Afbeelding
Foto:

PLEK VOOR EDUCATIEVE DOELEINDEN EN NATUURONTWIKKELING

Voedselbos verrijst bij De Kleine Aarde

Zevenblad, daslook, kamille, wilde komkommer, bosbes, sleedoorn, vlier, hop, walnoot, suikerwortel, kamperfoelie en kers. Deze en vele andere soorten zijn over niet al te lange tijd te vinden in het geplande voedselbos dat wordt aangelegd op De Kleine Aarde. Studenten Rens van Leijden en Robin Terlouw maakten het inrichtingsplan.

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Nadat de gemeente Boxtel een jaar geleden definitief voor 't Collectief koos om een nieuwe invulling te geven aan het voormalig milieueducatieterrein, gaven Marianne Galema en Patricia van Rooij, die het initiatief 'Burgers voor De Kleine Aarde' lanceerden, niet op. In januari werd vereniging Kleine Aarde Netwerk (KAN), opgericht vanuit Burgers voor de Kleine Aarde. Die bestaat inmiddels uit een vijfkoppig bestuur en zo'n 35 leden.

Naast dat de vereniging een duurzaam netwerk wil vormen van partijen en personen uit de regio Boxtel, stelt ze zich ten doel om de natuurwaarden, cultuurhistorie en het gedachtegoed van De Kleine Aarde te beschermen en een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit en natuur- en milieueducatie voor jong en oud. ,,We hebben het lijntje met 't Collectief altijd warm gehouden en zijn in gesprek gebleven", aldus secretaris Galema van het KAN.

In overeenstemming met 't Collectief 'adopteert' het KAN een deel van het terrein: de grote vijver, een voormalige schapenweide en een 'dierenhuisje'. De weide wil het KAN inrichten als voedselbos: een plek waar de natuur en voedselproductie wordt gecombineerd. Het bos zorgt voor een toename van de biodiversiteit en kan ook gebruikt worden voor educatiedoeleinden. ,,Die combinatie spreekt ons erg aan. Dat gold ook voor de leden van 't Collectief", vertelt Galema. Terwijl het KAN zich boog over het projectplan, meldden studenten Rens van Leijden en Robin Terlouw van Helicon zich. Het duo volgt de opleiding Eco & Wildlife en zocht een afstudeerstage. ,,Zij kwamen precies op het goede moment", lacht Galema. Van Leijden en Terlouw bogen zich de voorbije maanden niet alleen over de inrichting van het nieuwe voedselbos; zij brachten ook in kaart welke beplanting er momenteel in de schapenweide en omgeving staat. ,,Een leerzame opdracht waarbij we ook hebben gekeken naar de samenhang met de natuur in Boxtel", aldus Van Leijden. ,,Je staat ervan versteld hoeveel 'onkruid' eigenlijk eetbaar is." Morgen, vrijdag 9 juni, vindt de afstudeerpresentatie plaats. Dan worden ook enkele contouren van het bos gemarkeerd.

VOORBEELDTUIN

Aan de noordkant komen enkele bomen, terwijl de lagere beplanting richting de zuidkant wordt gerealiseerd. Ook komt er een open plek om groepen te kunnen ontvangen. ,,Scholen kunnen hier terecht, daarnaast kan het voedselbos ook dienen als voorbeeldtuin voor andere groepen", legt Galema uit. Ze hoopt dat de eerste aanplant in het najaar van start kan gaan.

Naast 't Collectief en Helicon zijn ook Ben van Dieren, imker Martien Tholen, Eetbaar Boxtel, de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel, Transitie Boxtel, stichting Streekfonds Het Groene Woud en platform Voedselbossen Brabant betrokken bij het voedselbos. Mensen die graag een handje willen helpen bij de aanleg van het bos en meer willen weten over het KAN, kunnen kijken op www.kleineaardenetwerk.nl. Ook worden nog sponsors gezocht.

FOTO BOVEN: Rens van Leijden van mbo-school Helicon ging dinsdag met een bosmaaier in de schapenwei op het terrein van De Kleine Aarde. Op deze plek verrijst een voedselbos.