Twee kleuterklassen van de Angelaschool schoven gisterochtend in spiegeltent Bon Salon aan voor de eerste uitvoering van De Toverketting. Yvonne Langenhoff schotelde haar publiek een hilarische voorstelling voor. (Foto: Peter de Koning).
Twee kleuterklassen van de Angelaschool schoven gisterochtend in spiegeltent Bon Salon aan voor de eerste uitvoering van De Toverketting. Yvonne Langenhoff schotelde haar publiek een hilarische voorstelling voor. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ZESHONDERD KLEUTERS UIT BOXTEL BEZOEKEN POPPENKAST IN BON SALON

Jas helpt Mooie Mark met de Toverketting

MARC CLEUTJENS

Als burgemeester Mark Buijs een dezer dagen aanschuift in Bon Salon en de poppenkastvoorstelling De Toverketting bijwoont, zal hij ontdekken dat zijn ambtsketen nóg belangrijker is dan gedacht. Als de ketting in verkeerde handen valt, zou het wel eens heel slecht af kunnen lopen met Boxtel. Gelukkig is er altijd de hulp van Tieske en Jas de Keistamper, die het dorp kunnen behoeden voor een heleboel onheil.

Twee kleuterklassen van de Angelaschool hadden gisterochtend de eer om als eerste aan te schuiven voor De Toverketting, een interactieve poppenkastshow die de komende weken regelmatig wordt opgevoerd in de spiegeltent. Poppenspeelster Yvonne Langenhoff is er met Paul Hermans van Boxtel Vooruit in geslaagd een educatieve maar vooral hele leuke voorstelling van te maken, die boeit van begin tot eind. Ruim zeshonderd kleuters van bijna alle Boxtelse basisscholen gaan De Toverketting bekijken en genieten van een onbezorgd uurtje lachen op een van de mooiste plekjes van Boxtel: park Stapelen.

JAS, WAOR BENDE?

Het verhaal nodigt uit tot meedoen, meezingen, dansen en springen. Met burgemeester Mark, wiens Toverketting natuurlijk gestolen wordt omdat assistent Warhoofd even niet oplet. En met boef Bas die de ketting wil gebruiken om alle schoolvakanties af te schaffen en ijswinkels te sluiten. Gelukkig is er een heks die een handje wil helpen; ze heeft namelijk een oogje op de burgemeester, die ze liefkozend Mooie Mark noemt en wil verleiden met een liefdessoepje waarin onder meer kikkerbillen en snottebellen van een neushoorn zitten. En er is Tieske, een allemansvriend die uiteindelijk het beste plan heeft om de Toverketting terug te krijgen: Jas de Keistamper inzetten.

En zo duikt de Boxtelse stratenmakersgigant - twee jaar na een reeks voorleessessies uit een prentenboek in Bon Salon - nu op in een hilarische poppenkastvoorstelling. Natuurlijk kan de reus alleen te voorschijn komen als iedereen keihard 'Jas waor bende?' roept. En zo verweven Langenhoff en Hermans een bijzonder stukje Boxtels cultureel erfgoed moeiteloos in een poppenkastshow die uitblinkt in vrolijk spel, geestige gekke stemmetjes en ook een heel fraai decor. Want alles klopt aan De Toverketting, ook de prachtige houten poppenkast die Hermans eigenhandig heeft gemaakt en zo prachtig staat in spiegeltent Bon Salon.

OP DE FOTO RECHTS: De kleuters van de Angelaschool keken ademloos naar de avonturen van burgemeester Mark en de Toverketting. Bon Salon biedt de komende weken onderdak aan ruim zeshonderd kleuters die allemaal naar de poppenkastvoorstelling komen kijken. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding