Josephine van Horen vervangt Anneke Durlinger (midden) als Eva in de Heilig Bloedprocessie. Gistermiddag repeteerden ze. Natuurlijk met Adam: Rob Margry. (Foto: Peter de Koning).
Josephine van Horen vervangt Anneke Durlinger (midden) als Eva in de Heilig Bloedprocessie. Gistermiddag repeteerden ze. Natuurlijk met Adam: Rob Margry. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EVA OEFENT MET ADAM ÉN STAND-IN VOOR HEILIG BLOEDPROCESSIE

Berouwvol, verlangend en desolaat...

Afwerend tegen de aartsengel Gabriël die hen verdrijft uit het aards paradijs. Verlangend naar de hemel. Vol berouw dat ze de mens in ellende heeft gestort door te eten van de appel. En tenslotte desolaat. Deze vier houdingen karakteriseren Eva als ze in de Heilig Bloedprocessie wordt voortgesleept door Adam. Haar rol moet Anneke Durlinger voor het eerst in veertig jaar overlaten aan een ander. ,,Eenmalig!"

HENK VAN WEERT

Ze woont al sinds de jaren zeventig in Balgoy (bij Nijmegen). Maar nog nooit liet Anneke verstek gaan op de zondag na Pinksteren als in haar geboorteplaats de processie uittrok. Persoonlijke omstandigheden maken dat ze dit jaar wél moet afhaken. En dus repeteerde ze met haar vervangster: Josephine van Horen. En natuurlijk met Adam, een rol die sinds vijf jaar wordt ingevuld door Anneke's zwager, Rob Margry. Gistermiddag troffen de drie elkaar in de Sint-Petrusbasiliek.

De verdrijving van Adam en Eva uit de Bijbelse Hof van Eden is een van de eerste taferelen die het publiek langs de route van de ommegang te zien krijgt. De kenmerkende slepende houding lijkt Josephine fysiek een flinke opgave. ,,Toch valt dat best mee", vertelt Anneke. ,,Ik probeer me steeds te verplaatsen in de ellende die er in de wereld is. Dan wordt het makkelijker om deze rol te spelen. Je oogt moe en moet dus je spieren ontspannen."

Serieus blijven dan. Is dát moeilijk, vraagt Josephine. ,,Onderweg worden langs de kant wel eens grappen gemaakt of proberen bekenden je aan het lachen te maken", weet Rob. ,,Maar dan gooi je je lange haren naar voren, kijk je een andere kant in of onder je arm door", geeft Anneke als tip mee.

Josephine was aangenaam verrast toen Rob haar mailde met het verzoek om Eva te spelen. ,,Ik loop elk jaar mee en ben eigenlijk een manusje-van-alles. Waar de Bloedstichting iemand te kort komt, val ik in. Welke rol maakt me niet uit. Toen ik zag dat Rob de rol van Adam enkele jaren geleden overnam, heb ik met een lach gezegd dat ik nog ooit zijn Eva wilde spelen. Ik ben oprecht vereerd dat het er nu ook daadwerkelijk van komt!" ,,Maar houd er rekening mee dat het eenmalig is, hoor. Volgend jaar ben ik weer gewoon van de partij", lacht Anneke.

Ze kijkt tevreden toe hoe Adam zijn gelegenheids-Eva voortsleept over de rode loper in het gangpad van de basiliek. De repetitie verloopt vlot. ,,Je moet wat meer tegenwicht bieden, Josephine. Anders lopen we veel te snel. Ga maar aan mijn arm 'hangen'...", zegt Rob.

Kijk op pagina 6 voor een voorbeschouwing op de Heilig Bloedprocessie.

FOTO BOVEN: Josephine van Horen vervangt Anneke Durlinger (midden) als Eva in de Heilig Bloedprocessie. Gisteren repeteerden ze. Natuurlijk met Adam: Rob Margry. (Foto: Peter de Koning).