Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JONGEREN DE LA SALLE STAPPEN OP DE FIETS VOOR KIKA

Jan (15) uit Esch beklimt Mont Ventoux

CARRY DIRKX

Hij heeft het wielervirus helemaal te pakken. ,,Als dit is afgelopen, ga ik bij een wielerclub", zegt de 15-jarige Jan Spooren uit Esch. Sinds twee jaar woont hij op het terrein van orthopedagogisch instituut De La Salle in Boxtel. Met enkele andere jongeren die daar wonen en hun buddy's beklimt hij volgende week de legendarische berg Mont Ventoux. Daarmee wordt geld opgehaald voor goede doel: stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Jan kijkt er erg naar uit, net als zijn ontzettend trotse moeder Marjolein.

Al voor het zesde jaar op rij gaat een groep jongeren - dit jaar zijn het er zestien - van De La Salle de Mont Ventoux beklimmen, begeleid door buddy's. Van 12 tot en met 16 juni is de groep in Frankrijk en op 14 of 15 juni fietsen ze de berg op, mits het weer het toelaat. ,,Het is een tocht van 27 kilometer, waarvan 21 kilometer echt klimmen is", zegt Jan, die al flink heeft getraind voor zijn doel.

Zo heeft hij afgelopen weekend in Limburg al de Cauberg bestegen, als training, samen met de andere fietsers die meegaan naar Frankrijk. ,,Ik was als eerste boven", zegt hij trots. Klimmen vindt hij leuk. ,,Als we op vlakke stukken fietsen, blijf ik in het midden van de groep. Maar als we gaan klimmen, ga ik voorop. Of ik dan kopwerk doe? Nee, want niemand houdt me bij!" Hij geniet van de snelheid. ,,Ik heb al eens vijftig kilometer per uur ge-

Boxtel

Bingomiddag

Kinderboerderij Boxtel houdt zaterdag 18 juni de jaarlijkse bingomiddag waarbij kinderen dierenprijsjes kunnen winnen. De eerste ronde start om 14.00 uur, de tweede ronde om 15.00 uur. Opgeven kan via e-mailadres info@kinderboerderijboxtel.nl onder vermelding van naam en rondetijd. De kosten bedragen één euro per persoon.

fietst, op een vlak stuk met tegenwind. En bij het afdalen in Limburg ging ik met zestig kilometer naar beneden." Eng? ,,Nee hoor." Zijn moeder Marjolein denkt daar anders over. ,,Ze dalen bij de Mont Ventoux gelukkig niet af; dat gaat veel te hard."

DOORZETTEN

Jan gaat dit jaar voor het eerst mee met de fietsgroep. Sinds twee jaar woont hij in een van de woongroepen van De La Salle en volgt daar onderwijs. De La Salle is een specialistisch orthopedagogisch behandelcentrum in Boxtel voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, gecombineerd met gedragsproblemen en/of psychiatrische problematiek.

Het beklimmen van de Mont Ventoux, inclusief de maandenlange training vooraf, is onderdeel van het behandelprogramma op De La Salle. Jongeren die mee willen doen, moeten zich opgeven, vervolgens toestemming krijgen van hun ouders en verschillende behandelaars en een medische keuring ondergaan.

Jan trainde vorig jaar al mee en gaf zich dit jaar echt op. Marjolein is enthousiast over het project. ,,De jongeren doen hiermee succeservaringen op. Dat is belangrijk, want te vaak krijgen ze te horen dat ze iets niet kunnen." Ze wil graag vooroordelen weghalen, over de jongeren en over De La Salle. ,,Hierover wordt best vaak negatief gesproken, dat was vroeger al zo." Zelf ziet ze juist hoeveel er op De La Salle gebeurt om de jongeren in hun ontwikkeling te helpen. En dat Jan telkens bijleert, ook dankzij het fietsproject. ,,Hij leert om door te zetten, maar ook om zichzelf beter te uiten. En hoe hij met een groep om moet gaan. Dat is moeilijk voor hem, want in een groep raakt hij te veel geprikkeld." Jan is het ermee eens. ,,Ik leer mezelf kennen", zegt hij.

SPONSORING

Marjolein is trots op Jan en merkt dat haar Essche dorpsgenoten dat ook zijn. ,,Heel Esch kent onze Jan en leeft met hem mee, helemaal nu hij de Mont Ventoux gaat beklimmen." Gesponsord is hij ook: de Boxtelse fietsenzaak Jack Leijten zorgde voor nodige aanpassingen aan de fiets en Ons Café aan de Leunisdijk in Esch leverde bidons.

Maar er kan nóg meer gesponsord worden. De jongeren fietsen voor KiKa, dat geld inzamelt voor onderzoek naar kinderkanker. Sponsoring kan via de website: www.de-la-salle.nl/nieuws/de-la-salle-fietst-tegen-kinderkanker.

GROTE FOTO: Jan Spooren uit Esch, samen met zijn moeder Marjolein. De tiener staat voor een grote uitdaging: volgende week fietst hij, samen met vijftien andere jongeren van De La Salle, de Franse berg Mont Ventoux op voor het goede doel Kinderen Kankervrij (KiKa). (Foto: Peter de Koning).

KLEINE FOTO: Om de Mont Ventoux te bedwingen is uiteraard training nodig. Afgelopen weekend was Jan in Limburg te vinden om de nodige klimmeters te maken. Zo bedwong hij de Cauberg. (Foto: Marjolein Spooren).

Afbeelding