EERSTE HARINGVAT MET 'BOXTELS' TINTJE

Boxtelse Funtear-caravan voor Make-A-Wish

MARC CLEUTJENS

De veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe had dinsdag in Scheveningen een opvallend Boxtels tintje. Het winnende bod van 65.000 euro werd gedaan door Heeren van de Vis, een vishandel uit Veenendaal die elke vrijdag op de Boxtelse weekmarkt te vinden is. De veilingopbrengst is bedoeld voor de aanschaf van een 'snoezelwagen' voor stichting Make-A-Wish. En die wordt geproduceerd door de Professionals Company van ondernemer René Leenders uit Boxtel.

Leenders was aanwezig bij de veiling en liet aan alle aanwezigen zien hoe een klassieke Funtear-caravan er uitziet. ,,Het fonds dat geld inzamelt voor Make-A-Wish heeft nu voldoende middelen om een Funtear te kopen. Die gaan we in Boxtel ombouwen tot snoezelwagen." De wagen zal Wish-on-Wheels gaan heten. Het wordt volgens de stichting een speciale bus die is uitgerust met allerlei materialen die zintuigen van kinderen activeren, zoals een waterbed, lichtjes en muziek. De bus is bedoeld om de wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte te vervullen.

Volgens Leenders is de belangstelling voor het merk Funtear momenteel groot. Bekend is de All You Need Is Love-caravan die al jaren door Nederland rijdt. ,,Onlangs hebben we Funtear voor Tesla op maat gemaakt, nu werken we aan enkele opdrachten voor Noorse bedrijven. We verwachten dat de vervaardiging van Wish-on-Wheels in het najaar van start gaat. De productietijd bedraagt tien tot elf weken."

De veiling van het eerste haringvaatje is altijd een bijzondere happening in Scheveningen. Ditmaal lag de regie bij veilingmeester Dries van den Berg - een bekende visboer uit Harderwijk - en tv-presentatrice Wendy van Dijk. Zij slaagden erin om tijdens de op Amerikaanse leest geschoeide veiling 65.000 euro bij elkaar te sprokkelen ten bate van Make-A-Wish. Dat is overigens beduidend minder dan in 2016. Toen bood supermarktketen Plus 90.000 euro voor het eerste haringvaatje.


FEESTTENT VERRIJST BIJ DE OUDE KETTING

Oók Oktoberfest in Boxtel

Oktoberfesten zijn de laatste jaren razend populair geworden. In Liempde houdt hofkapel De Kromploegers voor de vierde keer zo'n evenement in september; de kaarten waren enkele weken geleden in een mum van tijd verkocht. De muziekkapel verzorgt eveneens zo'n formule in Gemonde. In Lennisheuvel en Esch weten respectievelijk de Beyersland Kapel en De Knoestjes het publiek te vermaken. En nu krijgt ook Boxtel zijn eigen Oktoberfest.

Op het parkeerterrein bij wegrestaurant De Oude Ketting aan de Bosscheweg verrijst vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober een grote feesttent. Luuk Hendriks en Mike van Dijk organiseren er samen met William en Riekske van Dinther van het horecabedrijf een Oktoberfest. De Aggemarvanhuisaf Band en feestorkest Die Partyhosen verzorgen de muziek. ,,Twee avonden op rij gaan we feesten, met z'n allen aan lange tafels genieten van vrolijk gezelschap, geweldige muziek en goed eten en drinken." Want dat wordt de insteek van Oktoberfest Boxtel, zo benadrukt Van Dijk. ,,Het wordt geen ordinaire zuippartij, maar een stijlvolle feestavond. En natuurlijk horen daar ook grote pullen bier, Lederhosen, Dirndls en 'inhaken en meezingen' bij. Want een Oktoberfest is een gezellig volksfeest pur sang. Dat heb ik meerdere keren mee mogen maken in München, bij het 'echte' Oktoberfest", vervolgt Hendriks.

Voor de organisatie van Oktoberfest Boxtel wordt een stichting in het leven geroepen. ,,Indien de inkomsten hoger zijn dan de uitgaven, wat vooralsnog niet het geval lijkt, worden deze gereserveerd ter uitbreiding van een volgende editie volgend jaar", aldus de initiatiefnemers.

Het initiatief ontstond aan de bar in café 't Hart van Boxtel, dat óók door het echtpaar Van Dinther wordt geëxploiteerd. Als snel groeide het idee uit tot een concreet plan. Naast beide orkesten zorgt ook Van Dijk, die als deejay bij feestcafé De Nozem werkt, voor muziek. In de feesttent is plaats voor vijfhonderd bezoekers. De kaartverkoop start binnenkort.