Afbeelding
Foto:

EERSTE INWONERS BUITENGEBIED AANGESLOTEN OP NETWERK

Glasvezel: wachten op laatste mijlpaal

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De 'speedtest' die installatiemonteur Koos Snijders van Solcon gistermiddag uitvoerde om de snelheid van het netwerk te meten, pakte positief uit. Hiermee was de eerste glasvezelaansluiting in het buitengebied van de gemeente Boxtel officieel een feit. Harry en Margreet van Dongen, woonachtig aan de Spurkstraat in Liempde, zijn de gelukkigen. De komende weken zijn de andere inwoners die zich hebben aangemeld aan de beurt en is het wachten op de volgende mijlpaal...

,,Volledig onzichtbaar." Zo omschrijft Harry van Dongen de werkzaamheden die rond zijn woning plaatsvonden. ,,Je kunt niet zien waar de kabels liggen, terwijl medewerkers kabels om de hele woning moesten leggen om het glasvezelnetwerk aan te sluiten. Er is netjes gewerkt." Hij is blij met de aansluiting. ,,We hadden een redelijke internetverbinding, maar nu is de snelheid behoorlijk toegenomen. Toen we hierover hoorden, hebben we meteen besloten mee te doen. Als je later instapt, wordt het veel kostbaarder."

ROZE KOEIEN

65 procent van de huishoudens in het buitengebied is inmiddels om en heeft zich aangemeld voor een glasvezelnetwerk. Mocht nog eens vijf procent van de huishoudens (ongeveer 35 personen) in het buitengebied overstag gaan, dan krijgen deelnemers 250 euro retour. ,,Dat is de volgende mijlpaal waarvoor we ons inzetten", aldus Jan van Kemenade uit Liempde, die zich al jarenlang hard maakt voor de komst van glasvezel in Boxtel en als ambassadeur bij Mabib is aangesloten. Inwoners in het buitengebied die in aanmerking komen, ontvangen vandaag een brief waarin wordt aangegeven dat het de laatste kans is om zich aan te melden. ,,Ook de roze koeien, die eerder al op plekken in Boxtel stonden, worden weer van stal gehaald", zegt Van Kemenade. Hij is ervan overtuigd dat de zeventig procent behaald wordt. ,,Daar gaan we voor." Inwoners die zich nog niet hebben aangemeld, krijgen nog tot en met eind juni de tijd. Na die periode is het nog steeds mogelijk om je aan te melden, maar worden de aansluitingskosten fors duurder.

Het glasvezelnetwerk in de gemeente Boxtel behelst ongeveer 120 kilometer. ,,Te vergelijken met een ritje van Boxtel naar Amsterdam", grinnikt directeur Pieter van Grunsven van Mabib. ,,In Boxtel is relatief veel gegraven: gemiddeld 200 meter per huishouden, terwijl dat in een stad als Schiedam gemiddeld 3,5 meter was."

Van Grunsven drukte gistermiddag samen met wethouder Herman van Wanrooij en directeur Peter van der Vlies van internetprovider Solcon op een rode knop om het glasvezelnetwerk bij de familie Van Dongen symbolisch 'aan te zetten'. ,,Drie jaar nadat ik een eerste gesprek voerde met Jan van Kemenade is het nu zover: ik mag een rode knop aantikken waarmee de eerste aansluiting een feit is", aldus wethouder Van Wanrooij. ,,Het is mooi om te zien dat er zoveel witte vlaggen in het buitengebied van de gemeente Boxtel wapperen. Het is immers een teken dat een huishouden deelneemt aan glasvezel. Nu hopen op nog een paar aansluitingen meer..."

Deze week werden zo'n tien huishoudens aangesloten. Directeur Van der Vlies schat in dat er vanaf nu wekelijks zo'n vijftig tot zestig bij komen. ,,Na de aftrap is er een hele keten op gang gekomen: van het moment dat een inwoner besluit deel te nemen tot het moment dat de aansluiting een feit is. Het loopt op rolletjes."

Inwoners die in aanmerking komen en zich alsnog willen aanmelden of meer informatie willen, kunnen kijken op www.mabib.nl/boxtel.

FOTO BOVEN: De speedtest die Koos Snijders van Solcon gisteren verrichte in huize Van Dongen aan de Spurkstraat onder toeziend oog van wethouder Herman van Wanrooij (rechts) en Jan van Kemenade (links) verliep positief.


Gemondse Nina

is Avansdocent

van het jaar

Met liefst 26 procent van de tweeduizend uitgebrachte stemmen versloeg Nina van Ingen vijf andere docenten van Avans Hogeschool in de race voor de titel 'Avansdocent van het jaar 2017'. De Gemondse geeft les aan de opleiding verpleegkunde op de locatie in 's-Hertogenbosch.

Van Ingen is favoriet bij studenten en docenten van de hogeschool, die ook vestigingen in Tilburg en Breda heeft. Ze doceert drie dagen per week. Vorig jaar studeerde ze af aan de Academie voor Gezondheidszorg. Naast haar baan als docent volgt ze een premaster klinische gezondheidswetenschappen. De Gemondse werd door de kiezers geroemd om haar creatieve presentaties en de betrokkenheid bij haar leerlingen. De verkiezing werd voor de negende keer gehouden.

Liempde

Vogelexcursie

Natuurwerkgroep Liempde organiseert op zondag 11 juni een vogelexcursie in De Scheeken. Het natuurgebied tussen Liempde en Sint-Oedenrode herbergt veel vogelsoorten. Met wat geluk komen deelnemers de grote bonte specht, de buizerd, wielewaal of wespendief tegen. Verzamelpunt om 09.00 uur is de kruising van de Donderdonksedijk met de Rooijesteeg. Deelnemers wordt aangeraden stevig schoeisel aan te trekken en een verrekijker en muggenwerend middel mee te nemen.