Afbeelding
Foto:

Volop sprenkelen met wijwater voor veilige deelname aan het verkeer

Geen Drievuldigheidszondag zonder voertuigenzegening in Boxtel. Voordat 's middags de Heilig Bloedprocessie door de straten van Boxtel trok, werden rond het middaguur op de Markt ook weer naar jaarlijks gebruik auto's, trucks, tractoren en tweewielers met wijwater besprenkeld. Om zo Gods bescherming te vragen voor een veilige deelname aan het verkeer.

Het comité Voertuigenzegening Boxtel bestaat al vele tientallen jaren. Het is ontstaan in de jaren zestig uit Sint-Christoffel, een belangenvereniging van handelsvertegenwoordigers.

Al zo'n dertig jaar wordt de organisatiecommissie gevormd door enkele leden van het collectantencollege van de Sint-Petrusbasiliek. Ieder jaar houden zij de voertuigenzegening voor alle weggebruikers.

Aan mensen die hun voertuigen laten zegenen, wordt een vrijwillige financiële bijdrage gevraagd. De opbrengst daarvan gaat steeds naar een goed doel in Boxtel. Afgelopen jaar zijn van het geld nieuwe vlaggen in de pauselijke kleuren geel en wit gekocht die zondag voor het eerst uit de Sint-Petrustoren werden gestoken. Ook negen geel/witte banieren in vlaggenmasten aan de voet van de kerktoren konden uit de donatie betaald worden.

FOTO BOVEN: Diaken Peter Broeders was een van de mensen die de voertuigen op de Boxtelse Markt met gewijd water zegende. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding