Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL BELEEFT EEN ZOMERSE NATIONALE BUITENSPEELDAG

Ongehinderd steppen óp de Bosscheweg

LONNEKE HOONDERT

Normaal scheuren er talloze auto's langs, dit keer klonken er enkel fietsbellen, lachende kinderen én vrolijke muziek. De Bosscheweg was gistermiddag tussen half twee en half vijf eventjes het domein van de jeugd tijdens de Nationale Buitenspeeldag. Dat betekende spelen met waterpistolen, steppen, stoepkrijten én springen op een luchtkussen midden op straat. Met de markante toren van de Sint-Petrusbasiliek op de achtergrond leverde dat een prachtig beeld op.

De buurtschap Kalksheuvel doet al jaren mee en ook bewoners van het Ronduutje organiseren een zogenaamde straatspeeldag. In de wijken Selissenwal en Boxtel-Oost kan de jeugd eveneens al jarenlang tijdens de nationale dag - die in 1994 door stichting Jantje Beton in het leven is geroepen - ongehinderd door verkeer naar hartelust de rijbaan op en neer racen met fietsen, skelters en stepjes. Voor bewoners en omwonenden van de Bosscheweg was het echter de allereerste keer. En dat viel in de smaak. Bij zowel de kinderen als hun ouders. Liefst 35 jeugdige bewoners van de straat meldden zichzelf aan voor het buitenspeelfeest.


Suze van Geel (9) speelt het liefst buiten en dat doet ze meestal in de achtertuin. ,,Of op de stoep. Maar het is altijd zo druk met auto's en fietsen dat het eigenlijk niet zo fijn is. Uit gewoonte bleef ik net op de stoep. Het voelt heel raar om op straat te steppen, maar het is wél heel erg leuk."

WATERGEVECHT

Ook Lars Kelders (8) genoot met volle teugen. Een half uur na de aftrap was hij al kleddernat. Het resultaat van een watergevecht met andere jongens uit de straat. ,,Eigenlijk wilde ik een buikschuifbaan, maar dit is ook goed. Nu er geen auto's mogen rijden, kan ik doen wat ik wil op straat. De dag is nú al perfect." De jonge bewoner van de Bosscheweg speelt normaal niet vaak buiten. ,,Daar is weinig ruimte voor en ik vind gamen heel leuk. Maar een dag zoals deze zou ik veel vaker willen beleven", lacht hij.

Sue Wong, Hilke van Schaaijk, Hammy Langerwerf, Ivy van Geel en Anke van Schaaijk van buurtvereniging Bosscheweg hadden de organisatie van de buitenspeeldag in handen. ,,Hoe leuk is het om voor een keertje óp de drukke Bosscheweg te spelen. Dat missen we hier", zegt Ivy. Anke vult aan: ,,We hadden eigenlijk helemaal niet verwacht dat we de gemeente zo ver konden krijgen om de Bosscheweg af te sluiten. Ze zei echter meteen ja en gaf aan dat we zelfs subsidie konden aanvragen." Naast de honderd euro van de gemeente kreeg de buurtvereniging óók nog eens steun van Albert Heijn. Die gaf hen vijftig procent korting op waterijsjes, limonade en chips.

Aan het begin van de middag kon Sue de dag al als geslaagd bestempelen. ,,We organiseren weleens buurtfeesten, maar nu we écht iets voor de jeugd doen, valt het me pas op hoe jong de buurt is. Er zijn zoveel kleine kinderen. Hartstikke leuk." Om half vijf was de pret echter nog niet ten einde. Anke: ,,We lopen allemaal mee tijdens de avondvierdaagse. Ze zullen aan het einde van de dag uitgeteld zijn, gok ik. Maar dat is het meer dan waard."

FOTO BOVEN: Tijdens de Nationale Buitenspeeldag werden verschillende straten afgesloten zodat kinderen daar naar hartelust konden spelen. Ook bewoners van de Bosscheweg deden mee. (Foto's: Peter de Koning).

INZETJE: Bij buitenspelen op een zomerse dag horen natuurlijk óók watergevechten.

Afbeelding