VERGUNNING VOOR AANLEG NIEUWE VLOER

Zandhopen Sacre Coeur voorlopig nog niet weg

HENK VAN WEERT

Het gemeentebestuur van Boxtel heeft deze week de vergunning afgegeven om een nieuwe vloer (mét vloerverwarming) aan te leggen in de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat. Maar ondernemer Michel de Groot uit Waalre, sinds vorig jaar eigenaar van het rijksmonument, verwacht dat het nog wel tot oktober kan duren voordat hij een aannemer heeft gevonden die het karwei kan klaren.

In een toelichting op de verstrekte omgevingsvergunning sprak wethouder Herman van Wanrooij gisteren de hoop uit dat de zandbergen die sinds februari voor het leegstaande kerkgebouw liggen, eind juni wel verdwenen zijn. Nu de vergunning voor de nieuwe vloer is afgegeven, kan eigenaar De Groot immers aan de slag.

De zakenman, die in de zomer van 2016 het voorlopig koopcontract tekende met het bestuur van de Heilig Hartparochie, stelt echter dat het nog wel enkele maanden kan duren voordat er ook daadwerkelijk wordt gewerkt. ,,Nu pas kan ik nieuwe offertes laten maken en als ik daaruit een keuze heb gemaakt, ben ik afhankelijk van het moment dat de aannemer kan beginnen. Dat is zeker niet stante pede, want de bouwsector heeft het weer hartstikke druk."

INBRAAK EN DIEFSTAL

Begin februari verwijderde De Groot de natuurstenen plavuizen uit de kerk waarvan hij multifunctioneel cultuur- en congresgebouw Sacre Coeur wilde maken. Het witte zand onder de vloertegels werd naast de kerk in de tuin gestort. Omdat het in 2015 door de parochie afgestoten godshuis een rijksmonument is, was voor de verwijdering van de kerkvloer een vergunning nodig. De Groot beschikte daarover niet en daarom legde de gemeente de werkzaamheden onder dreiging van een dwangsom stil. De eigenaar kreeg opdracht de vloer te herstellen, maar sindsdien is de kerk dicht en wordt er niet gewerkt. Ze zandhopen zijn blijven liggen en zorgen voor overlast in de buurt door het opwaaiende stof.

De voorbije maanden heeft het leegstaande gebouw de nodige schade opgelopen, meldt De Groot. Zo zijn koperen regenpijpen gestolen en er is ingebroken.

Vanmiddag heeft De Groot overleg gevoerd met ambtenaren van de gemeente Boxtel over het vervolg. Hij verwacht dat het voorlopig koopcontract over enkele weken definitief wordt gemaakt. Zijn plan voor de realisering van Sacre Coeur heeft hij echter laten varen omdat hij naar zijn zin onvoldoende medewerking krijgt van het gemeentebestuur. De Groot biedt de Heilig Hartkerk te huur aan, maar er is nog geen gegadigde voor gevonden.