Afbeelding
Foto: Daisy Renders

Zestien kunstenaars exposeren in kasteelpark Stapelen

Kunst schittert in verborgen archief

LINDA VAN DE WIEL

Het is een prachtig gezicht: zestien kunstwerken in kasteelpark Stapelen. Op Eerste Pinksterdag vond in spiegeltent Bon Salon de officiële opening van de tweede editie van de tentoonstelling Kunst op Stapel plaats. Locoburgemeester Peter van de Wiel had de eer de openstelling op zich te nemen. En nam voorzichtig een voorschot op Kunst op Stapel 3...

In het kasteelpark worden tot en met 24 september kunstwerken van gerenommeerde kunstenaars geëxposeerd. De creaties zijn door een professionele jury geselecteerd uit een veelvoud aan inzendingen en zullen park Stapelen de komende maanden sieren. De kunstwerken hebben als doel kunst op een laagdrempelige manier dichter bij de mens te brengen.

Anja Heesen, voorzitter van Kunststichting Boxtel, nam tijdens de feestelijke opening in een goed gevulde Bon Salon als eerste het woord. Samen met medebestuursleden Hannie van Schijndel en Huub Thorrissen heeft zij zich ingezet om een tweede editie van Kunst op Stapel te realiseren.

Heesen roemde de paters assumptionisten die er verantwoordelijk voor zijn dat het kasteelpark er zo prachtig bij ligt. ,,In 2015 stond de spiegeltent hier voor het eerst en vond de eerste editie van Kunst op Stapel plaats. Dit was een cadeau van de paters assumptionisten omdat ze toen honderd jaar in kasteel Stapelen verbleven. Na deze succesvolle eerste editie is samen met het gemeentebestuur de wens uitgesproken van Kunst op Stapel een tweejaarlijks terugkerende expositie te maken. En zie, hier ís de tweede editie..."

VERBINDEN

Liesbeth Jans is namens het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) als programmaleider 'Verbinden' betrokken bij Kunst op Stapel. Verbinden is tijdens deze editie van de tentoonstelling toegevoegd als thema. Jans roemde tijdens de opening in de spiegeltent met name de geschiedenis en de geest van kasteel Stapelen en de bijbehorende kasteeltuin. ,,Deze plek is een verborgen archief: natuur, kunst en spiritualiteit komen hier samen. Dit heeft alleen kunnen ontstaan door een goede samenwerking en verbinding tussen de kunstenaars, het land en de bewoners." En dat is dan ook te zien aan de prachtig, in het decor geplaatste kunstwerken.

Om aan passende kunstwerken te komen, heeft het BKKC een oproep richting professionele kunstenaars gedaan om een werk in te sturen dat voldoet aan (een van de) thema's van Kunst op Stapel: natuur, water, religie en verbinding. Uit de vele


inzendingen heeft een professionele jury een selectie van zestien kunstwerken gemaakt; die zijn de komende maanden te zien zijn rond kasteel Stapelen.

KUNST OP STAPEL 3

Locoburgemeester Van de Wiel verrichtte de officiële opening van Kunst op Stapel. Hij deed dit met vele lovende woorden waarin ook hij extra aandacht gaf aan het thema verbinden. ,,Boxtel is een gemeente met veel vrijwilligers en die zorgen samen voor verbinding. Spiegeltent Bon Salon met al haar activiteiten en Kunst op Stapel zijn samen het epicentrum van deze verbinding", aldus Van de Wiel. ,,Ook dit keer zijn er weer aansprekende kunstenaars met onvoorstelbare mooie kunstwerken geselecteerd. En kunst raakt en ontroert mensen, het prikkelt de zintuigen."

De locoburgemeester besloot zijn betoog met een verrassende onthulling: ,,Er zijn vanuit de Kunststichting Boxtel nog geen concrete plannen voor een derde editie van Kunst op Stapel, maar ik kan bij deze verklappen dat de gemeente graag de uitdaging aangaat om samen met de stichting een derde uitvoering te bewerkstelligen."

WATERLIJN

Een van de kunstenaars die de komende maanden in kasteelpark Stapelen exposeert is Anneke de Witte uit Amsterdam. Haar kunstwerk heet 'Fandango, Dance of the Islands' en bestaat uit drie aluminium vormen die op de grond staan en waarop keramiek staat. ,,De scheiding tussen de voorwerpen is de waterlijn. Het aluminium staat onder water en het keramiek symboliseert de bovenkant en stellen eilanden voor. De vraag rijst wat er onder water gebeurt", legde De Witte uit. Ze vindt het bijzonder geselecteerd te zijn voor Kunst op Stapel en vertelde dat nog twee kunstwerken van haar hand te vinden zijn aan de Dommel.

Bezoekster Mattanja Coehoorn kwam uit Maastricht om de tentoonstelling te bekijken en reageerde enthousiast op de gehele entourage. ,,Ik vind het kasteelpark prachtig en de bomen zijn indrukwekkend", vertelde de Limburgse, die zelf ook beeldend kunstenaar is. ,,De kunstwerken zijn goed gekozen en passen prima in de omgeving. Ik zou hier zelf ook wel eens willen exposeren…"

Ook Boxtelaar Jan Swinkels had niets dan lof voor Kunst op Stapel. ,,Dit park is uniek, de omgeving is schitterend. Ik ken geen van de kunstenaars en ben hier uit pure interesse." En dan te bedenken dat deze schitterende plek voor iedereen vrij toegankelijk is.

Kunst op Stapel is op alle dagen tot zonsondergang te bezichtigen. Meer weten over de kunstenaars en hun kunstwerken? Kijk op www.kunstopstapel.nl.

FOTO BOVEN: Het kunstwerk Open Vensters van Theo van Keulen uit Sterksel is een van de blikvangers van Kunst op Stapel. (Foto: Daisy Renders).

Bezoekers van Kunst op Stapelen bezichtigen een van de kunstwerken.   (Foto: Daisy Renders).