Jan en Trudy Lagerweij deden dit jaar voor het eerst mee aan Brabantse Oldtimerdag in Liempde en zijn al jaren verknocht aan hun Autobianchi's. (Foto: Pål Jansen).
Jan en Trudy Lagerweij deden dit jaar voor het eerst mee aan Brabantse Oldtimerdag in Liempde en zijn al jaren verknocht aan hun Autobianchi's. (Foto: Pål Jansen). Foto: Pål Jansen

Jeugdsentiment herleeft in
Autobianchi op Oldtimerdag

PÅL JANSEN

Gestoken in een rood met wit polkadot-jurkje met dito paraplu kleedde Trudy Lagerweij uit Schalkwijk zich passend voor Brabantse Oldtimerdag. Maandag 5 juni herleefde zij met echtgenoot Jan oude tijden. Al sinds hun jonge jaren zijn ze gek op het Italiaanse merk Autobianchi. Hij rijdt momenteel in een A112 uit 1984, zij in een Bianchina uit 1968. Wel nieuw voor het stel was de deelname aan de Keistampersrit.

Hoe oud hij precies was toen hij voor het eerst in de kleine Italiaanse auto reed, hield Jan liever voor zichzelf. Maar hij verklapte wel dat zijn eerste kennismaking met de Autobianchi een 'kwajongensstreek' was. ,,Mijn oudste zus kocht zo'n ding. Toen ben ik er een keer stiekem in gaan rijden. Het voelde als een skelter en dat gevoel is nooit weggegaan."

De Utrechter stak ook zijn vrouw Trudy aan met het virus, die zich ook in jaren '50-stijl had gekleed in rode hakken, een wit-gestipt zomers rood jurkje en een paraplu in dezelfde kleuren. ,,De kleding hoort bij de auto", vertelde ze vanuit de glimmend rode Italiaanse wagen. ,,Het geeft een meerwaarde en ik vind het ook gewoon mooi om terug te denken aan die tijd. Dan herleef je het een beetje."

TOUREN

Het stel kan met recht een van de grootste Autobianchi-fans van Nederland worden genoemd. Trudy is zelfs voorzitter van Autobianchi Club Nederland, waar ook Jan bestuurslid is. Bovendien is het Jans eerste auto. ,,Ik heb een poos iets anders gereden, want we kregen kinderen. Overigens heb ik die helaas niet kunnen aansteken. We hadden er eentje voor onze dochter gekocht. Maar die wilde 'm niet. Met pijn in het hart hebben we de auto toen weg moeten doen."

Trudy kan er nog steeds om zuchten. Maar met circa zeventig leden in Nederland waarmee zij en haar man regelmatig activiteiten ondernemen, heeft het stel nog genoeg te beleven met hun Autobianchi's. Zoals de Keistampersrit tijdens Brabantse Oldtimerdag die het paar dit jaar voor het eerst zal rijden. Op een 'normaal tempo' overigens, vertelt Trudy: ,,De honderd haalt 'ie wel, maar deze auto is heerlijk om mee te touren tussen de zestig en zeventig kilometer per uur."