De bromfietsers vertrokken als eersten tijdens de Brabantse Oldtimerdag. Daarna volgden tientallen tractoren, motoren, solexen en auto's. (Foto: Hans van Doorn).
De bromfietsers vertrokken als eersten tijdens de Brabantse Oldtimerdag. Daarna volgden tientallen tractoren, motoren, solexen en auto's. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

MEEST BIJZONDERE VOERTUIGEN IN LIEMPDE TIJDENS OLDTIMERDAG

Oldtimer is als andermans vrouw...

PÅL JANSEN

Liempde was voor liefhebbers van klassieke voertuigen op Tweede Pinksterdag weer even de hoofdstad van Nederland. De Brabantse Oldtimerdag trok weer tal van bezoekers en honderden exemplaren van het meest bijzondere wat er op wielen rondrijdt in ons land...

Het Raadhuisplein stond maandagochtend al vol geparkeerd met solexen en klassieke motoren. Daartussen viel een roestige Triumph-motor meerdere passanten op. De riem die gemonteerd was op het achterwiel en de aandrijfas was zichtbaar. Een koperkleurige knijptoeter sierde de voorkant, evenals een grote koplamp die oorspronkelijk nog door middel van karbiet van stroom werd voorzien. Op het kentekenbewijs dat eigenaar Ad van den Nieuwenhuizen liet zien, stond nog de datum van de eerste inschrijving: 30 juni 1917. ,,Een paar maanden geleden gekocht", vertelde Van den Nieuwenhuizen nonchalant. ,,De trend is dat het voertuig 'zo origineel mogelijk' moet zijn. Dus er mag best wat roest op zitten."

STARTPUNT

Hoewel de trotse liefhebber veel bekijks had, was zijn Triumph slechts een van de vele bijzondere voertuigen die te bewonderen waren tijdens de Brabantse Oldtimerdag. Tientallen Zundapps, Floretts, een aantal Renaults van een eeuw oud, Deutz-tractoren, een Bel Air, een Bonneville, een heuse Bugatti, een roestige Chevrolettruck uit de jaren dertig; het is slechts een greep uit de honderden voertuigen die door Liempde reden.

Zij vertrokken voor de zogeheten 'keistampersritten' vanaf het naar ronkende motoren ruikende Raadhuisplein. Een laatste moment voor het publiek om alle tractoren, solexen, motors en auto's op de smartphone vast te leggen voordat de verschillende toertochten richting de Kempen zouden vertrekken. En een laatste moment voor een aantal deelnemers dat nog even hun route checkte, de vering testte, de helmen vastknoopte of de laatste vragen van geïnteresseerd publiek beantwoordde.

Zo stond de Renault uit 1922 van Boxtelaar Marco Veroude klaar om te starten voor een van de zogeheten 'keistampersritten'. ,,We rijden met deze auto af en toe in de buurt van Boxtel. Op jaarbasis haal ik zo'n 2.000 kilometer", legde hij uit. ,,De kinderen willen altijd mee. 'Wanneer gaan we met de oude auto weg?', vragen ze regelmatig. We pakken meestal ook een ijsco onderweg, daar gaat het natuurlijk om", grapte Veroude.

LIEFHEBBERS

De Boxtelaar is een regelmatig terugkerende gast bij het jaarlijkse Liempdse klassiekerevenement, net als vele anderen. Verschillende leden van motorclubs, autogezelschappen en solexverenigingen komen al jaren bijeen op Brabanste Oldtimerdag. Lang niet allemaal om mee te doen aan de ritten, maar ook om even onder elkaars motorkappen te kijken, hun klassiekers te verhandelen en hun eigen oldtimer onder de aandacht te brengen. Onder hen Peter Schuurmans uit Haaren. ,,Hoe kom je aan zoiets, toch?", zei hij, gefascineerd kijkend naar de eerder genoemde Triumph. ,,De motor heeft ook helemaal geen voorrem. Alleen op het achterwiel zit een remblokje."

De motorliefhebber ziet het onderhoud dat eraan gepleegd moet worden al voor zich. Zelf klust hij zodra de tijd het toelaat aan zijn Honda CBX 6-cilinder uit 1982. ,,Het is een hobby, maar je hebt er wel passie voor nodig", erkende hij.

KIJKEN, NIET AANRAKEN

Die passie heeft ook het echtpaar Jan en Trudy Lagerweij uit Schalkwijk voor het Italiaanse merk Autobianchi. Zij deden ieder met hun eigen wagen voor het eerst mee aan de tourritten. De twee zitten tevens in het bestuur van de Autobianchiclub Nederland en zijn al decennia verknocht aan het merk. Lees meer hierover in het artikel links op deze pagina.

Dat het in ieder geval vol stond met autofanaten en nieuwsgierige toeschouwers die hun ogen uitkeken, werd nog eens perfect geïllustreerd door een van de oldtimereigenaren. In zijn auto hing namelijk een bordje met de tekst: ,,Een oldtimer is als een andermans vrouw - kijk en bewonder, maar niet aanraken!"