Kees van Houten poseert in de Sint-Petrusbasiliek, voor het Smitsorgel waarop hij 25 juni zijn jubileumconcert zal spelen. Als Bach-kenner is het geen surprise dat het werk van deze Duitse componist in de schijnwerpers staat. (Foto: Peter de Koning).
Kees van Houten poseert in de Sint-Petrusbasiliek, voor het Smitsorgel waarop hij 25 juni zijn jubileumconcert zal spelen. Als Bach-kenner is het geen surprise dat het werk van deze Duitse componist in de schijnwerpers staat. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Jubileumconcert

Kees van Houten

op Smitsorgel

De Boxtelse concertorganist Kees van Houten viert zijn zestigjarig jubileum zondag 25 juni met een bijzonder orgelconcert in de Sint-Petrusbasiliek. Van Houten bespeelt het Smitsorgel; hij krijgt vocale ondersteuning van sopraan Marjon Strijk.

In een eerder verschenen interview in Brabants Centrum vertelde Van Houten dat een organist moet leren een orgel te bespelen. Hij vergeleek dat met het temmen van een leeuw. Spelen op het Smitsorgel beschouwt hij als een voorrecht; het is een van de beste orgels in Nederland.

En op dat instrument in zijn eigen Boxtel zal Van Houten op 25 juni werken laten klinken van onder meer Rheinberger en Franck, maar natuurlijk vooral van Bach. Drie aria's uit de cantates van Bach, die gezongen worden door sopraan Strijk, beschouwt de organist op voorhand als de hoogtepunten van het jubileumprogramma. ,,De begeleidingen heb ik vanuit de oorspronkelijke partituur voor barokorkest bewerkt voor het orgel", licht Van Houten toe.

Het jubileumconcert in de Sint-Petrusbasiliek is de aftrap voor een tournee die Van Houten zal maken langs de meeste bekende orgels in Nederland. Dinsdag 27 juni bespeelt de Boxtelaar het orgel in de Nijmeegse Stevenskerk, vrijdag 30 juni is hij te gast in de Sint-Janskerk in Maastricht. Daarna volgen concerten in Goes (Grote Kerk, 14 juli), Enkuizen (Zuiderkerk, 5 augustus), Rotterdam (Laurenskerk, 12 augustus), Oirschot (Sint-Petrusbasiliek, 17 september) en Bergen op Zoom (Gertrudiskerk, 23 september).

Het jubileumconcert van Van Houten in Boxtel begint om 15.00 uur. Aansluitend is er een gezellig samenzijn in ontmoetingsruimte De Schakel naast de protestantse kerk.