Afbeelding
Foto: Peter de Koning

VAN STIJLVOLLE MODEFOTO'S TOT MUIZEN BEDEKT MET BLADGOUD

Eindwerkstukken van studenten SintLucas pronken in schoolgangen

LONNEKE HOONDERT

Glimmend van trots is Dorien Verdier naar eigen zeggen op de eindexamenexpositie van de vierdejaarsleerlingen van SintLucas. De directeur strategische projecten opende donderdag de tentoonstelling van de mbo-school aan de Burgakker. De studenten hadden maandenlang gezwoegd op hun 'meesterproef'. Het resultaat was bij alle opleidingen verbluffend. Van vergulde muizen en schelpen in een kubus van epoxyhars tot stijlfoto's die zó uit de Vogue hadden kunnen komen. En van modieuze creepers met een colourblock-twist tot kunstig vervaardigd glas: bezoekers raakten niet uitgekeken.

Verdier benadrukte in haar openingswoord dat 'the age of the makers' is aangebroken. De industrie voor toegepaste kunst en ambacht draait op volle toeren en de studenten spelen volgens haar straks een belangrijke rol in het ecosysteem van de creatieve economie. ,,Vandaag gaat het beginnen", zei ze. ,,Deze expositie is de start van jullie loopbaan. Of je nu gaat werken of doorstuderen."

PERFECTIONISME

Kitty Siebenheller (21) is één van die leerlingen die aan haar opleiding Projectleider Interieur en Exterieur nóg een studie vastplakt. ,,Ik wil graag Spatial Design in Utrecht studeren, zodat ik me verder kan ontwikkelen." Op de valreep sneed ze donderdag nog snel de randen van haar presentatiebord bij. Een creatieveling heeft immers altijd gereedschap op zak. ,,Op de presentatie zelf word ik ook beoordeeld. Alles moet perfect zijn", lachte ze. Dat perfectionisme kan haar nog goed van pas komen. Binnenkort verschijnt ze voor de toelatingscommissie van kunstacademie HKU in Utrecht en die is behoorlijk kritisch.

Voor haar meesterproef ontwierp Kitty een interieur voor online koffiezaak De Zoete boon. De eigenaresse van de koffiewinkel heeft ecologisch en biologisch hoog in het vaandel staan en dus doopte Kitty het project tot 'Nature of community'. ,,In de ruimte komt een zogeheten community tree. Koffiedrinken is hét moment om bij te kletsen met anderen, daar komt het community-idee vandaan. In een echte boom kun je briefjes voor anderen achterlaten."

HEILIGENBEELDEN

Ook Maris van Leeuwen (23) is het studeren nog niet beu. Zij volgde de opleiding tot decoratie- en restauratieschilder en verruilt na de zomer de Boxtelse schoollokalen voor een studie aan de Amsterdamse Reinwardtacademie. Daar heeft ze zich ingeschreven voor de bacheloropleiding Cultureel Erfgoed. ,,Ik vond het altijd leuk om te schilderen en creatief bezig te zijn. Het leren van een ambacht trok me aan, dát zie je niet veel meer." De studente is een trouwe bezoeker van musea. Een keuze voor een opleiding op het gebied van erfgoed lag dus voor de hand.

De meesterproef van Maris was meteen 'voor het echie'. Ze werkte maandenlang aan de restauratie van twee heiligenbeelden in de Sint-Lambertuskerk in Helmond. ,,Ik heb twee gipsen beelden van Christus en Maria gerestaureerd. Daar hoorde ook het houtwerk bij, zoals de pinakel en de baldakijn. Het gips was mooi intact, maar het hout moest wel flink bijgewerkt worden", vertelde Maris.

Naast het restauratiewerk behoorde ook het vergulden van objecten tot haar meesterproef. Het resultaat zijn kunstig in bladgoud bedekte schelpen. ,,Het oppervlak wordt eerst voorbehandeld, zodat het goud goed blijft zitten. Het is wél een heel secuur werkje. Het bladgoud is heel dun en tijdens het aanbrengen, durf ik niet eens te ademen of te knipperen met mijn ogen", lachte Maris.

FOTO BOVEN: De jaarlijkse eindexamenexpositie van de vierdejaarsleerlingen van creatieve school SintLucas aan de Burgakker werd donderdag officieel geopend. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding