Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GOUDEN HUWELIJK ECHTPAAR TOELEN

Jarenlang samen frituren

LONNEKE HOONDERT

,,We waren nooit gesloten. Ik kon dat niet. Soms belden mensen 's nachts op voor vijf halve hanen. Dan ging ik tóch mijn bed uit om die te braden", vertelt Mari Toelen. Corry voegt resoluut toe: ,,En ik ging dan mee. Anders lag ik toch maar wakker en te wachten." Morgen, vrijdag 9 juni viert het echtpaar het gouden huwelijksjubileum. De eerste 33 jaar daarvan stond in het teken van cafetaria Toelen - dat nu 't Lambertje is gedoopt - aan de Sint-Lambertusweg in Gemonde. ,,Al tijdens onze verkering stonden we friet te bakken in de zaak."

Zeventien jaar geleden gingen Corry en Mari met pensioen, verkochten ze hun zaak én verhuisden ze van Gemonde - waar Mari is geboren en getogen - naar Boxtel. ,,Daar kom ík vandaan. Na 33 jaar Mari zijn zin te hebben gegeven, wilde ik terug", grapt Corry. Want hoewel het echtpaar genoot van het leven in Gemonde, wilde ze graag dichter bij haar twee dochters Laura en Miranda en kleinkinderen Kaylee, Chayenne en Jeremy wonen.

Het koppel nam destijds de cafetaria over van de ouders van Mari. Hij werkte daarnaast ook nog als slager. ,,Vanaf onze trouwdag hebben we 33 jaar lang in de zaak gewerkt. We hebben toen ook het oude pand tot de laatste steen afgebroken en weer opgebouwd." Afscheid nemen van de zaak was dan ook moeilijk. ,,Op een gegeven moment moet je wel, maar als je je hele leven hebt gewerkt, is dat toch zwaar", herinnert Corry zich. Mari: ,,Het viel niet mee, ineens niets moeten doen. We waren onszelf echt even kwijt."

Het echtpaar ontmoette elkaar in Boxtel. ,,Gewoon tijdens het rondhangen in het dorp. Ik was 17 jaar en Mari 23 jaar. Het was liefde op het eerste gezicht. Na vijf jaar verkering trouwden we", zegt Corry. Mari toont trots de trouwfoto met daarin een gedroogd klavertje vier. ,,Die zit er ál die jaren al in. Wat een jonge koppies hadden we toen. Die vijftig jaar zijn héél hard voorbijgevlogen, maar ik zou ze zo overdoen." Daar is Corry het roerend mee eens. ,,We delen al die jaren samen lief én leed. Dat zie je niet veel meer."

Zo'n liefdevol huwelijk wordt natuurlijk in stijl gevierd. Samen met hun dochters en kleinkinderen zijn ze op Tweede Pinksterdag uit eten geweest. En daar eindigt het feest niet. Corry: ,,Binnenkort gaan we met z'n allen naar Preston Palace. Onze dochters willen ons trakteren, maar ik wil daar niets van weten. Ze staan altijd voor ons klaar. Die twee zijn misschien wel het mooiste van ons huwelijk."

FOTO BOVEN: Corry en Mari Toelen vieren morgen, vrijdag 9 juni hun gouden bruiloft. (Foto: Peter de Koning).


'Groeiend verzet tegen VLK-weg'

De gemeente is een publiciteitscampagne gestart met de kreet: 'Boxtel gaat flink aan de weg timmeren'. De plannen liggen momenteel ter inzage. Het verzet tegen de plannen groeit echter gestaag. Regelmatig wordt een vergelijking getrokken met het hoofdpijndossier van de Zuidelijke Hoofdweg in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Toen was de complete politiek overtuigd dat er een weg moest komen, maar wisten burgers en grondeigenaren via de rechter de weg tegen te houden. Nu doet zich een vergelijkbare situatie voor aan de westkant van Boxtel.

Veel omwonenden, milieuvereniging Het Groene Hart Brabant, stichting Kalksheuvel Groen, de betere weg (voorheen SCCK), de Werkgroep Natuur- en Landschaps Beheer Boxtel en vele andere verontruste belangenverenigingen gaan bezwaar aantekenen omdat nut en noodzaak van deze peperdure oplossing wederom niet helder aangetoond wordt. Een laatste stuk ongerept open akkerlandschap met


unieke cultuurhistorische en archeologische waarden dreigt verloren te gaan. Rust, flora en fauna in dit gebied komen zwaar in het gedrang.

Daarnaast wordt steeds duidelijker dat het sluiten van de dubbele overweg voor gemotoriseerd verkeer grote gevolgen heeft voor verkeersstromen in héél Boxtel. Bewoners van de Eindhovenseweg en de Leenhoflaan hebben al duidelijk van zich laten horen. Maar ook Halderheiweg, Mezenlaan, Parkweg en Kempseweg gaan flink meer verkeer krijgen. Voor de noodzakelijke aanpassingen hiertoe is nog geen cent beschikbaar.

In 2013 is aangekondigd hiervoor een zogenaamde Frictiepot in het leven te roepen om daarin de benodigde financiële middelen te verzamelen. Helaas is die pot er nog steeds niet en is op geen enkele wijze actie ondernomen om de noodzakelijke aanpassingen te inventariseren en de kosten te begroten. Tenslotte wordt het buurtschap Kalksheuvel ook nog eens afgesneden van het centrum van Boxtel!

Kortom, met het fietstunneltje wordt de Boxtelse bevolking om de tuin c.q. het spoor geleid...

        THED VAN DEN AKER


Jas en Hanne naar
Bergen op Zoom

De reuzen Jas de Keistamper en Hanne mî de moor nemen zondag 18 juni deel aan een optocht in Bergen op Zoom.

Het gevolg van de twee plaatselijke reuzen reist om 11.15 uur per bus naar West-Brabant en vertrekt vanaf de Dr. Van Helvoortstraat.

In de touringcar zijn nog enkele plaatsen vrij. Belangstellenden kunnen meereizen en kunnen zich tot en met dinsdag 13 juni melden bij Jan Ketelaars, telefoonnummer (0411) 68 20 37 of 06-10 71 40 86.