Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TUNNEL VISION BELEEFT TWEEDE EDITIE MET 'BOXTEL EN ROUTE'

Graffiti-jam in spoortunnel Duits Lijntje

HENK VAN WEERT

De Boxtelse graffiti-jam Tunnel Vision 2.0 die zondag 25 juni de tweede editie beleeft, was afgelopen vrijdag een van de genomineerden voor de Dutch Street Art Award die Birgit Schuurman uitreikte in Amsterdam. De prijs in de categorie Epic Events kwam niet mee naar Boxtel, maar evengoed zijn de initiatiefnemers Mitch Koningstein, Paul Jongsma en Jan Pennings blij met de aandacht voor hun festival.

De voorbereidingen voor Tunnel Vision 2.0 zijn in volle gang, meldt Mitch: ,,We hebben afgelopen jaar flinke stappen gezet en er is sprake van een stijgende lijn. Oók artistiek." Zestig streetart-kunstenaars krijgen zondag 25 juni in de spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2 in Boxtel een deel van de betonnen tunnelwand om zich creatief uit te leven. ,,Dat zijn deels mensen die we vorig jaar oktober bij ons debuut ook begroetten, maar er komen ook nieuwe graffitispuiters. We hadden ruim honderd aanmeldingen en hebben dus een selectie moeten maken. Dat komt de kwaliteit natuurlijk ten goede."

Mitch nam vorig jaar samen met Paul het initiatief voor Tunnel Vision 1.0, daarbij geholpen door de Vereniging De Dommel Door Boxtel waarvan de leden regelmatig zwerfvuil opruimen. Dat afval was ook te vinden in de tunnel waarmee de buiten gebruik gestelde spoorbaan Duits Lijntje de rijksweg A2 kruist. Enthousiast geraakt door de kleurrijke afbeeldingen waarmee al sinds jaar en dag op de tunnelwanden worden opgesierd, werd in gezamenlijk overleg besloten om een graffiti-jam te organiseren. De eerste editie groeide uit tot een doorslaand succes. De nominatie voor de Dutch Street Art Award, en eerder al voor de Brabantse Stijlprijs, onderstreept dat.

Graffitimaker Jan Pennings heeft zich bij de twee initiatiefnemers aangesloten. Het drietal is bezig een eigen stichting op te richten. ,,Daarnaast krijgen we deze keer onder meer hulp van de Liempdse carnavalsclub Ge Kunt Me Wa. Die hebben wij eens geholpen om een praalwagen in vrolijke kleuren te spuiten. De circa twintig leden helpen nu ons als parkeerwacht en om allerlei andere hand- en spandiensten te verrichten", vertelt Mitch.

Dankzij subsidie van de gemeente Boxtel kan deze keer een professionele steigerbouwer worden ingeschakeld zodat de bovenste delen van de zes meter hoge tunnelwanden op een veilige manier bespoten kunnen worden.

HIPHOP EN JAZZ

Niet alleen graffitispuiters gaan aan het werk tijdens Tunnel Vision 2.0. Deejay Rachi draait opnieuw muziek en rapper Boeze verzorgt een optreden. Ook breakdancers en freestyle basketballer Reemz, een echte bal-goochelaar die meedeed aan Holland's Got Talent, maken deel uit van het programma. Om niet alleen jongeren te boeien, maar ook een oudere generatie aan te spreken, is bovendien de Swanee Bridge Jazzband van de partij. ,,En we willen ons deze keer ook nadrukkelijk op kinderen richten. Voor hen geven we workshops om te leren hoe graffitikunst is te maken. Dat gebeurt op canvas doeken."

De eerste aflevering van Tunnel Vision vond vorig jaar in oktober plaats. Mitch: ,,Het regende de hele dag en dat was jammer. Natuurlijk sta je in de tunnel wel droog, maar het is toch leuker als het mooi weer is. Daarom kozen we deze keer voor de zomer. Ook in een poging om daarmee de éérste graffiti-jam van het seizoen te organiseren. Dat is helaas niet gelukt, want een week eerder vindt in Eindhoven ook al een soortgelijk festival plaats. Niet zo'n probleem overigens, gelet op het grote aantal inschrijvingen dat we kregen. "

BOXTEL EN ROUTE

De keuze voor zondag 25 juni was volstrekt toevallig. ,,Achteraf kwamen we erachter dat er die dag heel veel meer te doen is in Boxtel. En dus hebben we ons aangesloten bij Boxtel En Route, waarbij mensen een ontdekkingsreis kunnen maken langs uiteenlopende plekken met 'verborgen schatten'. Het Streetart Center Boxtel/Liempde in de spoortunnel bij de Laarakkerweg is er daar één van."

Via de Facebookpagina van Tunnel Vision, maar ook op de website www.tunnelvisionboxtel.nl is de videoclip te zien die is gemaakt als promotiemiddel voor het graffiti-jam op 25 juni die van 10.00 tot 20.00 uur duurt en gratis toegankelijk is.

FOTO ONDER: Paul Jongsma (links) en Mitch Koningstein (rechts) krijgen dit jaar bij de organisatie van Tunnel Vision 2.0 hulp van Jan Pennings. De graffiti-jam in spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2 wordt gehouden op zondag 25 juni. (Foto: Peter de Koning).


Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft de onderstaande activiteiten op het programma staan.

DINSDAG 13 JUNI

12.00 koffietafel spiegeltent Bon Salon, optreden Buchestelle en taartenfestival.

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Rots.

WOENSDAG 14 JUNI

13.15 fietstocht; vertrek vanaf de Speelmanstraat. Een tweede groep vertrekt een kwartier later.

17.00 gezamenlijk eten in Chinees restaurant Lotus; aanmelden vóór 10 juni via telefoonnummer (0411) 67 78 63 of e-mail: sina_alphen@planet.nl.

DONDERDAG 15 JUNI

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 16 JUNI

13.30 rikken en jokeren in De Rots.