Herenboeren trekt internationaal aandacht; zaterdag filmde een cameraman van FRANCE 2 voor een item op het Franse journaal. (Foto: Geert van der Veer).
Herenboeren trekt internationaal aandacht; zaterdag filmde een cameraman van FRANCE 2 voor een item op het Franse journaal. (Foto: Geert van der Veer). Foto: Geert van der Veer

ZEVEN NIEUWE GEZINNEN SLUITEN AAN

Herenboeren Wilhelminapark: mensen die investeren in geluk

LINDA VAN DE WIEL EN PÅL JANSEN

Het was 15 juni 2015 een bijzondere avond voor de voedselcoöperatie Herenboeren. In spiegeltent Bon Salon tekenden de eerste 24 huishoudens voor het certificaat Herenboer. Twee jaar later - wederom in de spiegeltent - stond de teller aan het begin van de avond op 122 huishoudens. ,,En we zijn allemaal lefbakken", stelde Patrick Timmermans vrijdag als Herenboer én presentator van de informatieve avond voor Herenboeren en andere belangstellenden.

Zo'n honderd geïnteresseerden verzamelden zich in Bon Salon. Eén ding hadden zij gemeen: allen willen controle uitoefenen over hun voedsel en de herkomst ervan. ,,Sommige mensen investeren in spullen of in een vakantie. Herenboeren investeren in geluk", sprak Timmermans.

Boxtelse Wethouder Peter van de Wiel is vanaf dag één lovend over de voedselcoöperatie. ,,Deze vorm van duurzaamheid raakt de kern van onze samenleving", zei hij. Ondanks deze woorden, deed hij geen toezegging over de plaatsing van de Vlaamse schuur op het terrein van de Herenboeren als zich 150 huishoudens hebben aangesloten. ,,Wel nodig ik het bestuur uit in het gemeentehuis om wellicht te komen tot een flexibel concept..."

Bijzonder was dat twee donateurs 2.000 euro inleggeld betaalden voor twee belangstellende huishoudens die zich dat bedrag niet kunnen veroorloven. Zowel de donateurs als de kersverse Herenboeren willen anoniem blijven. En het aantal Herenboeren aan het einde van de avond? Dat waren maar liefst 129 lefbakken.

FILMPREMIÈRE

Herenboeren Wilhelminapark moet vóór het einde van dit jaar tweehonderd leden hebben. Met de spannende vraag wat er gebeurt als dat niet lukt, opent de film Back to Basics. De documentaire van Christa Hiddinga en Fleur Born gaat zondag 18 juni in première tijdens het CampusDoc Filmfestival in Utrecht. Dinsdag 20 juni is de productie óók in de digitale krant van Brabants Centrum te zien. De film brengt de uitdagingen waar het Herenboereninitiatief mee te maken heeft in beeld: hoe zit het met regelgeving? En willen mensen wel veel geld betalen om lid te worden?

De documentaire maakt het idealisme en de sfeer op de Herenboerderij voelbaar voor kijkers, die tevens worden getrakteerd op prachtige beelden van cameravrouw Born. Campusdoc Filmfestival vindt zondag plaats in het Louis Hartloopercomplex aan Tolsteeg 1 in Utrecht. Kaarten kosten 15 euro en kunnen besteld worden via mail info@campusdoc.nl. Back to Basics draait om 09.00 uur in zaal 1.