Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ESSCHENAREN STELLEN ZONDAG HUN TUINEN BESCHIKBAAR

''Boma' betekent: dit is mijn thuis'

Vereniging Groei & Bloei houdt deze week haar jaarlijkse Nationale Tuinweek. De regionale afdeling 'Het Groene Woud' organiseert zondag 18 juni in het kader daarvan haar jaarlijkse Open Tuinendag, die deze keer in Esch en Vught plaats vindt. Bezoekers kunnen op vijf verschillende locaties een kijkje nemen in tuinen van dorpsbewoners. Ook groenliefhebbers Hans van Dommelen en Katrien van Lankveld stellen hun bijzondere achtertuin aan de Lochtenberg open voor publiek. Brabants Centrum kreeg van het tweetal alvast een 'sneak preview'...

PÅL JANSEN

Het kippenhok is op het deurtje na opgeslokt door een weelderige klimop. Daarnaast staat een blokhutje, compleet opgetrokken uit sloopmaterialen. Een verweerde waterbak met koperkleurig pompje vangt het regenwater op en stuurt het overschot via een aangelegde buis naar het poeltje iets verderop. ,,Wij kwamen op het idee om de waterbak in onze tuin aan te leggen doordat we zoiets tegenkwamen in Pralognon-Lavanoise, een dorpje in de Pyreneeën", legt eigenaar Katrien van de tuin uit. Haar man Hans vult aan: ,,De oudste zus van Katrien woont daar. Zo'n waterbak is een ontmoetingsplek in het dorp. De laatste nieuwtjes werden er uitgewisseld en de vrouwen kwamen er om te wassen."

ONTMOETINGSPLEK

Een plaats waar mensen samenkomen; zo kan de achtertuin van Hans en Katrien ook het best omschreven worden. In het gerecyclede blokhutje bijvoorbeeld. ,,Dat noemen we onze 'boma'. Wij zijn op reis geweest naar Tanzania. Daar betekent boma: dit is mijn thuis", legt Katrien uit. ,,Het is de favoriete plek van onze kinderen. We hielden hier nog het 21-diner (een etentje ter ere van iemands eenentwintigste verjaardag, red.) van onze zoon."

Naast familie schuiven regelmatig vrienden en kennissen aan in de tuin, vertelt Hans. ,,Hier is iedereen welkom. Wij zijn echt trots op onze tuin en genieten er intens van." Katrien vult lachend aan: ,,Mijn vader wordt binnenkort 80. Die wil dat hier ook graag komen vieren."

Dat er iets bijzonders gaande was in de tuin aan de Lochtenberg in Esch, proefde ook Liesbeth Kaag van de regionale afdeling van Groei & Bloei, de organisatie achter de Nationale Tuinweek. Zij organiseert jaarlijks een Open Tuinendag in de regio van Het Groene Woud; dit jaar in Esch. ,,Ik kende de plaats helemaal niet; ik kom uit Oirschot. Omdat onze afdeling dit jaar de Open Tuinendag hier organiseert, ben ik op een gegeven moment maar door het dorp gaan lopen en praatjes maken met mensen om erachter te komen welke tuinen we moesten opnemen in onze route", vertelt Liesbeth. ,,En toen ik langs het huis van Hans en Katrien liep, zag ik aan de voorkant stokrozen staan. Het maakte mij nieuwsgierig naar wat er in de achtertuin staat. Ik dacht bij mezelf: deze mensen moeten wel van tuinieren houden."

ONTDEKKINGSREIS

Hans en Katrien hebben in hun achtertuin, die zeker niet klein maar ook niet bijzonder groot is, tal van bijzondere elementen gestopt en die gesmeed tot één organisch geheel. En daarbij vulden ze elkaar perfect aan, vertelt Katrien. ,,Hans zorgt voor de grove lijnen, ik voor de subtiele aankleding. Hij wilde bijvoorbeeld een poeltje erin. Dus toen heb ik gezegd dat er een vlondertje bij moest komen."

Bezoekers kunnen zo uitkijken op een levendige achtertuin, maar ook focussen op kleine subtiele extraatjes waardoor er steeds iets nieuws valt te ontdekken. Zondag 18 juni is de tuin aan Lochtenberg 7 tussen 11.00 en 17.00 uur gratis voor het publiek geopend.

OVERIGE TUINLOCATIES:

Dorpsstraat 30b

Kollenberg 53

Witvensedijk 2b-2f

Groensteeg 5 (Vught)

Meer informatie over deze tuinen die zondag open zijn voor publiek, is te vinden op website boxtel.groei.nl.

FOTO BOVEN: Hans van Dommelen en Katrien van Lankveld zijn trots op hun levendige achtertuin. Naast deze locatie zijn er aanstaande zondag nog vier andere tuinen in Esch en Vught opengesteld voor publiek. (Foto: Peter de Koning).


Culturele club Liempde zoekt dringend nieuwe toneelspelers

De culturele club, die onderdeel uitmaakt van Vrouwencontact Liempde, is dringend op zoek naar nieuwe spelers. Vrouwen die het leuk vinden om op het toneel te staan en jaarlijks twee voorstellingen in te studeren en op te voeren, kunnen zich aanmelden.

Tijdens de kerstviering van Vrouwencontact wordt jaarlijks een toneelstuk gespeeld en ook rondom Moederdag zorgen de leden van de culturele club voor vermaak. Enkele leden van de culturele club zoeken telkens nieuwe stukken uit.

De voorstellingen worden opgevoerd voor de ongeveer tweehonderd leden van Vrouwencontact Liempde en regelmatig worden ook verzorgings- en verpleeghuizen bezocht om het betreffende stuk op de planken te brengen.

Belangstellenden die meer willen weten of zich willen aanmelden voor de culturele club, kunnen contact opnemen met Elly Kramer, telefoonnummer (0411) 67 58 02 of Maria van Osch, 63 20 23.

FOTO BOVEN: Een deel van de leden van de culturele club tijdens de voorstelling die in het voorjaar werd opgevoerd. (Foto: Gerrian Habraken).

Afbeelding