Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

SPECTACULAIRE LANCERING APP DINO HUNTER BOXTEL

Oertijdmachine wekt dino's tot leven

LINDA VAN DE WIEL

Bij aankomst werd het zaterdagmiddag meteen duidelijk: bij het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg in Boxtel was iets gaande. Er stond een grote zwarte Oertijdmachine en op het parkeerterrein was de Engelse dubbeldekker The Red Lady geparkeerd. Ook werden zelfgebakken dinokoekjes uitgedeeld én stonden er vol ongeduld trappelende kinderen met hun ouders te wachten op wat komen ging: de lancering van de app Dino Hunter. Deze mobiele applicatie ging zaterdagmiddag om klokslag twee uur na een lange voorbereidingsperiode in de definitieve versie online.

De Boxtelse centrummanager Berry Dankers nam als eerste het woord tijdens de feestelijke lancering. ,,Anderhalf jaar geleden zijn het Oertijdmuseum en de gemeente Boxtel met elkaar in gesprek gegaan om te kijken of zij wat voor elkaar konden betekenen. Beide partijen wilden graag een verbinding leggen tussen het museum en het centrum. Er is toen een werkgroep gevormd met als uiteindelijk resultaat de app Dino Hunter. Een applicatie waarin virtuele beelden te zien zijn in de echte wereld."

Rene Fraaije, directeur-eigenaar van het Oertijdmuseum, gaf na de onthulling van het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl van zijn museum, aan erg trots te zijn op het nieuwe en aanvullende product. ,,Een bezoek aan het museum duurt ongeveer een halve dag. Wanneer bezoekers vervolgens met de app op zoek gaan naar de ontsnapte dinosaurussen, waarvan de laatste net uit de poort van het museum ontsnapt, komen zij bij het centrum waar ze zich de rest van de dag kunnen vermaken", aldus Fraanje.

Wethouder Eric van den Broek roemde de museumdirecteur met het feit dat hij zijn nek heeft uitgestoken om tot dit bijzondere resultaat te komen. ,,Dit mooie initiatief is ook door de centrumondernemers omarmd", zei Van den Broek opgetogen. ,,Het is hartverwarmend om te zien hoe de dino's door alle betrokkenen tot leven zijn gewekt. Over een paar weken gaat tuktuk De Zilverexpres rijden tussen het oertijdmuseum en het centrum. Ook gaat binnenkort een fluisterboot varen om Boxtel nog meer op de kaart te zetten. Die gaat binnenkort varen", vertelde de wethouder enthousiast.

LEVENSECHT

Na al deze lovende woorden was het echt zover. Wethouder Van den Broek en eigenaar Ronald de Jong van app-sponsor Albert Heijn Boxtel werden uitgenodigd om plaats te nemen in de Oertijdmachine. Die begon vervaarlijk te roken. Even later stapten niet Van den Broek en De Jong uit de machine, maar slopen er twee levensechte dinosaurussen uit. Dat vonden de aanwezige kinderen erg cool; velen gingen op de foto met de oerdieren. Vanaf dat moment was de definitieve versie van Dino Hunter te downloaden. En dat kan nog steeds via de Appstore en de Playstore en op de websites www.dinohunterboxtel.nl of www.oertijdmuseum.nl.

Nadien was het hoog tijd om de zeven ontsnapte dino's te vangen. Teun Bakker (8) was één van de kinderen die al vóór de première kennis had gemaakt met de app. ,,Ik heb meegespeeld in het promotiefilmpje en dat was heel leuk", lachte hij. ,,Vandaag vind ik de levende dino's cool. Ik wil ook zo'n pak."

DINO'S VANGEN

The Red Lady stond intussen ongeduldig ronkend te wachten op de dinovangers. Ze werden in de Deken De Wijsstraat, waar de eerste ontsnapte virtuele dino te vinden is, afgezet. Nadat alle ontsnapte dieren gevangen waren, kregen de kinderen een ijsje en werden ze weer door de dubbeldekker afgezet bij het Oertijdmuseum.

De vierjarige Cas van Schaaijk is een groot fan van dinosaurussen, zo vertelde hij. ,,Ik vind het heel leuk om dino's te vangen, ik heb er al drie gepakt. Wat ik er zo leuk aan vind? Ik ben de enige die ze op de telefoon kan zien." Ook op andere plekken in het centrum waren veel kinderen - en stiekem ook ouders - op dinojacht. Het was dan ook dringen geblazen bij de zogenaamde markers; de woorden 'vet' en 'cool' kwamen met regelmaat voorbij. Met recht kan gezegd worden dat de lancering van Dino Hunter geslaagd was. En Boxtel werd zaterdagmiddag heel even bevrijd van loslopende dino's...

FOTO BOVEN: Beeld van de lancering van de app Dino Hunter bij het Oertijdmuseum. (Foto: Gerard Schalkx). Op de kleine foto's staan de eerste vangsten van de redactie van Brabants Centrum op de Markt en bij de Sint-Petrusbasiliek. (Foto's: Marc Cleutjens).

Wethouder Eric van den Broek begroet een van de tot leven gewekte dino's bij het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg. (Foto: Gerard Schalkx).
Afbeelding
Afbeelding