Marom Portier-Ayoubi uit Gemonde voltooide samen met haar zoon Andrew een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Meer dan dertig dagen trokken ze samen op. (Foto: familie Portier).
Marom Portier-Ayoubi uit Gemonde voltooide samen met haar zoon Andrew een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Meer dan dertig dagen trokken ze samen op. (Foto: familie Portier). Foto: Familie Portier

MOEDER EN ZOON UIT GEMONDE ONDERNEMEN TOCHT NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELA

'We zijn een caminofamilie geworden...'

Samen met je moeder een lange tocht van dertig dagen maken naar Santiago de Compostela. Dat kan behoorlijk wat impact hebben op de relatie tussen moeder en zoon. Andrew Portier en zijn moeder Marom Portier-Ayoubi uit Gemonde namen het risico. Zij vertrokken 20 april richting Zuid-Frankrijk om daar vanaf het grensplaatsje Saint Jean Pied de Port naar het Spaanse pelgrimsoord te wandelen. Voor Brabants Centrum schreven zij onderstaand reisverslag.

De échte reis begon op de tweede loopdag, 22 april. Die was meteen heel erg zwaar. Het tweetal stak de bergketen Pyreneeën over naar Roncesvalles. De klim is 1.600 meter omhoog en dan moet je nog maar kijken of je op tijd bij het klooster kunt komen om een slaapplaats te bemachtigen. Toen het hen lukte om op deze tweede dag het hoogste punt te bereiken, beseften ze zich dat hoe moeilijk de tocht ook zou worden, ze deze zéker af zouden maken. Dat hield in dat ze in dertig dagen ongeveer 800 kilometer zouden moeten lopen. Uiteindelijk moesten ze onderweg de planning aanpassen en deden moeder en zoon er 34 dagen over.

Marom: ,,Gelukkig heeft Andrew me het ondernemen van de reis niet kwalijk genomen. In het begin hebben we vaak tegen elkaar gezegd dat we de reis koste wat kost af gingen maken. Maar hierna nooit meer..." Gaandeweg kreeg de weg voor het duo zijn eigen leven en zijn ze beiden heel anders naar de reis gaan kijken.

EXTRA FAMILIELID

Onderweg kwamen Andrew en Marom de Amerikaan Chris Barkenquast (29) tegen die vanaf Pamplona met de Gemondenaren is opgetrokken. In de weken én vele gesprekken die volgden, werd Chris een caminobroer voor Andrew en een caminozoon voor Marom. Daarnaast kwam het drietal veel andere mensen tegen die hen hielpen, zegenden en moed inspraken. Marom, Andrew en Chris probeerden steeds positief te blijven, van de mooie ervaringen te genieten en zich niet negatief te laten beïnvloeden door sommige pelgrims die de geest van de weg niet door hadden. Zo hadden ze besloten om tot het einde van de reis zelf hun rugzak te dragen, zoals het hoort, en die niet vooruit te sturen zoals velen deden. Als Marom en Andrew de moed opgaven, was Chris het zonnetje in huis en als hij de moed soms kwijtraakte, waren Marom en Andrew degenen die hem er doorheen sleepten.

ZIEKENHUIS

Andrew raakte halverwege de reis uitgedroogd en moest via een gezondheidscentrum naar het ziekenhuis. Daar heeft hij aan het infuus gelegen voor extra vocht. Chris liet daarop zijn loopschema los en hielp Marom om voor Andrew te zorgen. Andrew kreeg medicijnen en een dieet en moest het enkele dagen rustig aan doen. Dat zorgde voor een vertraging van een paar dagen. Al snel kon het gezelschap zijn reis vervolgen en bereikten de lopers Santiago de Compostela op 24 mei, slechts drie dagen later dan gepland.

Tijdens de reis moest het trio stempels verzamelen om te bewijzen dat de nodige kilometers waren gemaakt. Eenmaal aangekomen in het bedevaartsoord haalden ze bij het pelgrimsbureau hun certificaat op, als bewijs dat ze de reis volbracht hadden. ,,We zijn de Spanjaarden en iedereen die we ontmoet hebben dankbaar voor de hulp, steun, informatie en soms hele bijzondere ervaringen, locaties of situaties", benadrukken Marom en Andrew. ,,We zijn een echte caminofamilie geworden met z'n drieën. Niet iedere pelgrim ervaart wat wij hebben meegemaakt, vaak omdat niet iedereen in het Spaans kan communiceren. Deze reis heeft ons leven veranderd en spiritueel verrijkt."

Marom en Andrew zijn van plan om hun ervaringen uit te werken in een boek waar ook veel foto's van hun reis in te vinden zijn. Ze hopen dat in september af te hebben. Via een crowdfundingactie op de website www.family4always.nl kunnen geïnteresseerden vooraf intekenen op een exemplaar. Ook organiseren de Gemondenaren de komende weken een aantal bijeenkomsten om over hun ervaring te vertellen. ,,Zo kunnen mensen die nieuwsgierig zijn naar een pelgrimage meer te weten komen", aldus Marom. Wie het tweetal graag wil uitnodigen voor een presentatie over hun reis naar Santiago de Compostela kan contact opnemen via e-mail: info@opvoedersvannu.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding