Afbeelding
Crebas Fotografie

WAAR LIGT Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch - EN 159 ANDERE VRAGEN...

Open Quizronde brengt hartje Boxtel in beweging

In welk 'land' ligt Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch? Dat was één van de honderdzestig vragen die Marc de Laat en Kiske de Leest van The Brain de deelnemers aan de vierde Open Boxtelse Quizronde zaterdagmiddag voorschotelden. Vijf kroegen rond de Markt stroomden vol voor de pubquiz die dit jaar 39 teams trok en wederom gewonnen werd door het ongenaakbare Korsakov Lite uit Utrecht.

Naast de maandelijkse pubquiz in partycentre Denziz en een reeks quizzen op maat voor bedrijven en instellingen, presteren De Laat en De Leest het nu al vier jaar om hartje Boxtel op een zonnige zaterdagmiddag te vullen met quizzers. En als dan in het centrum óók nog eens de app Dino Hunter wordt gelanceerd, dan is het aanschuiven op de terrassen en bruist Boxtel. Van twee tot zes schuifelen de teams met opdrachtvellen onder de arm van kroeg naar kroeg, waar ze telkens veertig vragen krijgen voorgeschoteld. Soms makkelijk, vaak moeilijk en af en toe niet te doen...

Meedoen aan een pubquiz is voor de liefhebbers. Nee, het zijn beslist geen nerds die onophoudelijk zinnige en vooral zinloze feitjes kunnen oplepelen, al helpt het wel om veel te weten van vaak heel gekke dingen. Dan kun je de vragen beantwoorden die gaan over het baasje van hond Blondi (Adolf Hitler), een Nederlandse voetballer die ooit in de VS samenspeelde met George Best (Hans Kraaij jr.) en het land waar het WK mobiele telefoons werpen werd gehouden (Finland).

Het is geen eenvoudige klus om de Open Boxtelse Quizronde te houden. De twee oprichters van quizbedrijf The Brain zetten dan ook hulptroepen in om in vijf cafés - Hart van Boxtel, Le Temps Perdu, De Kerk, En Garde! en Becoloth - alles op rolletjes te laten lopen. Overal is een presentator en bedient iemand de laptop om vragen op de beamer te laten zien. Andere assistenten pendelen op en neer om quizvragen op te halen, weer elders zit een team te corrigeren, zodat snel na de laatste ronde de uitslag gepresenteerd kan worden.

BOXTELSE TROFEE

De Utrechters van Korsakov Lite hebben een reputatie in Boxtel. Als ware professionals benaderen ze elke quiz die ze in het land bezoeken. En vrijwel geen enkele vraag vormt een struikelblok, zo lijkt het. Vooraf stond vast dat de wisselbeker mee naar de Domstad zou gaan als Korsakov Lite zou winnen. Het team zegevierde ook in 2015 en 2016. En ook dit jaar was er amper sprake van concurrentie, al kwam Victory Boogie Woogie uit Schijndel in de buurt. Ook dat team scoort doorgaans goed en is maandelijks te vinden bij de pubquizzen van The Brain in Boxtel. Vaak gaat het viertal met de eindzege naar Schijndel.

Om de Open Boxtelse Quizronde attractiever te maken voor lokale teams, besloten De Laat en De Leest dit jaar ook een Boxtelse trofee in het leven te roepen. Na drie eerdere quizzen is het de organisatoren duidelijk dat er geen maat staat op sommige landelijke quizteams. En dus is er een prijs voor het beste Boxtelse team; voorwaarde is dat minimaal drie van de vier spelers ook daadwerkelijk in Boxtel wonen.

BASIKLIEK

Die prijs werd dit jaar gewonnen door Basikliek, het team van Martien van Houtum, Pepijn van Geene, Yvonne Langenhoff en Marc Cleutjens. Dit ploegje legde beslag op de zesde plaats en moest dus vijf niet-Boxtelse teams voor zich dulden. De prijs bestond uit een drankpakketje van wijnhandel Van Uden, bestaande uit enkele speciaalbiertjes, een flesje Schrobbelèr en een kruikje Boxtels kruidenbitter. Het werd 's avonds met smaak genuttigd.

Kort achter Basikliek eindigde Kerkvolk, het team van Tjeu van Besouw, Frank Lagerweij, Ludo Langenhoff en Els van Houtum. Opvallend is dat de spelers van Basikliek en Kerkvolk maandelijks meedoen aan de pubquizzen van The Brain in Denziz en dan opereren onder de naam Squadra Wikipedia. Met alle andere teams beleefden ze een heerlijke middag met hier en daar gezonde rivaliteit en vooral veel plezier.

ACHTER DE KAZERNE

Want daar is het pubquizzen om begonnen: met elkaar in een kroeg vragen beantwoorden. En als dat gebeurt in het decor van vijf Boxtelse cafés die op zaterdagmiddag volstromen, draagt dat bij aan de beleving van het centrum. Al zal dat hogere doel de meeste quizzers ontgaan. Ze bijten zich liever stuk op de naam van die charmante assistente die 'het 'naar eigen zeggen ooit deed met David Beckham (Rebecca Loos), piekeren zich suf over de naam van het bekende radioprogramma van Jack Spijkerman (Steen en Been Show), stoeien met de naam van de glamourrockband rond Dee Snider (Twisted Sister) of ontdekken de naam van de club die in België in stadion Achter de Kazerne speelt (KV Mechelen).

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ligt trouwens op het eiland Anglesey in Wales. En die naam betekent - volgens Wikipedia - 'Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot'. Die vraag zou volgend jaar tijdens de eerste lustrumeditie van de Open Boxtelse Quizronde zo maar gesteld kunnen worden…

FOTO LINKS: Deelnemers aan de Open Boxtelse Quizronde spelen een ronde in restaurant En Garde!. (Foto's: Crebas Fotografie).

FOTO RECHTS: Het team Korsakov Lite uit Utrecht aan het werk in café 't Hart van Boxtel. De Domstedelingen wonnen de quiz voor de derde maal op rij. Het Boxtelse viertal van Basikliek eindigde op de zesde plek en was het beste lokale team.

Afbeelding