Boxtel zet in op 100.000 zonnepanelen

Boxtel gaat samen met Haaren, Sint-Michielsgestel en Meierijstad een plan opzetten om 100.000 zonnepanelen te plaatsen. Uiterlijk 30 juni dienen in ieder geval drie gemeenten een aanvraag in bij de Europese Unie voor een zogeheten ECCO-subsidie. Sint-Michielsgestel neemt hierover volgende week een besluit. Streekhuis Het Groene Woud is de initiatiefnemer van het plan en gaat dat ook in elkaar zetten.

PÅL JANSEN

Liefst 486 hectare aan zonnepanelen zijn volgens de gemeente op dit moment nodig om alleen al Boxtel energieneutraal te maken. Ter vergelijking: dat is bijna 10 procent van de totale oppervlakte van de gemeente. Het plan waardoor het college met dat van Haaren, Meierijstad en hoogstwaarschijnlijk Sint-Michielsgestel uiteindelijk hoopt op 100.000 zonnepanelen, gaat omgerekend om 35 hectare, verdeeld over de vier gemeenten. ,,Het is maar een heel klein beetje als je ziet wat we nodig hebben om in 2040 energieneutraal te zijn", beseft wethouder Peter van de Wiel. ,,Maar wel alvast een grote stap. Het zal gaan om een miljoenenproject."

Streekhuis Het Groene Woud ontwikkelt het plan. ,,60 procent van de kosten worden uit de ECCO-subsidie van de Europese Unie betaald", zegt projectleider Peter van Oers van het streekhuis. De gemeente Boxtel steekt er jaarlijks zo'n 7.000 tot 10.000 euro gedurende drie jaar. Voor beleidsprogramma Het Groene Woud 2017-2018 stelt de provincie Noord-Brabant geld beschikbaar dat het streekhuis mag besteden aan dit project. Dus 40 procent wordt betaald door de gemeentes en de provincie, vertelt Van Oers.

PARTICIPEREN

Door het plan moeten uiteindelijk inwoners, bedrijven en overheden investeren in de zonnepanelen. Deze komen te staan op verschillende plekken in de vier gemeentes. Daarbij wordt vooral ingezet op 'zonneweiden', oftewel velden vol zonnepanelen. ,,Rondom mijn tuin staan allerlei bomen en dan is het voor mij niet zo interessant om die daar te plaatsen. Maar in zo'n veld is de opbrengst veel hoger", geeft Van de Wiel als voorbeeld aan.

Uiteindelijk moeten niet alleen de 'lasten, maar ook de lusten' terugvloeien naar investeerders, aldus Van de Wiel. Hoe precies, dat wordt verder uitgewerkt in het plan. ,,De energie-opbrengst moet nog verdeeld worden", geeft beleidsmedewerker duurzaamheid Maaike de Wijk van gemeente Boxtel aan. ,,Iemand kan bijvoorbeeld een zonnepaneel kopen en daarvan ook de energie-opbrengsten krijgen." Eind september wordt duidelijk of de Europese Unie de aanvraag goedkeurt.