Tijdens de Heilig Bloedprocessie wordt met muziek, zang, voordracht, ritme en kleur Christus geëerd. (Foto: Peter de Koning, mei 2013).
Tijdens de Heilig Bloedprocessie wordt met muziek, zang, voordracht, ritme en kleur Christus geëerd. (Foto: Peter de Koning, mei 2013). Foto: Peter de Koning

BLOEDPROCESSIE IS MEER DAN CULTUURHISTORISCHE TRADITIE

Op ingetogen wijze Jezus Christus eren

Veel deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie melden zich aan om een cultuurhistorisch en typisch Boxtels evenement in ere te houden. Toch is de ommegang niet slechts een dierbare traditie, benadrukt het bestuur van de Heilig Bloedstichting: 'Het is vooral een manier om ingetogen Christus te eren met muziek, voordracht en kleur'.

HENK VAN WEERT

De stoet die zondag 11 juni om 15.00 uur uittrekt, kreeg haar uitstraling in 1949. Kunstenaar Lucas van Hoek ontwierp de historische kostuums van zowel de Bijbelse figuren, als de hoofdrolspelers uit de legende van het Boxtelse bloedmirakel. Sindsdien hebben er nog uitbreidingen plaats gehad.

Zo veelvuldig als ze in het Rijke Roomse Leven werden gehouden, zo weinig trekken nu nog processies uit in Nederland. Boxtel houdt aan zijn Heilig Bloedprocessie vast, als vanouds op Drievuldigheidszondag.

In 1380 gaf een Duitse prelaat in Frankfurt toestemming om de altaardoeken waarop de priester Eligius van den Aker witte wijn had gemorst, één keer per jaar aan het gelovige volk te tonen. De rode vlekken in het linnen bevestigden het geloof dat tijdens de eucharistie wijn verandert in het bloed van Christus.

PELGRIMAGES

Er zijn tijden geweest waarin de processies werden onderbroken. De pelgrimages zijn echter, hoe bescheiden en tersluiks ook, doorgegaan. Zélfs toen de Heilig Bloeddoeken buiten Boxtel in veiligheid waren gebracht. Dat gebeurde na de Vrede van Münster toen het katholieke geloof werd verboden. In 1652 belandden de doeken namelijk in het Belgische Hoogstraten, waar de verering van het Heilig Bloed een grote bloei bereikte.

Na lang en moeizaam onderhandelen kwam in 1924 één van de doeken, de corporale, terug naar Boxtel. De doek wordt bewaard in de Heilig Bloedkapel van de Sint-Petrusbasiliek. Komende zondag wordt de relikwie kort voor de hoogmis van 10.30 uur uit de kluis gehaald en in een speciale vitrine aan de kerkgangers getoond. Daarna verdwijnt de doek in een bursa, een draagzak die vervolgens met een schrijn wordt meegedragen in de processie. Tijdens de slotplechtigheid in de basiliek verdwijnt de bloeddoek weer voor een jaar achter slot en grendel.

FOTO BOVEN: Tijdens de Heilig Bloedprocessie wordt met muziek, zang, voordracht, ritme en kleur Christus geëerd. (Foto: Peter de Koning, mei 2013).


Noodscenario bij hevige regenval

Als het zondag 11 juni regent, zal de Heilig Bloedprocessie niet uittrekken. De reden is simpel: de historische kleding die de deelnemers aan de ommegang dragen is te kostbaar én te kwetsbaar om bloot te stellen aan neerslag.

De voorbije twee jaar was de regen spelbreker van de kleurrijke traditie in hartje Boxtel. De organisatoren hopen hartstochtelijk dat de vrijwilligers zich deze keer niet wéér voor niets hoeven om te kleden en te laten schminken.

Bij twijfelachtig weer neemt het bestuur van de Heilig Bloedstichting rond 14.30 uur een definitief besluit over het al dan niet doorgaan van de processie. Wordt de stoet afgelast, dan luiden een kwartier later de klokken in de Sint-Petrustoren. De slotplechtigheid wordt dan om 15.30 uur gehouden in de Sint-Petrusbasiliek.

Gaat de ommegang wél van start, dan begint het gebeier om 14.55 uur. Vijf minuten later gaat het 'groot gelui der klokken' over in sonoor tromgeroffel. De deelnemers aan de stoet vertrekken vanaf de Burgakker.

De Heilig Bloedprocessie eindigt om 16.30 uur met een slotviering in de Sint-Petrusbasiliek.