Afbeelding
Foto: Hans Verberk

WEINIG BELANGSTELLING VOOR LIBRE-KAMPIOENSCHAP

Biljarters strijden om de hoogste eer

In een professionele ambiance werden afgelopen weekend de slotrondes van het Boxtelse kampioenschap biljarten in de spelsoort libre afgewerkt. In twee arena's met in het middelpunt de biljarttafel streden de achttien finalisten in een A-poule en een B-poule om de titel. Jammer was het dat de publieke belangstelling achterbleef bij de enthousiaste inzet van de deelnemers.

Even ingetogen als een vijftigtal meters verderop, waar de Heilig Bloedprocessie door de straten trok en in religieuze sferen werd geijverd, werden in De Comsche Hoeve in de profane sfeer uitermate ingetogen activiteiten verricht.

Op vrijdagavond werd met een bescheiden programma gestart. Meteen al de eerste wedstrijd tussen Antal van Brussel, de hoogst gekwalificeerde deelnemer, en Cor van Beers, de rustige en geconcentreerde nieuwkomer, duurde met bijna twee uren ongekend lang en bracht hierdoor het wedstrijdrooster in gevaar.

Het resultaat van deze match was een gelijkspel in 37 beurten. Dit was overigens de enige wedstrijd in de voorronden van de A-poule die meer dan dertig beurten nodig had. Uiteindelijk bleven Corné Franken, Martien van de Loo, Cor van Beers en Adrie van de Laak over om op zondag de halve en hele finale te spelen.

BARRAGE

In de B-poule moesten op vrijdag en zaterdag veel meer wedstrijden gespeeld worden. In poule B2 moest zelfs een barrage tussen Gijs van Houtum en Tim Driessen bepalen wie finalist werd. Laatstgenoemde, een nieuweling in de slotrondes, trok aan het langste eind.

In poule B3 was het wederom een nieuwkomer, Henk Spooren, die al zijn partijen won en als enige met 36 punten de finale in ging. In poule B1 hadden de koplopers een partij van vierendertig beurten nodig om uit te maken wie de sterkste was. Kees Karssemakers won tenslotte van Arno Raaijmaakers, die net voldoende punten scoorde om als vierde biljarter aan de wedstrijden op zondag deel te nemen.

EINDSPURT

Op deze zondag rekende Driessen in negentien beurten af met Raaijmaakers en evenzo deed, in 21 beurten, Karssemakers met Spooren, zodat de finale op zondagmiddag om twee uur ging tussen Karssemakers en Driessen. Eerstgenoemde toonde dat ervaring de doorslag kan geven, want onnodige missers en een te laat ingezette eindspurt van Driessen plaveiden voor Karssemakers de weg naar het kampioenschap in de B-klasse.

In de A-poule verliep het allemaal wat stroever. Vooral de wedstrijd tussen Van Beers en Van de Loo leek in de tropische atmosfeer van De Comsche Hoeve wel een gebed zonder end, maar via een goed getimede slotreeks bereikte Van de Loo als winnaar de eindstreep. De andere halve finale tussen Franken en Van de Laak werd door eerstgenoemde gladjes gewonnen.

In de finale waren Franken (54 caramboles) en Van de Loo (53 caramboles) aan elkaar gewaagd. In deze match wist Franken zijn gemiddelde te scoren en werd hierdoor de nieuwe Boxtelse kampioen in de A-poule.

SLOTCONCLUSIES

In de finaleronde treffen we dit jaar erg veel nieuwelingen aan. In de slotwedstrijden zijn opvallend veel spelers lid van De Amateur uit café 't Geveltje. En ten slotte: deze spannende en goed georganiseerde wedstrijden in een inspirerend decor verdienen veel meer publiek dan de anderhalve man en een paardenkop, die nu kwam kijken.

FOTO BOVEN: Impressie van de finale die afgelopen weekend in Boxtel werd gespeeld. (Foto: Hans Verberk).


Hockeyvrouwen HCL boeken winst op Druten

Voor de vrouwen van Hockeyclub Liempde (HCL) staat er niet veel meer op het spel. Het maakte ze tijdens de uitwedstrijd tegen Druten echter niet minder fanatiek. De wedstrijd eindigde in het voordeel van Liempde: 1-2.

Liempde begon stabiel aan de wedstrijd. Keepster Suzan van der Steen had vanwege een blessure haar teamgenoten de opdracht gegeven de bal zoveel mogelijk op de helft van Druten te houden. Daar hielden ze zich keurig aan. Door de warmte lag het tempo niet hoog, maar de Drutense ploeg was net zo oververhit en speelde graag op het 'lome tempo' mee.

Na enigszins tam spel op het middenveld wist Alina Bekkers de keeper van Druten wakker te schudden met een flink hard schot op goal. De keepster tikte de bal terug, in de stick van Bekkers, die het kunstje nog eens overdeed. Het werd 0-1. Annet Saris kwam een aantal keer in een nogal fanatiek en fysiek duel terecht. Daar wist de hockeyster wel raad mee. Via netjes uitgespeelde driehoekjes met Jaimy Diender en Loes Swinkels tikte ze heel keurig de bal achter de keeper en wist zo de score te verdubbelen: 0-2.

STRAFCORNER

Het eerste deel van de tweede helft was precies wat verwacht werd in een wedstrijd met tropische temperaturen. Er waren weinig spectaculaire acties. HCL kon echter - hoewel zonder succes - een aantal aanvallen opzetten. Het spel was echter nog niet beslist. Druten versierde een strafcorner en ondanks de goed uitgevoerde verdedigende taken van Fleur Schoenmakers en Beer Janssen haalde de tegenstander daar een goal uit. Hiermee werd ook de eindstand bepaald: 1-2.

Zondag 18 juni speelt de ploeg thuis de allerlaatste wedstrijd van het seizoen tegen het eerste vrouwenteam van DVS uit Deurne. Afslag 12.30 uur in sportpark De Bolakkers. HCL pakt dan uit met een tropisch thema om de laatste hockeyzondag van het seizoen extra luister bij te zetten.