testvaren met zijn fonkelnieuwe fluisterboot...

Dat wordt een aluminium gevaarte van botenbouwer Zuidwestersloep uit Amsterdam. Morgen, vrijdag 16 juni, wordt de elektrische sloep geleverd en kan de testfase beginnen. Als alles naar behoren werkt en ook de beoogde route - het liefst vaart Strik via kasteel Stapelen richting de Liempdse buurtschap Kasteren - naar alle tevredenheid gevaren kan worden, hoopt de ondernemer nog vóór de zomer met passagiers over de Dommel te glijden in zijn muisstille sloep.

Bijna vier jaar geleden kwam Strik, samen met zijn vader Toon, op het idee voor een 'Dommelcruise' in een fluisterboot. Hij klopte aan bij de gemeente, waterschap De Dommel en stichting Streekhuis Het Groene Woud om zijn plannen te bespreken. ,,Het duurde even voordat ik alle vergunningen rond had. Op sommige stukken van de Dommel mag je namelijk niet zomaar met een gemotoriseerde boot varen."

Daarnaast diende Strik een subsidieaanvraag in voor een bijdrage uit het gemeentelijk stimuleringsfonds voor ondernemers. Centrumwethouder Eric van den Broek toonde zich enthousiast over de plannen en zegde toe 11.000 euro te willen investeren. ,,We willen Boxtel met de fluisterboot op de kaart zetten", benadrukt Strik. ,,Toen ik dit plan opvatte was het Boxtelse centrum toe aan herontwikkeling. Inmiddels zijn er aardig wat mooie initiatieven, zoals de dino-app en Boxtel on Ice, gerealiseerd. Wij willen ook graag ons steentje bijdragen om het dorp aantrekkelijker te maken voor toeristen."

TESTRONDJE

Na een lang voorbereidingstraject is het morgen dan zover. Dan zal Strik eindelijk met zijn zes meter lange fluisterboot geruisloos over de Boxtelse wateren kunnen navigeren. ,,Dit weekend ga ik de boot testen. Uiteraard zorgt de leverancier ervoor dat de sloep technisch in orde is. Maar als je een technisch apparaat bestelt, loop je vaak nog tegen allerlei zaken aan. Ik verwacht echter geen gekke dingen. Ik heb testrondjes gevaren in de wateren van Amsterdam, maar ik heb geen idee hoe de boot reageert op de Dommel. Als ik dat weet, kan ik de motor afstellen."

De fluisterboot - een 'cabriomodel' - biedt plaats aan tien passagiers en een schipper. De sloep zal vanaf het einde van het broedseizoen tot ongeveer begin oktober gaan varen. Er worden straks rondvaarten aangeboden, maar de boot is ook voor speciale gelegenheden te boeken, zoals bruiloften of jubilea. ,,Maar dat is altijd afhankelijk van het weer. Bij goed weer kan alles, maar bij slecht weer kunnen we helemaal niets", aldus Strik. Het startpunt van de vaartochten is al wel bekend. Dat zal de aanlegsteiger bij lunchroom Meneer van Dommelen aan de Zwaanse Brug worden.

Pagina 15: 'Geruisloos varen langs Boxtelse parels'.