Andries Knapen uit Esch doet zaterdag in Amersfoort een gooi naar het Nederlands jeugdkampioenschap wielrennen. (Foto: Frans Knapen)
Andries Knapen uit Esch doet zaterdag in Amersfoort een gooi naar het Nederlands jeugdkampioenschap wielrennen. (Foto: Frans Knapen) Foto: Frans Knapen

Wielertalent Andries Knapen naar NK

'Wakker worden in de rood-wit-blauwe trui'

PETER DE KONING

De 8-jarige Andries Knapen uit Esch doet zaterdag 10 juni mee aan het Nederlands kampioenschap wielrennen in de categorie 1 voor jongens. En dat hij daarvoor best een beetje zenuwachtig is, geeft hij graag toe. Toch ontbreekt het niet aan zelfvertrouwen: ,,Mijn volgende wedstrijd is op 17 juni in Neer. Die wil ik in de kampioenstrui fietsen."

Vader Frans Knapen en opa Piet Vorstenbosch doen al jaren aan wielrennen. Vaak vroeg de kleine Andries aan zijn moeder Chantal: 'Hoe oud moet je zijn om te mogen wielrennen?' Zeven jaar, bleek uit navraag. En toen hij eenmaal zeven was geworden, was er geen houden meer aan.

TWAALF TROFEEËN

Sinds een jaar is de nu 8-jarige Andries lid van de wielervereniging WV Schijndel en daar blijven zijn prestaties niet onopgemerkt. In de woonkamer staan inmiddels twaalf trofeeën voor podiumplekken van allerlei wedstrijden. Elf zilverkleurige bekers en één kassei op een sokkeltje, voor zijn tweede plek tijdens de Hel van Netersel. ,,Zo'n hel was het niet, viel wel mee", vertelt Andries.

Pittig

Het NK Jeugdwielrennen komende zaterdag in Amersfoort wordt een stevige uitdaging voor het Essche talent. Zijn categorie telt 34 deelnemers die zes ronden gaan rijden van één kilometer, met een klim en een afdaling. ,,Best pittig dus", weet Andries. ,,Het zou wel mooi zijn als ik zondag wakker word in de rood-wit-blauwe trui van het Nederlands kampioenschap." De zenuwen beginnen nu voorzichtig te komen, de hoop op een goede afloop was er altijd al. ,,Om me te plaatsen reed ik vier kwalificatiewedstrijden. Daarvan won ik er drie, één keer werd ik tweede", vertelt Andries met gepaste trots.

Tom Dumoulin is zijn grote held. De manier waarop de 26-jarige Maastrichtenaar onlangs de Ronde van Italië won, maakte grote indruk op hem. En net als voorbeeld Tom heeft Andries aanleg voor tijdrijden en staat hij ook in een sprint zijn mannetje. ,,Wielrennen is gewoon heel gaaf", lacht hij. ,,Je gaat veel harder dan gewoon fietsen. Bergaf reed ik een keer 55,5 kilometer per uur. En bij een sprint haalde ik ooit 44,3 kilometer per uur. Nee, dat vind ik niet eng. Hard gaan op een fiets is gewoon heel leuk."