Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'BOXTEL EN ROUTE' TOONT 39 VERBORGEN SCHATTEN

Kinderboerderij: terug naar 't jaar 1736

Verrassende plekjes die normaal niet of nauwelijks toegankelijk zijn. Maar ook interessante bezigheden die zelden in de belangstelling staan. Het vormen de ingrediënten van Boxtel En Route. Zondag 25 juni kunnen mensen tussen 11.00 en 15.30 uur een keuze maken uit een groot aantal 'verborgen schatten' op 39 verschillende locaties in de gemeente Boxtel. De dag wordt om 16.00 uur afgesloten in kasteelpark Stapelen, waar spiegeltent Bon Salon dan na drie weken de deuren sluit.

Vier jaar geleden schafte de gemeente Boxtel de nieuwjaarsreceptie af. Na een inspiratieavond in 2014 en de Boxteldag in 2015 werd vorig jaar gekozen voor Boxtel En Route, waar inwoners in verschillende wijken van Boxtel, Liempde en Lennisheuvel activiteiten organiseerden. Dat is ook dit jaar gebeurd. Mensen kunnen wandelend, fietsend of met de auto in totaal 39 locaties bezoeken. Álle plekken langsgaan, is op voorhand onbegonnen werk. Dus een keuze maken, lijkt verstandig. Volgende week publiceert Brabants Centrum een 'schatkaart'. Mensen die minimaal vijf locaties bezoeken,wacht na afloop van Boxtel En Route een lekkere verrassing in de spiegeltent Bon Salon.

ARME SLOEBER

Eén van de verborgen schatten is te vinden in de Kinderboerderij aan het Apollopad. De hoeve werd in 1736 gebouwd, zo ontdekte heemkundige Ruud van Nooijen. Acteur en komiek Paul van de Sande kruipt tijdens Boxtel En Route in de huid van Aart Jan Santegoeds. Deze boer was 280 jaar geleden de eerste die de Kinderboerderij bewoonde; een arme sloeber die heel hard moest werken.

Aart Jan neemt de bezoekers mee terug in de tijd en vertelt op grappige wijze hoe het was om destijds als boer te starten. Hij laat zien wat hij dagelijks doet; ook vertelt Aart Jan welke spannende zaken in het Boxtel van toen gebeurden. Het wordt een geschiedenisles met een lach, stelt Pauline van den Braak van de Kinderboerderij. Tussen 12.30 en 15.00 uur doet Aart Jan vier keer zijn verhaal.

HEEL VEEL LOCATIES

Tijdens Boxtel En Route kunnen mensen niet alleen in de Kinderboerderij aan het Apollopad terecht. Zij zijn ook welkom op de volgende locaties:

BOXTEL woonlocatie voor statushouders en Summa, school voor autospuiten en schadeherstel (Tijvert 2), Hobbycentrum (Baroniestraat 105), graffiti-jam Tunnel Vision 2.0 (Laarakkerweg), brandweerkazerne (Brederodeweg 25), orthopedagogisch behandelcentrum De La Salle (Schijndelseweg 1), Laarzenpad Dommel (Schutsboom), Dommelbad (Schijndelseweg 1a), Johan Cruijff Museum (De Spinster 26), voormalige bierbrouwerij Het Anker (Duinendaal 4), protestantse begraafplaats (Ronduutje 12), gemeenschapshuis De Walnoot, Prinses Amaliaschool, atrium Rentmeester en Geitenwei (Reginahof), YourStory (Stationsstraat 33), museum Vekemans (Stationsstraat 39), fluisterboot over de Dommel (Prins Hendrikstraat 1), voedseltuin (Klaverblad 13), voormalige wasserij Van Oerle (Drossaard 5), kanunnikenhuisje (Duinendaal 11), straten omtoveren in schatten (Liduinahof en Van Merheimstraat), grafkapelletje (Sint-Petruskerkhof), vistrap Dommel (Mgr. Wilmerstraat), schatzoeken met gps (www.geocaching.nl).

LIEMPDE voormalig raadhuis Liempde (Raadhuisplein), De Kloosterhof (Kloosterhof 7), kunstschilder Jan Verhoeven (Concordiapark), Mighty Mingus (Smalvelderstraat), ganzenbordspel kiosk (Concordiapark), Groot Duijfhuis (Hoevedreef 2), fiets- en wandeltocht (vertrek Raadhuisplein 1), spoorfietsen over het Duits Lijntje en schatzoeken met metaaldetectors (Kasterensestraat 4).

LENNISHEUVEL rondleiding Banisveld (Koevoortseweg), imkerij 't Laageind (Brede Heide 5), museum Scheutjens (Brede Heide 10), herberg Den Eijngel (Lennisheuvel 53).

FOTO BOVEN: De Kinderboerderij stamt uit 1736. Bezoekers krijgen zondag 25 juni tijdens Boxtel En Route te horen hoe het dagelijks leven op een hoeve er destijds uit zag. (Foto: Peter de Koning).


'KLEINE AARDE NETWERK' TOVERT SCHAPENWEIDE OM

Handen uit mouwen in toekomstig voedselbos

Als afstudeeropdracht voor hun opleiding Eco & Wildlife aan Helicon Geldermalsen, maakten Rens van Leijden en Robin Terlouw een inrichtingsplan voor een voedselbos op De Kleine Aarde. Vrijdag presenteerde het duo de plannen aan diverse genodigden, onder wie wethouder Peter van de Wiel.

Het voedselbos is een initiatief van het Kleine Aarde Netwerk (KAN) en wordt gerealiseerd in een voormalige schapenweide. Het wordt een plek waar de natuur en voedselproductie een combinatie vormen. Het bos, dat een grote variatie aan bomen, struiken en eetbare planten kent, zorgt bovendien voor een toename van de biodiversiteit en kan ook gebruikt worden voor educatiedoeleinden. Studenten Van Leijden en Terlouw maakten een inrich-


Café Brein

In zorghoeve 't Binnenveld aan de Boxtelseweg 5 in Schijndel wordt maandag 19 juni Café Brein gehouden voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel en hun familieleden of relaties. Tijdens de avond laat Ankie van Esch, die als specialisatie klinische neuropsychologie heeft, laat zien wat voor uitwerking bewegen heeft op het brein. De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.30 uur, de zaal is vanaf 19.00 uur open. De toegang is gratis. Meer weten? Bel naar Marieke Dijkshoorn van ContourdeTwern, telefoon (0411) 65 58 99.

tingsplan voor het voedselbos en brachten ook in kaart welke beplanting momenteel in de schapenweide staat.

PAD MAAIEN

In het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde lichtten de studenten hun onderzoek toe. Daarna was het tijd voor de genodigden om zelf de handen uit de mouwen te steken. In de weide werden de eerste contouren van het voedselbos gemarkeerd door kruiwagens vol brandnetels te plukken en een pad te maaien, zodat groepen in de toekomst kunnen worden rondgeleid. Hiermee rondden Terlouw en Van Leijden hun opleiding succesvol af.

Meer weten of helpen? Neem contact op via www.kleineaardenetwerk.nl.

FOTO ONDER: Helicon-studenten Rens van Leijden en Robin Terlouw (links) leidden het gezelschap tijdens hun afstudeerpresentatie rond op de plek waar het voedselbos moet verrijzen. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Acteur en komiek Paul van de sande kruipt in de huid van de boer Aart Jan Santegoeds. Hij was in 1736 de eerste bewoner van de Kinderboerderij aan het Apollopad. (Foto: Kinderboerderij).