Gerard Hexspoor was jarenlang actief als ondernemer en gaf gepassioneerd leiding aan de Werkgeversvereniging Boxtel (WeB). (Foto: Albert Stolwijk).
Gerard Hexspoor was jarenlang actief als ondernemer en gaf gepassioneerd leiding aan de Werkgeversvereniging Boxtel (WeB). (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

BOXTELAAR GERARD HEXSPOOR (1942-2017) OVERLEDEN

Creatief ondernemer en levensgenieter

MARC CLEUTJENS

Met het overlijden van Gerard Hexspoor verliest Boxtel een van zijn kleurrijke, ondernemende en betrokken inwoners. Hij leidde enkele decennia een florerend familiebedrijf, was jarenlang hét gezicht van ondernemend Boxtel en liet zich niet onbetuigd om - gevraagd en ook ongevraagd - een heldere mening te geven over politieke vraagstukken. De laatste jaren was Hexspoor minder in beeld en bevond de levensgenieter zich vaak in het land waar hij zo van hield: Zuid-Afrika.

Het leven schilderen van Gerard Hexspoor kan niet zonder gebruik te maken van een bont kleurenpalet. De in Amsterdam geboren ondernemer vestigde zich in Boxtel waar hij aan de Baandervrouwenlaan leiding gaf aan binderij Hexspoor. Een innovatief bedrijf dat in 1965 de deuren opende en vaak verraste met innovatieve technieken, zoals het garenloos binden van boeken. Het regende vaak prijzen in het bedrijf, dat alweer een aantal jaren succesvol wordt geleid door Hexspoors zoon Silvan. Dat gebeurt op bedrijventerrein Ladonk, waar de binderij zich in 1984 vestigde om verder te kunnen groeien. Het pand aan de Baandervrouwenlaan werd datzelfde jaar door brand verwoest - wolschuur De Burcht was er toen gehuisvest - maar werd herbouwd.

TWEE EGELTJES

Naast creatief en innovatief ondernemer was Hexspoor een boegbeeld van het lokale bedrijfsleven. Vele jaren was hij voorzitter van de Werkgeversvereniging Boxtel, afgekort als WeB. In die rol ontpopte hij zich als een warm pleitbezorger van een goed bereikbaar en attractief bedrijventerrein.

Hexspoor bemoeide zich als voorzitter van de WeB nadrukkelijk met verkeersproblemen waarmee Boxtel nog steeds worstelt. De dubbele overweg, de brede zuidelijke ontsluitingsweg, een omleiding richting de Kapelweg - al deze plannen die nu onder het kopje 'Programma Hoogfrequent Spoorvervoer' kunnen worden gerangschikt, bepaalden ook toen vaak de agenda van de werkgeversvoorzitter. En hij draaide nimmer om de hete brij heen. Tot verbazing en soms ontzetting van de gevestigde politieke orde. Bij zijn afscheid als werkgeversvoorzitter omschreef hij zijn relatie met het gemeentebestuur als 'lastig'. ,,Soms moet je opereren als twee egeltjes", zei hij toen.

GESPREKSPARTNER

Hexspoor koesterde de samen met de gemeente Boxtel geboekte successen, zoals de revitalisering van Ladonk en de aanleg van een moderne watervoorziening die bekend werd onder de naam IRMA. Maar hij ageerde ook ongekend fel als de grootschalige infrastructuur ter sprake kwam. Dat protesten van de WeB en de actiegroep 'Boxtel Breed' tegen verkeersplannen werden genegeerd, noemde Hexspoor in 2006 'belachelijk'. ,,Het is een schande dat het nieuwe college een grote beweging die in de samenleving is ontstaan volledig negeert. Terwijl er nog nooit zoveel onrust is geweest in Boxtel."

Hij stak niet onder stoelen of banken dat de WeB in zijn ogen alleen mocht meepraten over 'voldongen feiten'. ,,En dat kan ik niet meer", zei hij in 2006. ,,We hebben het vuur uit de sloffen gelopen, we zijn bij de provincie geweest en hebben gepraat met de Nederlandse Spoorwegen. Maar ik heb echt het idee dat we niet als belangrijke gesprekspartner worden gezien." In zijn laatste maanden als voorzitter stoomde hij de WeB klaar voor een nieuwe toekomst en legde hij de basis voor het Parkmanagement. Hij stond ook aan de wieg van de coöperatieve ideeën die ondernemers zouden verenigen, zoals de gezamenlijke inkoop van energie.

TRAPPEN NAAR DE BAAS

Niet wars van innovatieve ideeën deed Hexspoor al eerder mee aan initiatieven om 'zijn' Ladonk duurzamer te maken. Hij nam enthousiast deel aan het project 'Samen trappen naar de baas'. Dat moest het fietsen van en naar Ladonk door duizenden lokale werknemers stimuleren. De aftrap was een fietsrace door de Ossenpadtunnel. Een ludiek moment, dat Hexspoor bloedserieus nam. Als succesvol ondernemer én voorzitter van de WeB maakte hij er een échte wedstrijd van. En wedstrijden wilde hij graag winnen...

Na zijn afscheid als WeB-voorzitter verdween Hexspoor van het publieke toneel. Hij verbleef vaak in zijn zo geliefde Zuid-Afrika en koesterde zijn familie.

Gerard Hexspoor is 74 jaar geworden. De familie heeft in besloten kring afscheid van hem genomen. Genodigden herdenken hem morgen, vrijdag 16 juni tijdens een bijeenkomst in restaurant Molenwijk.