Afbeelding
Foto: Gerard Schalx

BOXTELSE OMMEGANG TREKT VEEL PUBLIEK

Éindelijk weer eens een Heilig Bloedprocessie…

LINDA VAN DE WIEL

In dit geval was driemaal scheepsrecht. Nadat de twee eerdere edities van de Heilig Bloedprocessie werden afgelast vanwege regen, gaf het stichtingsbestuur om half drie het verlossende antwoord dat iedereen al had verwacht deze Drievuldigheidszondag: ,,De Bloedprocessie gaat om drie uur van start." Heuglijk nieuws, voor zowel de vele deelnemers als de andere vrijwilligers en het publiek. ,,Iedereen heeft er heel veel zin in. Dat we de Bloedprocessie dit jaar weer gaan lopen, geeft echt een boost", aldus de bestuursleden Christ van Eekelen en Hans van Liempt.

Voor Van Eekelen, die tien jaar in het bestuur van de Heilig Bloedstichting zit, was deze processie extra speciaal. ,,Mijn kleindochter Janneke loopt mee én mijn dochter Ingebjorg wordt momenteel ingewerkt als secretaris van de stichting. Het is goed het stokje over te dragen aan de volgende generatie en ze heeft er veel zin in."

Maarten Melis is sinds 2008 verteller speelt in de processie en vervulde die rol vol overgave én met plezier. Voor vertrek deed hij het verhaal uit de doeken dat hij tijdens de ommegang vertelt. Uitgangspunt daarbij is het geloof van katholieken dat tijdens de eucharistieviering witte wijn verandert in het bloed van Christus. ,,Priester Eligius van den Aker voelde zich schuldig na het omstoten van een kelk met miswijn. De wijnvlekken zorgden voor rode bloedvlekken op het altaarlinnen. Uit angst dat zij onachtzaamheid zou worden ontdekt, probeerde Eligius de doeken stiekem in de Dommel schoon te wassen; een molenaar was getuige. De bloedspatten verdwenen echter niet en de priester dacht dat dit een straf was van God. De koster zorgde voor een kistje waar Eligius het doek in bewaarde. Pas op zijn sterfbed vertelde hij over de bijzondere gebeurtenis aan de biechtvader en werd het verhaal bekend", zo vertelt Melis met een gepast gevoel voor drama. ,,En verder is het vooral heel leuk om mee te doen", kwam er nuchter achteraan.

MARIADRAAGSTERS

Marijke van Beek is, naast vaste deelnemer aan de processie ook actief tijdens de voorbereiding. ,,Zes weken van tevoren mailen we de mensen die elk jaar meelopen met de vraag of we weer op hen kunnen rekenen. Als dat zo is, controleren we ook hun kleding alvast. Wanneer zij er niet bij zijn, zoeken we andere deelnemers. Vier weken voor de stoet beginnen de pasavonden, tweemaal per week. En op de twee laatste dagen zetten we de spullen klaar", aldus Van Beek, die zelf een van de Mariadraagsters is. ,,We dragen in viertallen het beeld van Maria uit de Sint-Petrusbasiliek en voeren het mee door de Boxtelse straten. Tijdens de slotplechtigheid lopen we met het beeld weer de basiliek in", lichtte Van Beek toe.

De Heilig Bloedprocessie was weer een waar spektakelstuk en bracht veel mensen op de been die muisstil toekeken. Zij werden getrakteerd op prachtige kostuums, voordracht, zang en instrumentale muziek van onder meer Boxtel's Harmonie.

HUMOR

Sinds 2015 is de Bloedprocessie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed Nederland geplaatst, En hoewel het voor Boxtel en de vele deelnemers een serieuze aangelegenheid is, is er vooraf en na afloop ook tijd voor gezelligheid en de nodige hilariteit. Zo grapte tijdens het omkleden een van de mannelijke deelnemers: ,,Ik had mijn panty niet zo hoog moeten optrekken." En na afloop toen een man al snel in zijn eigen kloffie buitenstond: ,,Natuurlijk ben ik snel klaar, ik hoefde alleen maar mijn jurk uit te trekken..."

Josephine van Horen fungeerde dit jaar - zoals ze zelf zei - als inval-Eva, een rol die ze samen met Adam (Rob Margry) en de aartsengel Gabriël op geheel eigen en sublieme wijze speelde. Na afloop gaf ze toe erg nerveus te zijn geweest. ,,Als klein meisje was ik al erg onder de indruk van de Bloedprocessie en ik loop al jaren mee als een soort manusje-van-alles. Dat ik nu Eva mocht spelen, was een echte eer. Al ben ik blij dat het voorbij is..." Grappend: ,,Ik vind dat vrouwen Eva dankbaar mogen zijn dat ze een hap van de appel nam. Zo ontstond er schaamte en gingen vrouwen kleding dragen. En dus konden ze gaan shoppen..."

FOTO ONDER: De rode engel poseert met een rood bruidje. (Foto: Gerard Schalkx).