DONATIE COMITÉ VOERTUIGENZEGENING

Petrusbasiliek tooit zich met pauselijk geel en wit

Uit de toren van de Sint-Petrusbasiliek wappert op feest- en hoogtijdagen de Nederlandse driekleur. Het rood-wit-blauw wordt zondag 11 juni tijdens de Heilig Bloedprocessie echter vervangen door de pauselijke vlag met geel en wit. Die kleuren sieren dan ook de negen vlaggenmasten aan de voet van de kerktoren.


Opkomsttijden
deelnemers
Bloedprocessie

De Heilig Bloedprocessie trekt op Drievuldigheidszondag 11 juni door de straten van Boxtel. De opkomsttijden van alle deelnemers, die verwacht worden in de Sint-Petrusschool aan de Burgakker, staan hieronder.

12.00 uur: spreekkoortje, klaagvrouwen, Vrouwe van Herlaer, Adam en Eva, Jesaja en gevolg, Daniël en gevolg, Paulus en gevolg.

12.30 uur: gele dames, collectantes, schenksters van was, wol en rogge, Josuë en Kaleb, Kaïn en Abel, Mozes en gevolg, David en gevolg.

13.00 uur: dames volksbedevaart, paarse dames, grijze dames, Mariadraagsters, witte bruiden, dienstmaagden, Lize, Maria van Boxtel, Vrouwe van Merheim, Agnes van Cronenburg, schenkers van was, wol en rogge, heren historische groep, schepen en schrijver, Jeremia en gevolg.

13.30 uur: rode bruidjes, blauwe druivendraagsters, dames korenaar, rode engel, Michaël, Ezekiël en gevolg, Petrus en gevolg.

14.00 uur: paarse bruidjes, jongens en meisjes van het spel, schilddraagsters, heren van de volksbedevaart, boetebedevaartgangers, verspieders, rode gilde, Compostelagangers, schrijndragers, vaandeldragers, begeleiders wijnpers en dragers van wijnkruiken, vendeldragers, klaroenblazers, muzikanten, speelman, herauten, klaagzangers, suisse en gildebroeders.

14.30 uur: sacramentsbruidjes.

15.00 uur: Boxtel's Harmonie en gilde Sint-Barbara & Sint-Joris.

Steven van Groeningen, de coördinator van de rondleiding in de Sint-Petrustoren die tijdens de ommegang in de rol van suisse kruipt, meldt dat hij al enkele jaren met het plan rondloopt om de geel/witte vlag uit te steken tijdens de Heilig Bloedprocessie. ,,Bij de voormalige Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat wapperden die kleuren in het verleden wel altijd."

VLAGGEN EN BANIEREN

Vorig jaar kwam Van Groeningen in contact met George Bogaerts van het comité dat op de zondag van de processie de jaarlijkse voertuigenzegening organiseert. De opbrengst van die zegening wordt altijd aan een goed doel besteed. Dit jaar zijn er vier vlaggen en negen banieren van gekocht.

De Heilig Bloedstichting doet jaarlijks een oproep aan mensen die langs de route van de processie wonen om de vlag uit te steken. Op diverse plekken wappert dan de tricolore. Als het aan Van Groeningen ligt, wordt dat echter ook het pauselijke geel/wit. ,,De leverancier wil graag meedenken om de pauselijke vlag volgend jaar tegen gereduceerde prijs aan te bieden", aldus Van Groeningen.

COLLECTANTENCOLLEGE

Het Comité Voertuigenzegening Boxtel bestaat al tientallen jaren en is in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan uit de vereniging Sint-Christoffel, een belangenorganisatie voor handelsvertegenwoordigers. Sinds de jaren tachtig is het een onderdeel van het collectantencollege in de Sint-Petrusbasiliek.