Afbeelding
Foto:

Esschenaar prijkt op nationale duurzame lijst

Geen wereldverbeteraar, maar een optimist die graag een steentje wil bijdragen aan een prettigere Aarde en daarvan ook anderen bewust wil maken. Zo omschrijft Geert-Jan van Schijndel zichzelf. De 32-jarige Esschenaar is één van de Nederlanders die zijn opgenomen in de Duurzame Jonge 100, een initiatief van projectbureau Sustainable Motion. Ook fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks maakt deel uit van de lijst.

Van Schijndel heeft zichzelf opgegeven voor de Duurzame Jonge 100, een toonaangevende lijst jonge mensen met innovatieve en inspirerende initiatieven op het gebied van duurzaamheid. ,,Niet omdat ik zo graag in de schijnwerpers sta, hoor. Ik was vooral benieuwd hoe er over mijn baan als duurzaamheidscoördinator bij onderwijsinstelling HAS werd gecreeërd."

Driehonderd jongeren kwalificeerden zich voor de voorselectie, uiteindelijk werd vrijdag bekend welke honderd mensen op de definitieve lijst prijken. Van Schijndel hoorde daarbij. ,,Ik ben blij verrast. Als ik zie met wie ik deel uitmaak van de Duurzame Jonge 100, dan kan ik alleen maar vereerd zijn." In zijn functie als duurzaamheidscoördinator is Van Schijndel verantwoordelijk voor het verduurzamen van de bedrijfsvoering. ,,In de breedste zin van het woord. We kijken naar energiebesparing en hebben bijvoorbeeld de droom om een afvalvrije hogeschool te worden. Ik vind het vooral belangrijk om studenten, medewerkers en onze partners te inspireren en hen door een duurzame bril te laten kijken. Uiteindelijk zorgt dat voor een betere wereld." Ook in zijn functie als gemeenteraadslid in Haaren (Samenwerking '95) probeert hij mensen na te laten denken, onder meer door vragen te stellen over het thema. ,,Ik wil laten zien dat duurzaamheid leuk kan zijn én veel kansen biedt."

Het komende jaar krijgt Van Schijndel de kans om de andere jongeren te ontmoeten die op de lijst staan. ,,Daarnaast worden ook nog ontmoetingen met schrijver en oud-politicus Jan Terlouw en andere landelijke politici georganiseerd. Daar kijk ik met veel plezier naar uit."

Afbeelding