Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPBRENGST TOURSPEL LIEMPDE GAAT NAAR FAMILIEHUIS

'Warmte en hulp geven aan mensen die het nodig hebben'

Het is een drukte van belang rond de woning aan de Oude Rijksweg waar de familie Flesia mensen opvangt die het moeilijk hebben. Niet met bewoners, maar met werklui. Het dak van de voormalige boerderij moet vervangen worden en dat betekent veel drukte op het erf van het gezin. Eén van de bewoonsters doet de deur open. Pierpaolo is even niet thuis, hij doet boodschappen. De hond loopt gezellig mee en bedelt om een aai. Het is een sfeervolle woning, net zoals dat hoort bij een gezin.

Dat is ook precies wat de familie Flesia wil bereiken. Een warm, sfeervol en liefdevol huis bieden aan mensen die in een moeilijke situatie zitten. Sommige bewoners zijn afgekickt van een verslaving of hebben er een gevangenisstraf opzitten. ,,Wij bieden een luisterend oor, helpen hen met allerlei zaken maar vooral: we geven ze aandacht en warmte", vertelt diaken Pierpaolo. ,,We proberen een fijne en stabiele gezinssituatie te creëren."

VLUCHTELINGEN

In 2008 verhuisde het gezin Flesia naar de Oude Rijksweg in Liempde. Nadat ze jarenlang nabij Turijn mensen opvingen, gingen ze op verzoek van de associatie Gemeenschap Paus Johannes XXIII en bisschop Antoon Hurkmans van 's-Hertogenbosch naar Nederland. Ze kwamen terecht in de voormalige boerderij waar tien mensen tegelijkertijd opgevangen kunnen worden in een huiselijke setting. ,,Dat is vaak wat zij missen en hier kunnen ze dat vinden."

Hoewel de meeste tijdelijke bewoners vaak grote problemen hebben, kreeg het gezin Flesia een tijdje geleden het verzoek van de gemeente Boxtel om een gezin op te nemen. Vader, moeder en twee kinderen waren gevlucht uit Jemen en hadden tijdelijk onderdak nodig. ,,Dat was wel even iets anders", zegt Pierpaolo eerlijk. ,,Je hebt dan toch met heel andere problematiek te maken. We hebben hen vooral geholpen met de hele papierwinkel en met het leren van de taal. Dat ging eigenlijk best goed. Vooral onze twee kinderen vonden het gezellig om gezelschap te krijgen van andere kinderen. Het klikte heel goed." Inmiddels heeft het gezin uit Jemen een woning gevonden in Boxtel; de familie Flesia bezoekt deze mensen regelmatig. ,,We hebben een goede band."

WERKEN AAN TOEKOMST

Steeds meer mensen en instellingen weten het familiehuis in Liempde te vinden. En dat levert uiteenlopende verzoeken op. ,,We hebben bijvoorbeeld een man die zijn roeping heeft gevonden en hier wil onderzoeken wat hij daarmee kan", vertelt Pierpaolo. ,,Maar ook ex-gedetineerden ontmoeten we, en iemand uit België. Het is dus een heel gemêleerd gezelschap."

Wat voor problemen iemand ook heeft, in het familiehuis kan hij of zij zichzelf zijn. Er wordt niet geoordeeld, maar er is aandacht voor de persoon. Pierpaolo: ,,We kijken verder dan de problemen. Het gaat om de mens. Voor de échte hulp hebben we contact met professionals, ons aandeel bestaat vooral uit het bieden van een veilige omgeving."

Wel is er een belangrijke regel in het huis: een bewoner moet geholpen willen worden en zich daarvoor inzetten. ,,We zijn geen opvanghuis waar mensen alleen even bijkomen. Er moet echt gewerkt worden aan de toekomst."

WARM PLEKJE

Het geld van Tourspel Liempde wordt besteed aan een nieuwe open haard. De huidige is verouderd en werkt niet goed meer. ,,Jammer, want we hebben een grote tuin en veel hout", zegt Pierpaolo. ,,Niet alleen geeft de open haard warmte bij koude dagen, hij zorgt ook voor warmte in figuurlijke zin. We zitten 's avonds graag met z'n allen rond de open haard. Het is plek waar een mooie sfeer heerst en we graag samen zijn om goede gesprekken te voeren. Het is voor ons een heel symbolische plek."

De diaken is hartstikke blij dat het Tourspel Liempde aan het familiehuis heeft gedacht als goed doel. ,,Mensen in Liempde leren ons steeds beter kennen en dat voelt heel fijn. Wij voelen ons hier thuis en kunnen daardoor doen wat we doen. Daar zijn we erg dankbaar voor."

Het Tourspel Liempde steunt dit jaar niet alleen de stichting van de familie Flesia. Er wordt ook geld bijeengebracht voor de activiteiten van de jaarlijkse Jeugdvakantieweek, die in de laatste week van de schoolvakantie wordt gehouden. Meer informatie staat op www.tourspelliempde.nl.

FOTO BOVEN: Pierpaolo Flesia (op de voorgrond) met echtgenote Andrea en enkele bewoners van het familiehuis aan de Oude Rijksweg in Liempde. (Foto: Peter de Koning).