BEZWAARCOMMISSIE DOET UITSPRAAK

Sparrenlaene ageert tegen komst zendmast

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Er is voldoende bereik in het betreffende gebied, de straling zorgt voor gezondheidsrisico's en er is een betere, alternatieve locatie voorhanden. Enkele argumenten die 39 bewoners van de woonwijk Sparrenlaene gebruiken om bezwaar te maken tegen de komst van een zendmast nabij manege De Langspier aan de Molenwijkseweg. De uitspraak van de bezwaarschriftencommissie van de gemeente Boxtel volgt binnenkort.

Het college van B. en W. van de gemeente Boxtel verleende de vergunning vorige zomer aan Vodafone. De provider stelt dat er 'een hiaat' is in het dekkingsgebied aan de Molenwijkseweg, waardoor een zendmast nodig is. In de bezwaarschriftencommissie gaf een woordvoerder namens Vodafone aan dat, op een nieuwe mast na, geen andere opties zijn. Bestaande antennepalen van andere providers, waarop eventueel een 'antenne-opstappunt' van Vodafone geplaatst zou kunnen worden, staan er te ver van af. Hoewel de inwoners stellen dat de website van Vodafone aangeeft dat de dekking in het gebied in orde is, vertelde de Vodafone-woordvoerder dat 'dit kaartje rooskleuriger is dan de werkelijkheid'.

EUROPEES

De bewoners maken zich ook zorgen om de risico's voor de gezondheid vanwege de straling die afkomstig is van zendmasten. ,,Verschillende organisaties stellen dat er verbanden zijn tussen schadelijke effecten voor de gezondheid en langdurige blootstelling aan stralingsvelden van antennemasten. Daarom zijn er verschillende gemeenten die het Europees voorzorgsprincipe toepassen", is in het verweer van de inwoners te lezen. Dit houdt in dat er geen masten binnen een straal van 400 meter van bebouwing worden geplaatst. De plek waar de Vodafone-mast gepland is, staat 300 meter van Sparrenlaene af. ,,Deze situatie zou in heel wat andere gemeenten dus ondenkbaar zijn." Een woordvoerder namens de gemeente stelt dat Boxtel zich baseert op de informatie van de rijksoverheid en dat er geen sprake is van gedateerde onderzoeken.

De bezwaarmakers pleiten dan ook voor een alternatieve locatie als er tóch een mast moet komen: het parkeerterrein van recreatieplas De Langspier. ,,Hierdoor vervallen enkele parkeerplaatsen, maar het terrein is nog nooit volledig gevuld geweest in de jaren dat ik hier woon. Bovendien wordt voor minder mensen het uitzicht belemmerd", aldus een inwoner. Een toehoorder voegde toe dat de zendmast ook naast het spoor zou kunnen komen. De gemeentewoordvoerder stelt dat de antenne 'landschappelijk moet worden ingepast' bij De Langspier, waardoor meer parkeerplaatsen moeten worden opgeofferd. Bovendien is een erfpachtconstructie van toepassing op de recreatieplas. De inwoners hopen dat nogmaals naar de procedure wordt gekeken en met name naar alternatieve locaties in het gebied. De bezwaarschriftcommissie doet binnenkort uitspraak; dit is een advies voor het college van B. en W.


Collecte Rode Kruis

De jaarlijkse collecteweek van het Rode Kruis gaat op zaterdag 18 juni van start. In Boxtel, Liempde en Lennisheuvel gaan tientallen vrijwilligers lags de deuren. De opbrengst van de collecte wordt dit jaar gebruikt voor onder meer de bijzondere vakanties naar Someren en lokale projecten rondom het thema zelfredzaamheid. Mensen die in de week van 18 tot en met 24 juni enkele uren vrij hebben in de avond en graag met een collectebus enkele straten huis-aan-huis te bezoeken, kunnen contact opnemen met Rode Kruis Boxtel-Liempde. Contactpersoon is Wieke Doevendans, tel. 06-28 70 12 91.