Met een iftar-maaltijd werd de vluchtelingenavond in spiegeltent Bon Salon zondag afgesloten. De bijeenkomst was een initiatief van de onlangs opgerichte stichting VanOndersteBoven. (Foto: Gerard Schalkx).
Met een iftar-maaltijd werd de vluchtelingenavond in spiegeltent Bon Salon zondag afgesloten. De bijeenkomst was een initiatief van de onlangs opgerichte stichting VanOndersteBoven. (Foto: Gerard Schalkx). Foto:

Drukke en gezellige VLUCHTELINGENbijeenkomst 'VANONDERSTEBOVEN' IN SPIEGELTENT

Muziek en lekker eten brengt verbinding

MARIËLLE WIJFFELAARS

Spiegeltent Bon Salon in kasteelpark Stapelen bood zondagavond onderdak aan een bijeenkomst voor, door en over vluchtelingen. Met gedichten, muziek, verhalen én een gezamenlijke maaltijd werd op initiatief van de nieuwe stichting VanOndersteBoven de verbinding gezocht tussen vluchtelingen en Boxtelaren. En met succes, want de spiegeltent zat afgeladen vol.

VanOndersteBoven wil een plek bieden van ontmoeting, gastvrijheid en belangstelling. Muziek, kunst, zang en cultuur helpen hierbij, stellen de initiatiefnemers Sjaak Beirnaert en Nico Bulter. En dát deze dingen verbroederen en verbinden, was zondagavond duidelijk te zien. Vluchtelingen, statushouders en Boxtelaren kwamen samen in de spiegeltent. Er werd gezongen, geluisterd naar verhalen maar bovenal: gepraat én contact gelegd.

ONTROEREND

Muziek klonk onder meer van de formatie vanBakkus. Het optredens van de muzikanten werd afgewisseld met lezingen en voordrachten. Van Issam Hamadi bijvoorbeeld, die vertelde over zijn tocht vanuit Syrië naar Europa en de weg die hij moest afleggen om in Nederland een nieuwe toekomst op te bouwen. ,,Ontroerend mooi", vond een bezoekster. ,,Je leest er veel over, maar als je erover hoort van iemand die het écht heeft meegemaakt, doet dat veel met je."

Dat laatste gold zeker voor het ontroerende en aansprekende verhaal van Hendrik de Kok uit Tilburg. De jonge Tilburger koos de afgelopen jaren niet voor een feestvakantie aan de Spaanse Costa, maar ging naar vluchtelingenkampen om te helpen. Hij was onder meer in Lesbos, een plek waar veel vluchtelingen met bootjes naartoe komen.

Daarna volgde het Franse Duinkerken waar De Kok getuige was van de vaak slechte omstandigheden in het vluchtelingenkamp: ,,Samen met de kringloopwinkel in Tilburg heb ik gezorgd dat er dekens en kleding naar Duinkerken kwamen. Die mensen hadden helemaal niks."

Het meeste indruk maakte misschien wel het relaas van zijn tocht naar Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens. In dit doorreiskamp verbleven 1.500 mensen die verder reisden naar andere landen. Maar toen de grenzen dicht gingen, zaten er al snel 15.000 vluchtelingen. De Kok: ,,Het was slecht weer met veel regen. Er waren niet genoeg tenten, de meeste mensen moesten buiten slapen. Vreselijk."

BEWONDERENSWAARDIG

De Kok kon, uiteraard, niet alle problemen oplossen. Hij kreeg het idee voor Team Bananas: elke dag reed hij naar de supermarkt om bananen te kopen voor kinderen en zwangere vrouwen. ,,Ik begon met tweehonderd vruchten per dag, maar dankzij donaties werden dat er al snel vijfduizend. Bananen zijn voedzaam en de kinderen vonden ze heerlijk."

Het indrukwekkende verhaal van de jonge student leverde een staande ovatie en luid gejoel op van de aanwezigen. ,,Hulp bieden aan mensen die het moeilijk hebben in plaats van een vakantie met feesten en beesten. Geweldig", vond mede-organisator Beirnaert. En daar was het publiek het grondig mee eens. ,,Dit is bewonderenswaardig", klonk het van meerdere kanten.

SIMPEL GELUKKIG

'Als je zo zielig bent, waarom lach je dan?' Met deze tekst opende Martje Wijers haar voordracht van gedichten. Ze schreef dit na een gebeurtenis in de trein. Een bedelaar werd door de conducteur de trein uitgezet terwijl ze precies die zin zei. ,,Het maakte indruk op me", vertelde Wijers, geboren in Boxtel en woonachtig in Amsterdam. ,,Je weet namelijk niet wat iemands situatie is. Moet je dan altijd verdrietig kijken als je het moeilijk hebt?"

Met een optreden van de gelegenheidsformatie De Lokale Mannen (Wim Kuipers, Harry Hendriks en Harold van de Laar) werd de culturele bijeenkomst afgesloten. Het drietal bewees wederom met hun rake teksten het publiek te kunnen betoveren. Het bekende 'Droomtranen' werd door de bezoekers enthousiast meegezongen.

En met het liedje 'Tevreden Zijn' sloegen De Lokale Mannen de spijker op de kop: 'Ik hoef niet rijk te worden zolang ik het maar ben. Gewoon, simpel gelukkig'. Een tekst om over na te denken, zeker na zo'n avond...