Afbeelding
Foto: Daisy Renders

GEMONDE LOOPT UIT VOOR 33E BRADERIE VV IRENE

Verenigingen profiteren van jaarmarkt

MINKE VELDHOEN

Voor de 33e keer vond op Tweede Pinksterdag in Gemonde de jaarmarkt plaats: vier straten gevuld met 125 kramen en een paar duizend bezoekers. Er was muziek, waaronder een optreden van feestzanger Kapalone, er was genoeg te eten en er werden spullen verkocht, héél veel spullen.

Enkele kramen zijn gevuld met nieuwe producten, zoals huishoudelijke artikelen, houtsnijwerk en handgemaakte kussentjes. De zussen Jitske en Bente Kemps uit Schijndel verkopen zelfgemaakte sieraden en horloges. ,,Via onze webshop maar ook af en toe op markten zoals deze."

Vooral tweedehands spullen worden op de jaarmarkt verhandeld. Zoals door Paula van den Brand, ook uit Schijndel. Of de zaken goed gaan? ,,Ja hoor, prima. Ik vind het vooral heel fijn dat ik een paar grote dingen al verkocht heb: een tafel, een boenmachine, een autostoeltje. Dat scheelt straks weer sjouwen. Puur voor de hobby sta ik één keer in de drie maanden op een markt ergens. Met zes zussen en vier broers kom ik altijd wel aan spullen", lacht Paula. ,,Ik ben nu met pensioen maar heb veertig jaar verschillende kroegen gehad. Ik geniet van het leven, ik geniet van de markt. Ik vind dit heel leuk om te doen. Alleen glaswerk verkoop ik niet, dat is zo'n gedoe."

In andere kramen worden wel serviesgoed en vazen verkocht, en ook lampenkappen, huisraad, boeken, oude tijdschriften en zelfs een wasbak. Vooral speelgoed en kinderkleding krijgen menig tweede leven op deze zonnige Tweede Pinksterdag. Voor de jonge bezoekers zijn er voor het eerst maar liefst vijf springkussens, opgesteld in de Akkerstraat.

Mariëlle en haar man, op de terugweg van hun tocht langs alle kraampjes, vinden het een geslaagde markt. ,,Ik heb wat leuke kleding gekocht, het is druk, het weer zit mee. Een leuke Brabantse markt dus."

AL VEEL VERKOCHT

,,Vers fruit twee vijftig!" brult een meisje. Een paar kinderen van carnavalsvereniging De Mullukzuipertjes verkopen de hele dag asperges en vers fruit, zoals aardbeien. Mét slagroom. De tienjarige jeugdprinses Elke van de Sande staat al sinds negen uur op de jaarmarkt. ,,Het gaat goed. We hebben al veel verkocht. Al het geld gaat naar de vereniging."

De jaarmarkt is georganiseerd door voetbalvereniging Irene. Bas Kooreman – 'van de afdeling jaarmarkt van Irene' - is al voor het vijftiende jaar verantwoordelijk voor zo'n beetje alles: de kramen en de verhuur ervan, de zestig – veelal jonge – vrijwilligers, de EHBO-post en het contact met de gemeente Sint-Michielsgestel. ,,Ik ben blij met hun evenementenbeleid, dat mag ook wel eens gezegd."

Kooreman heeft een duidelijk doel: ,,Verkoop van eten en drinken is alleen in handen van het verenigingsleven. Zo wordt vers fruit verkocht door De Mullukzuipertjes en friet door de jeugd van Irene. De opbrengst is op deze manier voor de lokale verenigingen. En de prijzen moeten laag zijn, vind ik: 1,50 euro voor de entree en gratis springkussens, want dit is geen commerciële markt. Hier komt het dorp bijeen om bij te praten en een leuke dag te hebben."

FOTO BOVEN: Zicht op de jaarmarkt in Gemonde. Inzetje: Honderden bezoekers namen een kijkje bij de 125 kramen die in vier straten van het dorpshart werden opgebouwd. (Foto's: Daisy Renders).


Concert Windkracht-6

Het muzikale onderwijsproject Windkracht-6 wordt maandag 12 juni om 19.00 uur afgesloten in zaal De Schuif aan de Dorpstraat in Gemonde. Er zijn korte optredens van de jeugdafdelingen van muziekverenigingen en er worden liedjes gezongen die kinderen tijdens de les hebben gestudeerd. Ook is er een markt met blaas- en slagwerkinstrumenten waar de jeugd instrumenten kan uitproberen en zich kan opgeven voor een gratis proefles.

Afbeelding