Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DEN HOGERT ZET ALLE GEBEURTENISSEN VAN 2016 OP EEN RIJTJE

Terugblikken met Gemonds jaarboek

LONNEKE HOONDERT

,,Als je bij Gemondenaren op visite gaat, zie je 'm vaak ergens in de huiskamer liggen. Dus het is een boekwerk waar mensen tóch steeds naar teruggrijpen", vertelt secretaris Willemien Nijenhuis van de Gemondse heemkundevereniging Den Hogert. Al 31 jaar op rij verschijnt in het voorjaar Het Gemonds Jaarboek, waarin de heemkundekring terugblikt, herinneringen ophaalt en verslag doet van allerlei activiteiten. Ook de editie van 2016 ligt inmiddels bij verschillende verkooppunten.

Hoogtepunten waren er genoeg in 2016. ,,Maar die zijn voor iedereen verschillend. Den Hogert is breed opgezet en kent verschillende werkgroepen. De eigen hobby's en interesses van de leden staan daarbij voorop, want het moet wél leuk blijven", vindt Jan Steenbergen. Hij is samen met acht anderen verantwoordelijk voor de totstandkoming van het jaarboek.

Voor Rikie Schellekens - die ook meewerkte aan het jaarboek - is de tentoonstelling van oude schoolfoto's die in januari in dorpshuis De Kei werd georganiseerd, één van de meest memorabele momenten. ,,Daar kwamen veel bezoekers op af. Er werd zelfs een familiereünie omheen gepland." Nijenhuis knikt: ,,Het was een prachtig gezicht. Iedereen boog zich over de foto's en er ontstonden allerlei gesprekken."

Hét moment van 2016 was voor voorzitter Ad van der Heijden de vondst van een puntgave laatmiddeleeuwse grafsteen en twee grafsteenfragmenten op het oude kerkhof in het centrum van Gemonde. ,,Er werd een nieuw pad aangelegd en per toeval stuitte men op de steen." Wat volgde was een ingewikkelde historische puzzel. Het epitaaf bleek toe te behoren aan Willem Haubrakes, een grootgrondbezitter en tevens deken van het altaar van Sint-Barbara & Sint-Catharina in de voormalige Sint-Lambertuskerk op De Hogert in Gemonde. Ook de namen van zijn echtgenotes Jenneke en Metke staan erin gegraveerd.

Hoewel de redactie nog bij elkaar moet komen, zal het vervolg van de ontdekking van de grafzerk zeker een plekje krijgen in het jaarboek van 2017. De heemkundekring wil het verleden van Gemonde graag zichtbaar maken en om dat te bewerkstelligen wordt de grafsteen binnenkort geplaatst op een locatie waar eerder vondsten uit de Romeinse periode werden gedaan: aan de Genenberg.

SNELWEG

De wonderbaarlijke verkleuring van de Grote Kroosvaren in een rivierarm van de Dommel, het uitgebreide en doorlopende stratenproject waar het verhaal 'Boeren op de Beek' uit voortkwam of het opgediepte verslag van de Haagse Post over de opstand in Gemonde in 1977 toen er een snelweg door het dorp dreigde te worden aangelegd. Het jaarboek staat vol Gemondse wetenswaardigheden. ,,Aan de hand van artikelen uit het jaarboek komen mensen weer met nieuw materiaal. Zo hebben we een compleet dossier gekregen over het rumoer rondom de snelweg inclusief kopieën van de petitielijst mét alle handtekeningen", aldus Steenbergen. De Gemondenaar drukt lezers dan ook op het hart oude archieven en documenten vooral niet weg te gooien, maar eerst naar Den Hogert te brengen.

De belangstelling én enthousiaste reacties van Gemondenaren op de fototentoonstelling laat zien dat de heemkundekring - naast dat ze zichzelf onderdompelt in het verleden - óók midden in de samenleving staat. Waar sommige verenigingen worstelen met teruglopende ledenaantallen, is daar bij Den Hogert geen sprake van. Met 94 leden - waaronder zelfs eentje van onder de 20 jaar - en drukbezochte activiteiten is het duidelijk dat heemkunde 'leeft' in het dorp. Ook lopen er behoorlijk wat projecten.

Steenbergen werkte bijvoorbeeld samen met Erfgoed Brabant aan het digitaal archiveringssyteem Memorix Maior voor de website www.thuisinbrabant.nl. En dus sloegen de leden vorig jaar aan het digitaliseren. ,,Als je Gemonde als zoekwoord intikt, kun je daar precies zien wat er al is gedigitaliseerd", vertelt Van der Heijden. Steenbergen vult aan: ,,Op dit moment zijn we druk bezig met het invoeren van Gemondse bidprentjes."

Het 'Gemonds Jaarboek 2016' is voor 8,50 euro te koop bij Vakzaak Willy Schellekens, Tankstation Schellekens en Geerts Adviesgroep in Gemonde. Kijk voor meer informatie op de website www.heemkundegemonde.nl.

FOTO BOVEN: Ad van der Heijden (links), Willemien Nijenhuis en Jan Steenbergen werkten mee aan de totstandkoming van het 'Gemonds Jaarboek 2016' van heemkundevereniging Den Hogert. (Foto: Peter de Koning).