Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FRANS RONNES (1948-2017) OVERLEDEN

Liefde voor de politiek en dicht bij de mensen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Toegankelijk en benaderbaar. Toen Frans Ronnes in 2013 afzwaaide als burgemeester van de gemeente Haaren, hoopte hij dat de mensen hem zo zouden herinneren. Tijdens een speciale afscheidstournee langs alle dorpen, bleek dit zo te zijn. Esch zorgde met het 'Kleintje Bierpompfeest' en de onthulling van het Burgemeester Ronnespad voor een onvergetelijk afscheid en verschillende inwoners noemden hem die avond 'een mensenmens'. Frans Ronnes overleed maandag aan de gevolgen van prostaatkanker.

Haaren maakte in 2001 voor het eerst kennis met Ronnes, toen hij tot burgemeester van de gemeente werd benoemd. De voormalige leraar aan een school voor moeilijk lerende kinderen en directeur van een Nederlandse basisschool in Duitsland zette in 1998 zijn eerste stappen in de politiek door wethouder van de gemeente Bernheze te worden. Drie jaar later kwam hij in Haaren aan het roer.

Het burgemeestersambt bleek Ronnes op het lijf geschreven te zijn. ,,Het leek mij een mooie, veelzijdige en afwisselende baan. Als burgemeester ontmoet je mensen uit alle geledingen van de maatschappij", zei hij in 2013 in Brabants Centrum. Ook aan het voorzitten van gemeenteraadsvergaderingen bewaarde hij goede herinneringen. ,,Het proces van het sturen en tot een goed einde brengen van de besluitvorming is ontzettend leuk om te doen. (...) Bovendien ben ik niet iemand die de moeilijke dossiers schuwde of uit de weg ging. Integendeel."

Ronnes leek zijn tijd ver vooruit. In 2002, toen hij een burgerjaarverslag van de gemeente Haaren schreef, sprak hij al over burgerparticipatie, tegenwoordig een actueel thema. ,,Eigenlijk zouden raadsleden ook veel vaker naar de mensen toe moeten gaan en gesprekken moeten voeren met burgers. Dat gebeurt nog veel te weinig", zei Ronnes in 2002.

In Esch kwam Ronnes altijd graag. ,,Ik heb altijd gezegd: 'Het dorp Esch is gastvrij', maar daar kun je gerust de begrippen creatief en innovatief aan toevoegen. Ik ben onder de indruk geraakt van de vitaliteit van het plaatselijke verenigingsleven en de vele inwoners die ongelofelijk actief zijn."

Europa speelde ook een grote rol in zijn burgemeestersloopbaan. Acht jaar was hij president van het Charter of European Rural Communities, het bijzondere samenwerkingsverband van kleine dorpen (waaronder Esch) om Europa dichter bij de burgers te brengen. ,,We hebben een goede structuur neergezet en een stevig fundament gelegd waar anderen op kunnen voortborduren", zei Ronnes in 2013.

Nadat Ronnes afscheid nam als burgemeester van de gemeente Haaren, is hij in Helvoirt blijven wonen. Een jaar later, in oktober 2014, werd hij benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Laarbeek. In maart 2016 legde hij zijn functie neer wegens ziekte.

Frans Ronnes is 68 jaar geworden. In HelvorThuis wordt morgen, vrijdag 16 juni, vanaf 16.00 uur een afscheidsdienst gehouden.