Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, Ilse en Mijke?

Ilse van den Boogaard (15, links op de foto) en Mijke Peeters (16) van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel hebben een bijzondere maatschappelijke stage achter de rug. Ze werkten bijna dertig uur mee als vrijwilliger van de Samenloop voor Hoop die afgelopen weekend in Best werd gehouden. Ook stelden ze met dertien schoolgenoten een team samen dat net als alle andere deelnemers 24 uur wandelde voor KWF Kankerbestrijding.

Waarom willen jullie stage lopen voor de Samenloop voor Hoop? ,,We hebben in 2015 allebei in Liempde meegedaan met het team Meidentijrond van mijn moeder", vertelt Ilse. ,,Daarmee hebben we 24 uur gewandeld in het dorp", vult Mijke aan. ,,In oktober hebben we ons aangemeld als vrijwilliger in Best en hebben we vergaderingen bijgewoond. Op de dag zelf hebben we hand- en spandiensten verricht", aldus Ilse.

Waarom hebben jullie ook een team opgericht? ,,We wilden meer doen dan alleen maar helpen bij het plaatsen van papieren zakken waarin kaarsjes branden of mee helpen bij het opruimen", zegt Mijke. ,,We hebben op school een presentatie verzorgd over het doel van de Samenloop voor Hoop en zo konden we een team samenstellen van vijftien leerlingen uit de klassen 3 en 4", vult Ilse aan. ,,Aan de hand van een loopschema hebben we ervoor gezorgd dat er 24 uur lang altijd een of meer wandelaars op het parkoers waren."

Meedoen aan de Samenloop voor Hoop betekent geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Hoe hebben jullie dat aangepakt? ,,Natuurlijk betaalden we allemaal 15 euro inschrijfgeld", stelt Ilse. ,,Daarnaast hebben we in partycentre Denziz een feestavond gehouden waarmee we 200 euro hebben opgehaald. Bovendien hebben we een statiegeldactie gehouden die 300 euro heeft opgebracht. In onze kraam verkochten we tijdens het evenement etenswaren, zoals pannenkoeken en appelflappen."

Hebben jullie je doelen gehaald? ,,Jazeker", zegt Ilse. ,,We hebben hard gewerkt voor de Samenloop voor Hoop, maar vinden het vooral tof dat we het enige team waren dat uitsluitend uit jongeren bestond." Mijke: ,,Juist de jeugd wilden we bewust maken van het goede doel. Als je dan met leeftijdsgenoten 24 uur lang wandelt en praat over het leven, dan denk ik dat onze missie geslaagd is." (Foto: Peter de Koning).