Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HENK KUIPERS WOONT ENERGIENEUTRAAL IN BUITENGEBIED BOXTEL

'Afscheid van gas levert zóveel op...'

Het kostte Henk Kuipers en zijn echtgenote wat moeite, maar ze kregen het voor elkaar om afscheid te nemen van fossiele brandstof. Met 72 zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp is de verbouwde boerderij aan de Jacob Reutenlaan het achtste energieneutrale huis in Boxtel. Daar moeten er natuurlijk meer bij komen...

MARIËLLE WIJFFELAARS

In 2003 kocht de familie Kuipers de toen nog vervallen boerderij in het buitengebied. Het pand werd gesplitst, goede vrienden van het stel betrokken het andere deel van de boerderij. Er moest veel gebeuren om de woning weer helemaal woonklaar te maken. ,,Het was wel een mooi moment om te beslissen of we voor een gastank of warmtepomp zouden gaan", vertelt Kuipers. ,,Bij zo'n grote verbouwing kun je dergelijke aanpassingen meteen laten doen."

Er kwam een warmtepomp en inmiddels is de paardenschuur voorzien van 72 zonnepanelen. ,,Ideaal, want dat dak ligt op het zuiden", legt Kuipers uit. ,,We halen er echt veel energie vandaan." Met de komst van een zonneboiler is de woning volledig energieneutraal. De bevriende buurman ging hen al voor. ,,Hiermee zijn er acht energieneutrale huizen in de gemeente Boxtel", vertelt Jan Juffermans enthousiast. ,,Mensen zijn er steeds enthousiaster over en zien de voordelen."

SNEL TERUGVERDIENEN

Als zogeheten ecomediair fungeert Kuipers samen met Wim Reijnaerts en Luc Vroemen als adviseur voor mensen die ook stappen willen zetten om hun huis duurzamer te maken. ,,We gaan bij mensen thuis kijken en brengen de energiebehoefte in kaart", zegt Kuipers. ,,Dat ligt helemaal aan de gezinssamenstelling en natuurlijk aan de woning zelf. Samen met de mensen wordt dan een plan van aanpak gemaakt. Want niet iedereen heeft de middelen om meteen alles aan te passen."

Om een gemiddelde woning energieneutraal te maken, is ongeveer 35.000 euro nodig. Maatregelen zijn dan onder meer een betere isolatie, zonnepanelen of een zonneboiler. ,,Dat loopt aardig in de papieren", erkent Kuipers. Juffermans vult aan: ,,Maar je verdient ook al snel geld terug. Het duurt ongeveer vijftien jaar voor het hele bedrag is terugverdiend, maar je profiteert er al meteen maandelijks van."

ENERGIE BESPAREN

Voor mensen die dit niet op kunnen brengen, zijn er ook andere mogelijkheden om minder fossiele brandstof te verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van oude elektronische apparatuur. Kuipers: ,,Een vrieskist van twintig jaar oud verbruikt veel meer stroom dan een moderne vriezer. Dat is een enorme kostenbesparing én natuurlijk ook veel beter voor het milieu." Juffermans vult aan: ,,De allereerste stap naar energieneutraal is besparen van energie. Doe de lampen uit als je niet in de kamer bent en schakel apparatuur vaker uit. Het helpt echt." Maar ook het gebruik van led-lampen kan veel verschil maken.

Het tweetal snapt ook dat niet iedereen zomaar 35.000 euro kan missen om de woning in één klap energieneutraal te maken. ,,Dat hoeft ook helemaal niet", zegt Kuipers. ,,Begin met goede isolatie of zonnepanelen. De aanschaf daarvan is in ongeveer zeven jaar terugverdiend. En er zijn ook vaak subsidieregelingen. Zorg er in ieder geval voor dat er een plan is om je woning vrij te maken van fossiele brandstof." Juffermans: ,,Elk huis zou zo'n plan moeten hebben."

INFORMATIEAVOND

Boxtel heeft als streven dat in 2030 de hele gemeente energieneutraal moet zijn. Er zijn nu acht huizen die dat label mogen dragen, er is dus nog een heel lange weg te gaan. Eén ontwikkeling is dat nieuwe huizen vanaf 2020 duurzaam gebouwd worden. En ook woonstichting Sint-Joseph is bezig om de woningen aan te passen. ,,De gemeente Boxtel heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en denkt hier echt over mee. Samen kunnen we die stappen zetten", zegt Juffermans.

Om de Boxtelaren te informeren over energieneutraal wonen, wordt woensdag 21 juni om 20.00 uur een informatiebijeenkomst gehouden in grand café Rembrandt. Deze avond wordt georganiseerd door de ecomediairs en de gemeente Boxtel. ,,We geven informatie en mensen kunnen natuurlijk vragen stellen", legt Juffermans uit. ,,Als extra stimulans geeft de gemeente duizend euro aan de eerste tien mensen die de stap gaan zetten." Kuipers: ,,Het is geen sexy onderwerp, maar we hopen dat mensen zich realiseren dat we afscheid moeten nemen van fossiele brandstoffen. Dat levert ons op alle fronten heel veel op."

FOTO BOVEN: Op de paardenschuur van Henk Kuipers (links) liggen 72 zonnepanelen. Rechts Jan Juffermans, voorloper op het gebied van duurzaamheid in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


Vermissing tiener

Burgernet meldde maandag de vermissing van een 10-jarig meisje in Boxtel. Ze was een dag eerder voor het laatst gezien aan de Schijndelseweg. De melding werd ook verspreid in Eindhoven. Daar werd het meisje dinsdag in goede gezondheid aangetroffen.